Premierul Victor Ponta ar putea fi „ofiţerul acoperit” dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale, despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV. În anul 2013, senatorul independent de Satu Mare Valer Marian – exclus la sfarsitul lunii mai din PSD – i-a transmis lui Ponta o scrisoare deschisă, în care îl întreba, printre altele:

„Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită “Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?”

Posibila calitate de ofiţer acoperit al lui Ponta este vehiculată şi de jurnaliştii de la Revista Kamikaze:

„Marele mister cu CV-ul parțial al candidatului – ăla de care tot vorbește Băsescu – se referă la posibila calitate a lui Viorel de acoperit al SIE cu grad de căpitan. Singura problemă e că, dacă apare documentul care probează asta, se stîrnește un război nuclear ale cărui consecințe sunt greu de măsurat acum. De ce nuclear? Pentru că ar fi o scurgere dintr-un serviciu secret EXTERN. Nu că nu s-ar bășica NATO dacă documentul ar fi din SRI, dar dacă e din SIE se lasă cu catastrofe”.

Preşedintele Traian Băsescu a reconfirmat, seara trecută, înscrierea în alegerile prezidenţiale a unui candidat care ar fi fost ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii şi susţine că îi mai dă timp „să îşi completeze CV-ul”, altfel îl va nominaliza public.

„Dubla comandă” ar fi, în opinia preşedintelui Traian Băsescu, riscul exercitării mandatului de preşedinte dacă acesta este câştigat de unul dintre candidaţii deja anunţaţi, fost ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii. Preşedintele a evitat însă, pentru moment, să îl nominalizeze, susţinând că îi mai lasă „timp să îşi completeze CV-ul”.

În acest context, Traian Băsescu a menţionat totuşi, într-un interviu în această seară, numele lui Victor Ponta ca şi pe cel al deputatului PSD Sebastian Ghiţă, adăugând un comentariu: „Mă întreb dacă nu şi-a pus cumva mâna în cap precum chelul, să nu se vadă chel”.

Întrebat dacă îşi menţine intenţia de a „dezbrăca” în campanie candidatul care a avut legături cu un serviciu d einformaţii fără să fi făcut public acest episod din trecutul său, Băsescu a susţinut că „şi acum rămân valabile toate afirmaţiile. (…) Apropo de asta, am văzut că Victoraş cu Ghiţă, noul mogul, avea o preocupare. Îmi căuta găurile din CV-ul meu. Între 70 şi 72. Am comunicat postului tv că mi-am satisfăcut stagiul militar. Mă întreb dacă nu şi-a pus cumva mâna în cap precum chelul, să nu se vadă chel”, a arătat preşedintele la B1, refuzând însă să îl nominalizeze pe cel la care se referă cu argumentul că „încă mai cred că au timp să îşi completeze CV-ul : dacă au fost ofiţeri acoperiţi sau nu”.

În caz contrar, a adăugat Băsescu, el îşi menţine decizia de a face publică această informaţie pe care niciun serviciu nu o poate da în lipsa unei hotărâri judecătoreşti. „Altfel, am obligaţia s-o spun eu. Serviciul nu poate să o facă, dar candidatul are obligaţia s-o facă. Şi voi fi în măsură să aduc probe ce înseamnă acest dublu buton. Va fi necinstit, astfel, din partea mea. Nu poţi să fii preşedintele României şi să existe riscul să ai dublă comandă. Cum e foarte dificil să fii şi ministru, şi premier. E nepermis.Şi să nu spui. Nu este corect să te duci într-o asemenea funcţie având două butoane”, a comentat Băsescu.

Comentariile sunt închise.