Klaus Iohannis este cel de-al doilea favorit în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, potrivit sondajelor de opinie date publicității. Numai că, în cazul în care Iohannis ar câștiga alegerile prezidențiale, Parlamentul l-ar putea suspenda fără probleme, dacă se vor menține aceleași alianțe politice. Partidele aflate acum la Putere au suficienți parlamentari pentru a iniția și vota procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis. Indiferent care va fi motivul invocat – de la un eventual câștig al lui ANI în procesul de la Înalta Curte, la orice încălcare a prevederilor Constituționale – mandatul de președinte al lui Iohannis poate fi scurtat de actualul Parlament, scrie ziuanews.ro

Articolul 95 din Constituția României, privind „Suspendarea din funcție” a Președintelui, arată că: „(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. (2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. (3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”.

PSD, PC și UNPR, alături de PLR, PP-DD și UDMR au în prezent 376 de parlamentari, din cei 588. Pentru a iniția procedura de suspendare a președintelui, potrivit Constituției, o nevoie de o treime din numărul total de deputați și senatori, ceea ce înseamnă 196. Iar pentru ca propunerea să fie votată în plenul reunit al celor două Camere, sunt necesari 295 de parlamentari care să spună „DA”. Așadar, după cum am arătat, partidele de la Putere nu au nicio problemă cu întrunirea numărului necesar de voturi.

Motivul suspendării

Pe lângă orice încălcare a lui Iohannis a prevederilor Consituționale, un alt motiv de suspendare ar putea fi o eventuală sentință nefavorabilă lui dată de ÎCCJ în procesul cu ANI. Astfel, dacă magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor considera că Iohannis a fost în stare de incompatibilitate, așa cum susțin inspectorii de integritate, această sentință ar putea fi folosită de parlamentarii de la Putere împotriva „președintelui” Iohannis.

După scandalul cu Mircea Diaconu, CCR a explicat sintagma „aceeași funcție”, concluzionând că „se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art 1 din Legea 176/2010″. Articolul de lege invocat prevede: „Dispoziţiile prezentei legi se aplică următoarelor categorii de persoane, care au obligaţia declarării averii şi a intereselor: 1. Preşedintele României”. Dat fiind faptul că decizia CCR devine obligatorie și general valabilă din momentul publicării în Monitorul Oficial, în acest caz 30.07.2014, dacă ÎCCJ va decide în defavoarea lui Iohannis, acesta nu va mai putea să exercite funcția de președinte al României. Iar procesul Iohannis-ANI este în civil, ceea ce înseamnă că nu se suspendă dacă Iohannis ar deveni președinte înainte ca magistrații ÎCCJ să se pronunțe.

Dosarul Iohannis-ANI

Disputa dintre Klaus Iohannis și ANI datează din 24 aprilie 2013, când instituția a anunțat că inspectorii de integritate au constatat ca primarul Sibiului se afla în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi la SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. În luna septembrie a anului trecut, edilul sibian a câștigat procesul intentat de ANI, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestația acestuia la raportul prin care ANI a constatat că se afla în incompatibilitate, dispunând totodată anularea raportului de evaluare. Agenția a făcut însă recurs, ÎCCJ urmând să dea o decizie definitivă în acest caz.

Iohannis s-a declarat încrezător în șansele de a câștiga procesul cu ANI, spunând că nu există motive pentru care să fie îngrijorat și prognozând un termen pentru anul 2015.

 

Comentariile sunt închise.