Inculparea legendarului Viorel Hrebenciuc în scandalul retrocedărilor a creat rumoare maximă în PSD, amplificată de cererea arestării sale, la finele săptămînii trecute. Abia demisia sa din parlament, azi, însă, ar trebui să dea fiori de groază poporului pesedist, pentru că asistăm la o manevră care pare să devoaleze ceva terifiant: o înțelegere între Hrebenciuc și DNA.
Pînă azi dimineață, majoritatea observatorilor evenimentelor politice aveau, probabil, mari semne de întrebare vizavi de bomba căzută ieri, dialogul dintre Hrebenciuc și Dan Șova, în care se făceau și se desfăceau chestii majore.
Să o luăm metodic: vineri, după ce DNA tocmai formulase cererea de arestare a lui Hrebenciuc – moment cu adevărat istoric -, deputatul PSD, abia dezmeticit după audierile din zilele anterioare, știind că e filat pas cu pas, interceptat telefonic șamd nu găsește ceva mai bun de făcut decît să-l contacteze pe Dan Șova și să pună la cale evenimente cruciale. Cum ar fi demararea unor acțiuni de trafic de influență la nivel înalt, adică la ministerul Justiției, elaborarea și votarea unei legi a amnistiei, propulsarea lui Șova la șefia PSD, în contrapartidă și altele. Toate garnisite cu încondeierea zdravănă a unor lideri pesediști, precum Liviu Dragnea, Marian Oprișan etc.
Cu maximă promptitudine, DNA îi înregistrează pe cei doi, face actele pentru noi dosare penale și dă drumul la stenograme în presă.
Ca haosul să fie complet, azi, Hrebenciuc face ultimul gest la care s-ar fi așteptat cineva, demisia din parlament, după ce, ieri, declara, senin, că nu i-a trecut măcar prin cap așa ceva.
De ce ar face Hrebenciuc asemenea gest ? Demnitate, la cel al cărui nume a devenit substantiv comun și unitate de măsură a corupției încă de acum 10-15 ani?? Să fim serioși. Cu atît mai mult cu cît evoluția evenimentelor arată că cei care se agață de imunitate, Andronescu, Miky Șpagă sau Ion Diniță. chiar au de cîștigat din asta.
Parlamentul nu se grăbește să îi arunce în ghearele DNA și s-ar putea ca povestea să fie împinsă pînă dincolo de alegerile prezidențiale. După care multe lucruri s-ar putea schimba, teoretic, inclusiv la nivelul justiției. Pentru pesediștii cu probleme, mai există, deci, o speranță.
Și totuși, Hrebenciuc se duce de bună voie în arest, începînd de luni. Pentru 29 de zile, poate, care se pot prelungi cu alte și alte mandate.
Sărbători de iarnă, de bună voie, după gratii, s-ar putea spune.
De ce ar face asta ex-vicepreședintele Camerei, nu avem de unde să știm cu siguranță.
O ipoteză am îndrăzni să avansăm, totuși: ”împachetat” beton de către anchetatori în dosarul retrocedărilor, ba poate chiar și în cel mai mărunt, cu manevrele de la CNA, Hrebenciuc a fost pus în fața unor opțiuni: fie se ține tare și va fi, mai devreme sau mai tîrziu, executat fără milă, fie colaborează cu anchetatorii și acceptă să facă anumite jocuri,
Cum ar fi să-l atragă, vineri, într-o cursă de proporții pe naivul Șova, propunîndu-i chestii ușor fantasmagorice, pentru ca acesta să își devoaleze planurile de viitor și să muște, totodată, momeala hrebenciucă, vorba aia, cu undiță cu tot.
Hrebenciuc știa, în opinia noastră, că discuția e înregistrată, dacă nu o fi făcut-o chiar el.
Prin discuția respectivă, prompt livrată presei de procurori, se împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc:
– Șova e scos din cursa pentru șefia PSD, unde se aude de mai multă vreme că e favoritul lui Ponta, în caz de plecare la Cotroceni. (Se deschide drum altcuiva anume?)
– În egală măsură, fiind urmărit penal, nu mai poate ajunge la ministerul Justiției după alegeri, cum singur admite, ba poate chiar la niciun alt minister.
– În PSD se aruncă o sămînță zdravănă de scandal, cel mai rău fiind enervați baronii locali grupați în spatele lui Liviu Dragnea, care e ”lucrat” pe drumul spre șefia partidului, după cum reiese din discuție.
– Oameni precum Andronescu, Mihăilescu, dar și cei care urmează la rînd sunt lăsați în ofsaid de gestul lui Hrebenciuc cu demisia; refugiul lor în imunitate devine și mai grețos în ochii opiniei publice. În treacăt fie spus, probabil nu e întîmplătoare declarația de azi a lui Ponta, prin care salută călduros demisia lui Hrebenciuc, ca o invitație la adresa celorlalți să-i urmeze exemplul.
Foarte interesantă de menționat, poziția oarecum neașteptată a lui Ion Iliescu vizavi de scandalul discuției Hrebenciuc-Șova: ”„Nu l-aş crede atât de naiv şi de neiniţiat pe Viorel Hrebenciuc să se angajeze cu asemenea chestii. O chestiune atât de serioasă cum este şefia PSD nu se rezolvă cu influenţe individuale ale unuia sau ale altuia“, a declarat pentru „Adevărul“ fostul preşedinte.
Ca unul trădat de Hrebenciuc încă de la congresul din 2005, Iliescu știe foarte bine ce poate și ce nu poate aranja marele combinagiu politic.
Mesajul lui Iliescu ar putea fi decriptat, deci, tocmai ca un avertisment către pesediști să nu ia de bună povestea de vineri, pentru că în spatele ei s-ar putea afla altceva.
Dacă Hrebenciuc a bătut palma cu anchetatorii, ca să-și ușureze situația, e de înțeles că s-a stabilit un timing minuțios pentru perioada următoare, care poate include și o perioadă de arest preventiv, un sacrificiu necesar.
Care ar putea fi roadele acestei colaborări, însă, e o chestiune care le poate, efectiv, da fiori reci multor pesediști, așa cum scriam mai sus, pentru că puține sunt figurile din partid care să știe atît de multe dedesubturi precum experimentatul politician de la Bacău, highlanderul multor guvernări post-decembriste.
Sursa: inpolitics.ro