Preşedintele Traian Băsescu a dat noi indicii, în direct la TVR 1, despre ofiţerul acoperit din serviciile secrete care candidează la alegerile prezidenţiale. Preşedintele a făcut o analogie între politic şi justiţie şi a spus că a planificat un anumit moment pentru dezvăluire, pentru a fi toată presă prezentă.

„Eu cred că ar fi foarte bine să ştim exact ce am declarat, răspunsul dl. Sârbu (n. red. Sârbu a afirmat că SIE nu are niciun ofiţer acoperit în politică) acoperă doar jumătate, eu am spus că e un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit.

Dl. Sârbu a minţit prin omisiune şi nu numai azi, e într-o lungă campanie, de când am făcut această afirmaţie, nu conteneşte să îşi aducă aminte că nu există ofiţer acoperit în familia dansului, sau dosarul Băsescu. Frate, îmi căutaţi dosarul de 25 de ani, nu este.

Nu aş veni cu completări acum, am şi eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa când voi spune un lucru sau altul.
Să nu se aştepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete, nu poate fi aşa ceva, dacă aş fi primit ceva de la un serviciu secret … eu am ridicat problema dacă a fost un ofiţer acoperit. Eu sunt convins că o astfel de recunoaştere, dacă va fi, nu va face rău nimănui.

Un fost ofiţer acoperit nu poate fi liniştit indiferent ce funcţie are.

Eu am spus într-o emisiune a lui Tucă, Securitatea a beneficiat de la mine de câteva camioane de rapoarte, cele de voiaj, cele de la Anvers, gandidu-mă că au fost văzute şi de Securitate, eram comandant pe o mare navă. Din acel moment nu a mai putut să treacă pe lângă mine niciun ofiţer de securitate fără să zâmbească complice. Aici e cheia, dacă ai ceva, când vorbim de preşedintele României, CV-ul tău trebuie să fie complet şi electoratul să ştie cine eşti.

Ar putea fi nişte probleme dacă ai fost cumva în incompatibilitate, să fi fost angajat în justiţie la acea vreme, toţi fac trimitere la legea 303 din 2004, care a stabilit incompatibilităţi, dar legea 92.1992 avea o prevedere expresă pentru procurori şi judecători că nu pot fi ofiţeri acoperiţi. Discutăm despre ceea ce legea secretului de stat permite, când se suspectează o ilegalitate, nu poate fi secret.

Eu nu am primit un astfel de document cu nume şi prenume de la vreun serviciu de informaţii în care să mi se spună că e ofiţer acoperit un membru al guvernului, dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi trebuit să tac, e secret de stat. Dacă totuşi printre candidaţi există un domn care a avut în trecut un astfel de lucru – nu e nimic ruşinos, dar el trebuie recunoscut. Nu discutăm de recunoaşterea de către vreun serviciu, dacă ar fi existat aşa ceva nu aş fi deschis niciodată subiectul, nu aveam voie, cât timp nu a existat am voie, nu divulg un secret de stat şi expun un punct de vedere.

Eu la orice numire de guvern, cu excepţia celor care vin direct din parlament, acolo mă obligă legea să primesc jurământul, în schimb la remanieri având dreptul dat de CCR să resping o prima propunere întotdeuna mă informez, şi când am primit informaţia şi au fost cazuri că un domn propus să fie ministru a fost ofiţer acoperit l-am sunat şi i-am spus să nu candidezi, ştii prea bine ce spun, dacă vrei să o spui public, e treaba ta, dacă nu, să nu vii în guvern.

3 COMENTARII

  1. Scuze! I-am uitat pe faraonul de litoral cu nume de leguma si pe bolnaviorul cautat prin hipermarketurile de pe malurile Potomacului.

  2. Manastire intr-un picior. ghici ciuperca ce-i?
    Si marii anal-istii neamului care se pricep la toate si la nimic fac pe niznaiu. Iar cand va fi intrebat individul (de DNA of cause) despre cei 600 milioane de dolari facuti cadou cazacilor de la Rompetrol sa vezi atunci distractie ca la balamuc. Problema e ca prostimea psd-ista pune botul inconstienta la laturile in cascada ale propagandei pontiste.
    Cu o participare masiva la vot a celor care s-au saturat de baroni locali si de mizeria ce se anunta postalegeri, pot anihila pe alde Zisu, Dragnea, Cozma &co. Daca vreti ca acel smucit din Dambovita sa dea foc la tara, stati acasa.

Comentariile sunt închise.