Procurorii DIICOT l-au reținut pe jurnalistul Dragoş Nedelcu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, fiind suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu evaluat la circa 4,5 milioane de euro (15 milioane de lei noi). Alături de Nedelcu a fost reținut și avocatul Bogdan Viorel Mitu.

În dosar mai sunt suspectați senatorul PSD Gabriel Mutu și deputatul PPDD Mario Ernest Caloianu, spun sursele României Libere.

Acest dosarul ar fi o disjungere din marele dosar de evaziune și spălare de bani, trimis deja în judecată . In marele dosar era vorba de o rețea de firme înființată de Liviu Luca ( PetromService, devenit PSV COMPANY) și Sorin Ovidiu Vîntu pentru delapidarea și spălarea a peste 90 de milioane de lei de la PetromService. Erau folosite firme fantomă în țară și firme off-shore în paradisuri fiscale, înființate de avocatul Kiss Laszlo Gyorgy, iar unul dintre pionii folosiți era Ionuț Adrian Eftimie, spun sursele României Libere neconfirmate oficial.

In dosarul mare, DIICOT i-a trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Ovidiu Țurcan, Gheoghe Șupeală, Ioan Bohâlțeanu, Zizi Anagnastopol și alții acuzați de delapidarea a peste 90 de milioane de lei noi, de evaziune fiscală si spălare de bani. Un alt dosar de spălare de bani, cu aceeași actori, dar alți bani – zeci de milioane de euro- a fost trimis în judecată și de Secția de Supraveghere a Parchetului ICCJ.

În noul dosar, cu prejudiciu de 15 milioane de lei noi, Dragoş Nedelcu şi Bogdan Mitu vor fi duşi miercuri în faţa judecătorului de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru evaziune și spălare de bani prin firme fantomă. Competența Înaltei Curți este atrasă de începerea urmăririi penale a doi parlamentari.

Procurorii DIICOT au făcut, ieri, percheziţii la locuinţele lui Nedelcu și Mitu şi i-au dus la audieri, fiind suspectaţi de fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani prin firme off-shore, de tip „fantomă”. A fost audiată și soția lui Dragoș Nedelcu. Au fost reținuți jurnalistul Nedelcu și avocatul Mitu. La locuințele parlamentarilor nu au fost făcute percheziții deoarece aceștia au imunitate pentru această procedură penală, ca și față de reținere și arestare.

Dragoş Nedelcu, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media şi administrator al televiziunii The Money Channel, parte a grupului Realitatea. El este suspectat că ar fi înființat, cu ajutorul avocatului Mitu, mai multe firme fantomă prin care ar fi plimbat banii primiți de la Vîntu și Luca și apoi i-ar fi direcționat către firme off-shore din paradisuri fiscale ( majoritatea în Cipru, spun surse judiciare neconfirmate oficial).

Reamintim că în 2011 ( când a fost arestat preventiv Sorin Ovidiu Vîntu), Dragoş Nedelcu s-a retras atât de la postul Realitatea TV, cât şi din CA al Realitatea Media, după cum declara atunci, Elan Schwartzenberg, fost proprietar al trustului (a cumpărat acțiunile de la copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu). Schwarzenberg, la rându-i, este implicat în mai multe dosare penale, el fiind urmărit internațional în baza unui mandat de arestare.

Sursa: romanialibera.ro

Comentariile sunt închise.