Președintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, și-a transferat soția pe un post de diplomat în Delegația Permanentă la UNESCO de la Paris, deși aceasta nu are nici o pregătire în acest domeniu, fiind chimist. Nicolae Manolescu, ambasadorului României la UNESCO, recunoaște că Tatiana Zamfiroiu a ocupat acest post prin numire politică, gest pe care îl consideră drept „soluție de compromis”.
Ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, a recunoscut pentru România liberă, că soția fostului său adjunct, Lilian Zamfiroiu, care actualmente ocupă funcția de președinte ICR, a fost numită pe un post de diplomat în Delegația Permanentă a României la UNESCO. Postul nu a fost obținut prin concurs, ci prin numire din partea Ministerului de Externe. Întrebat ce o califica pe soția lui Lilian Zamfiroiu să ocupe un post de diplomat, Manolescu a răspuns: „Era soția lui Zamfiroiu, locuia în Franța cu el, în timp ce acesta era adjunctul meu. De ce puneți întrebări tendențioase și puerile? Astea sunt problemele țării, acest post? După ce soțul ei a plecat la ICR, am rămas fără oameni. A fost o soluție de compromis. Nu făcem față doar doi diplomați în această delegație, e foarte multă muncă”, a declarat Manolescu. Ambasadorul a mai spus că postul a fost unul temporar, de 13 luni, iar mandatul Tatianei Zamfiroiu este la final.
„Nu există şcoală de diplomaţie”
Rugat să comenteze informația conform căreia Tatiana Zamfiroiu este la bază chimist și nu are niciun fel de experiență în diplomație, Manolescu a spus că „nu există o școală de diplomație. Nu e nevoie de calificare pentru asta, oricine poate deveni diplomat. Ea este referent, diplomat”. Surse Rl susțin că Tatiana Zamfiroiu nu cunoaște la nivel avansat limbile de circulație internațională engleza și franceza. În calitate de diplomat, Tatiana Zamfiroiu a putut sta în continuare la Paris în apartamentul în care a locuit împreună cu soțul ei, în perioada în care era adjunctul lui Manolescu.
„Postul de referent” pe care l-a ocupat soția lui Zamfiroiu a fost înființat anul trecut. În timpul în care Zamfiroiu ocupa funcția de adjunct al ambasadorului, funcția respectivă nu exista. Delegația Permanentă a României la UNESCO era formată din ambasador, un adjunct al ambasadorului și o secretară. După demisia lui Zamfiroiu, pe postul de adjunct a fost numit diplomatul Gabriel Sarafian. Potrivit unui comuncat oficial al MAE din 2012, salariul mediu al unui diplomat aflat în misiune este de aproximativ 2000 de euro.
Lilian Zamfiroiu nu a răspuns la telefon pentru a oferi explicații în legătură cu postul soției sale.
Membrii Delegației Permanente la UNESCO sunt angajații Ministerului de Externe. Misiunea diplomatică română pe lângă UNESCO se află la Paris, prin urmare membrii misiunii trebuie să fie în capitala Franței, au salarii similare cu ale diplomaților și au locuinte ale căror chirii sunt plătite de statul român.
România liberă a trimis Ministerului de Externe întrebări despre postul pe care îl ocupă Tatiana Zamfiroiu, dar nu am primit încă un răspuns oficial.
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este o organizație internațională a cărei scop este de a contribui la pacea și securitatea în lume, prin colaborarea între națiuni în educație, știință, cultură, și comunicații pentru a se reuși stabilirea unui respect față de justiție universal, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, după Carta Națiunilor Unite. România are reprezentanță pe lângă această organizație din anul 1956, iar scopul ei să informeze Guvernul referitor la cee ce se întâmplă și se pregătește la UNESCO.
Sursa: romanialibera.ro
Comentariile sunt închise.