O ancheta realizata de jurnalistii de la Romania Libera arata modul in care comerciantii de fructe si legume pot trece granita cu marfa pentru care nu au acte si care, prin urmare, este neimpozabila. Contrabanda este foarte profitabila si afacerile cu fructe si legume importate merg struna. Pentru o suma infima strecurata vamesilor de la Ruse, jurnalistii RL au reusit sa treaca granita cu o tona de fructe si legume aduse din Bulgaria, pentru care nu aveau niciun fel de act corespunzator.

Concret, reporterii RL au inchiriat un camion si au plecat spre Bulgaria de unde si-au planuit sa achizitioneze 1000 de kilograme de fructe si legume.  Initial au decis sa le declare produse pentru uz personal, solutie care a si functionat pentru vamesii bulgari care s-au multumit cu 10 leva, echivalentul a 5 euro.

Intalnirea cu vamesii romani le-a cauzat, insa, mai multe probleme, dar niciuna care sa nu se rezolve cu o suma modica de bani. Spaga oferita politiei de frontiera de la Giurgiu a fost de 50 de lei, astfel, in total, cheltuiala cu vama i-a costat pe ziaristi aproximativ 70 de lei.

“La scurt timp dupa ce am iesit din vama, inca un control. Acum eram convinsi ca nu mai avem cum sa scapam. Era chiar Garda Financiara. Eram la curent cu declaratiile de razboi ale guvernantilor impotriva evaziunii fiscale si cu capturile record anuntate in ultima luna. Dar nici de data asta nu s-a intamplat nimic. Comisarii s-au uitat in duba, apoi ne-au lasat sa plecam. Totul pe gratis, nici ei nu au cerut, nici noi nu le-am dat”, relateaza reporterii RL.

La o prima vedere un camion trecut prin vama cu marfa neimpozabila nu pare a fi un factor major ce afecteaza economia tarii, insa doar prin neplata TVA Romania pierde anual 100 de milioane de euro, potrivit unui studiu citat de Romania Libera.

5 COMENTARII

  1. De ce va plangeti tocmai voi cei care lingeti mereu in dos puterea asta ciumata? Ca doar nu sunteti atat de naivi sa credeti ca mrejele acestei caracatite nu se intind pana in varfurile conducerii…

    • alex eu nu pling pe nimeni.nu stiu de unde ais cos .plus ca mafia acolo nu e numai vina puterii.stii ca si opozitia e fauritoarea .
      -eu nu ling pe nimeni .ci tu pupi in dos pe opozitie si vii sa-ti dam noi la mu.. si tie si lu mataa.rasa de jeg imputit ce ce-a caca.. pe pamant romanesc

  2. si asa se explica ce lume avem in vani si ce oameni avem in functii inportante si vitale romaniei.eu trec vama la arad de 3 ori pe an,in partea de vest si va spun ca este impresionanta suma ce o poate incasa si o incaseaza sigur, vamesii.din spaga binenteles.

  3. Si asa se explica de ce nu e profitabila agricultura in Romania…vai de mama noastra

  4. Asta ar fi explicatia faptului ca pietele oraselor sunt pline de marfa straina mai ieftina decat cea autohtona?

Comentariile sunt închise.