monica-macovei 1Fac parte dintre cei care votează și atunci când, aparent, nu au cu cine. Și asta, pentru că nu vreau să las nefolosit glonțul pașnic al democrației, care e votul. Am votat, așadar, și când a trebuit să mă ghidez după principiul „răului mai mic”. În mod sigur am făcut-o în anul 2000 când, stângând din dinți și ținându-mă de nas, l-am preferat pe Iliescu lui Vadim Tudor. Umilit de istorie, dar ținând strâns în brațe dreptul de a alege liber, am intrat în cabina de vot. Și am făcut-o pentru că știam de la un deținut politic „povestea tinetei sau a hârdăului”. Ea sună așa: „Tot ce se putea inventa spre a face un iad din viața celor încarcerați în celula noastră fusese făcut. Nimic, ne-am spus, nu se mai putea inventa spre a ne fi mai rău. Până într-o zi, când un gardian a avut ideea de a ne pune să mutăm tineta de la picioare la capul patului. Altfel spus, să dormim cu urina și fecalele la nas. Și-atunci am înțeles: se poate oricând mai rău”. În anul 2000, noi, cei care n-aveam cu cine vota, am votat, cred, pentru cel care părea că va lăsa tineta la picioarele patului.

Fac parte, iarăși, dintre cei care, când au cu cine vota, votează fără să se substituie cântăritorilor specializați de șanse. Există momente în care instalarea în dilemă și în calcul pot fi catastrofale. Ea trădează și o enormă trufie: „Nimeni nu merită de fapt votul meu. Căci la o privire mai atentă nici un candidat nu e în regulă!” Așa se face că alegătorul subtil nu e pe gustul meu. Peste noapte, iată-l transformat în analist care-mi explică de ce votând așa și nu altfel (adică așa cum vrea el) sunt „nerealist” și cum, prin votul meu neinspirat, îi iau șansele potentului X, pentru a le da visătorului – și sigur perdantului – Y. Iată un mod sigur, îmi explică el, de a-mi irosi votul și de a spori șansele contra-candidatului! Și ce ciudat! Am prieteni care, deși între alegeri lasă loc în viața lor speranței și judecăților inimii, în preajma alegerilor devin „lucizi”: scriu articole „inteligente”, cheamă la rațiune și previn asupra pericolelor sentimentalismului amestecat în politică.

Ei bine, refuzând hotărât această chemare, eu votez „cu ochii închiși” candidatul ale cărui valori, expuse într-un program politic, coincid cu ale mele. Și care, omenește, mă convinge că, nemințind, are totodată forța interioară, experiența și competeța pentru a-și realiza programul. Cred că nu am avut decât o singură dată în acest sfert de secol un asemenea candidat. Și mai cred că acum îl avem a doua oară.

Și cu asta ajungem la „cestiune”, adică la Monica Macovei.

Mi-a fost și mie silă în acești ani, una crescândă și în valuri, de clasa politică de la noi. Care ne-a făcut în mod cinic, și având o stranie expertiză a răului, prizoniera ei. Am visat de multe ori s-o văd pedepsită ca-n filmele americane cu batmani, supermeni, oameni-păianjeni și femei-pisici. Am visat justițiari cu ochii acoperiți de o mască neagră de catifea și Feți Frumoși care eliberează o țară furată la drumul mare, înrobită de taxe și hrănită cu minciuni. Am visat să-l văd dat pe față pe Spânul zilelor nostre, cel cu haciendele, bazinele de înot și terenurile de tenis câștigate prin învârteli, prin fraudă, prin nesimțire, impudoare și neiubire de semeni.

Dar cel mai frică îmi e de anarhie. Așa că am încercat să reintegrez basmul în teritoriul democrației, acolo unde minusculele buzdugane aruncate în același timp de câteva milioane de oameni pot să năruie fortăreața Smeului. Și, în felul acesta, am dat de Monica Macovei.

Am descoperit-o mai întâi în apele limpezi ale unei biografii politice lineare. Nu s-a bâlbâit, nu s-a bălăcit, nu s-a plimbat între partide, n-a avut gândiri suspecte și răzgândiri greu de explicat mai târziu. E printre puținii care, pășind pe teritoriul politicii, nu a schimbat ținuta dreaptă cu volutele contorsionistului de profesie. A fost printre rarele personaje din clasa politică care și-au pus în acord cu un aer firesc comportamentul politic și valorile după care au spus că se ghidează.

Am descoperit-o apoi în ura nediferențiată la adresa ei a întregii clase politice. Dacă toți care îmi produceau silă o detestau, nu era acesta supremul certificat de bună purtare pe care îl putea ea primi? Când galeria Răului te huiduie nu e oare acesta indiciul că ești așezat unde trebuie? Ura dezlănțuită la adresa ta din partea lichelelor nu este oare, în țara asta, semnul supremei reușite? Nu înseamnă că mergi în direcția cea bună când te târăsc prin noroi PSD-ul, Tăriceanu, Voiculescu sau Antena 3?

Am descoperit-o apoi pe Monica Macovei într-o idee nespus de simplă, de care, din primele luni ale lui 1990, m-am agățat ca de un program de viață publică: nu poți construi democrația, după patru decenii de comunism, cu un popor de analfabeți politic. Tot ce am putut face, cu mijloacele mele modeste, în tot acest răstimp, a mers spre repararea acestei situații. Mi-am regăsit obsesia în primul punct al actualului program politic al Monicăi Macovei. E singurul om politic de după 1990 care a înțeles că un „proiect pentru România” nu are sens în absența unui program vast (și a unui buget pe măsură) destinat educației. Un popor în care oamenii sunt incapabili să judece cu mintea lor va fi incontinuu victima demagogiei, minciunii și populismului. Nu vom putea scăpa niciodată de clasa politică pe care o avem, dacă mințile ne vor fi în continuare fezandate pentru cele mai grosolane manipulări.

În sfârșit, am descoperit-o pe Monica Macovei în nevoia mea, și a atâtora, de dreptate: e firesc să-i judecăm pe cei care ne-au făcut să trăim ceea ce am trăit și care, în continuare, ne fac să trăim ceea ce trăim. După atrocitățile din al doilea război mondial, oamenii nu s-au dat înapoi de la a judeca potrivit justiției oamenilor. După 1990, au uitat – s-au n-au mai vrut – s-o facă. La noi, în umbra unui creștinism prost înțeles („dar cine sunt eu să judec?” și „cel dintâi să arunce piatra cel fără de păcat”) s-a ajuns la „toți am fost de vină”. Lăsând în seama lui Dumnezeu dreptul la judecată care era obligația oamenilor, aceste silogisme păcătoase au deschis calea celui mai cras imoralism social. Ce bine le-au căzut activiștilor și securiștilor noștri, deveniți apoi infractori calificați, „acest toți suntem de vină”, aceste tipuri de sofisme drapate în haine pioase! Creștin fiind, poate nu ești chemat să judeci. Dar ca om politic, ca ministru al justiției, ca procuror, ca intelectual umanist ești obligat să judeci și să aperi dreptatea. Un sfânt, vorba lui Steinhardt, trebuie să se retragă din lume și să nu încurce treburile pământești. În schimb, păstorul politic e iubit de turmă pentru că o păzește și-și angajează viața pentru ea.

Iar Monica Macovei, care prin inspirata alegere a ultimului președinte de țară a făcut ca în 2005 să repornească mecanismul justiției, ruginit vreme de 15 ani, a devenit repede ținta predilectă a celor care nu voiau să despartă legea de politic. Ei știau prea bine că de roadele infracțiunii nu te poți bucura fără garanția impunității. Era firesc ca aceștia să se teamă de ea și s-o elimine din joc. Uimitor este că, recent, un distins intelectual umanist, vrând să păstreze față de cei trei candidați ai dreptei o echidistanță de bun gust, a simțit nevoia să o asocieze pe Monica Macovei (fără să o numească) cu „feminitatea de tip sabie, halucinată de radicalități nemiloase”. Ca literatură sună bine. În realitate, avem de-a face cu o metaforă-n vânt. Sabia Monicăi Macovei nu este sabia care taie capetele nevinovaților în fața unei camere de filmat, ci sabia legii care la noi a ruginit prea multă vreme în teacă. Și de ce mă rog ar trebui să fie legea miloasă cu câteva mii de indivizi care au adus în sapă de lemn douăzeci de milioane de oameni?

Acestea sunt întâlnirile mele cu Monica Macovei. Cu ele în minte, în noiembrie, mă voi duce voios la vot.

PS Am un răspuns pentru „realiștii” care vor să ne convingă că batem câmpii cu candidații noștri handicapați de lipsa unui partid care să-i sprijine. OK, poate că minunea nu se întâmplă în imediat, dar voturile (nu puține) pe care le va obține Monica Macovei, vor face cu putință apariția unui partid care, în alegerile parlamentare din 2016, va schimba harta politică a țării și a parlamentului. Dacă nu acesta, atunci acela va fi noul început de care avem atâta nevoie.

 

Sursa: revista22.ro

6 COMENTARII

  1. Dl. Liiceanu, mare dreptate aveti. E obligatorie educatia acestei natiuni, altfel totul se duce de rapa si mafiotii vor acumula averi peste averi si vor saraci acest popor care vor sta cu mana intinsa.
    Monica Macovei imi place foarte mult si are votul meu, tocmai pentru faptul ca cei care o condamna si-si bat joc, n-au argumente ci doar arunca cu mizerii intr-un limbaj de joasa speta. In loc sa gandeasca, iau de bun mizeriile aruncate de manipulatori, mincinosi a caror interese par sa se clatine. Cine se teme de lege? Acei care o incalca, se vor protejati si culmea apleaza la ajutorul celor pe care i-au furat, cu tupeu fara margini. O fac insa pentru ca pot s-o faca, atat timp cat omul nu vrea sa gandeasca ci se hraneste cu orice primeste, fara sa se gandeasca ca-i otrava.

    • Dragă Viorica,
      Seara bună, pentru început! Presupun că la „limbajul meu de joasă speță” vă referiți. Trec peste aspectele gramaticale, dar nu pot trece peste sintagma care declamă „necesitatea educației acestei națiuni”. Deși nu vă pot acuza de exprimare ambiguă, vă pot, totuși, pune niște întrebări:
      1. Sunteți de acord cu tot ceea ce reprezintă candidata căreia, cu atâta entuziasm, îi acordați votul dumneavoastră? Aici mă refer la legitimarea propagandei deșănțate a comunității LGBT globalizatoare (până și sloganul ei, „singura direcție – vest” este un simbol în acest sens). Pentru că, în cazul în care sunteți, copiii sau nepoții dumneavoastră vor beneficia de acest tip de„educație” (dacă vreți să aflați amănunte, întrebați de ce au ieșit un milion și jumătate de oameni pe străzile Parisului, mai an).
      2. Acel inofensiv „domn” pe care îl apărați de „limbajul meu de joasă speță” este unul dintre auotintitulații „boieri ai minții”, autodeclarata „elită” a României, o gașcă de patibulari (expresia unuia dintre ei care vede „România ca un c.ur”, ca o „radiografie a fecalei”, care ne vede buni de spânzurat etc.), gașcă a căror trepăduși, printre altele, au pus măști roz statuiei ecvestre a lui Mihai Viteazul de la Universitate, au scos numele Budapestei, ca oraș eliberat de Armata Română, de pe Arcul de Triumf și care sar ca arși de câte ori vreun Român adevărat se legitimează de la Eminescu . Această șleahtă de profitori (întrebați-l pe „onor domnul” cela, cum de s-a nimerit de a „moștenit” taman cea mai profitabilă editură din România, Editura Politică, atunci, chiar după începutul de revoluțe furată românilor?) l-a girat telectualicește pe Președintele României, Traian Băsescu, fapt pentru care derapajele acestuia au fost majore și aproape de nereparat în plan spiritual.
      3. V-a convins bâlbâiala cu dezmințirea informației legată de acoperirea, prin semnătură, a torturilor de la unitatea Măgurele, din prima mineriadă? Pe mine, nu.
      4. Vă place aroganța declarativă de tipul (mă abțin de la a scrie gen, dovadă clară de „limbaj de joasă speță”) „EU am făcut DNA-ul”? Știți, sper, unde duce acest gen de egolatrie.
      5. Vă doriți un nou tip de comisar sovietic, de data aceasta cu ștaif bruxellez și ordine de peste ocean, la conducerea României?

      Cam atât, deocamdată. După umila mea părere, până nu se va naște o mișcare autentic românească, puternic ancorată în țărâna acestui neam obidit, cu tot ce implică ea, țărâna, pe de o parte, și profund cunoscătoare a realităților lumii de azi, noi vom fi conduși tot de lacheii cu vocația trădării și plăcerea morbidă a jupuirii pieilor de pe „needucații” de români, de jucătorii obscuri de alba-neagra (cameleonici stânga – dreapta iosefinini) după cum bine ilustrează Paul Everac aici: http://riddickro.blogspot.ro/2014/08/everac-potpourri-v.html
      Nu vedeți că orice încercare de manifestare a spiritului autentic românesc este căpușată, sufocată, deturnată și apoi dusă în derizoriu de către această hidră globalistă, de această mult mai parșivă reîncarnare a kominternismului mondial?

      Vă doresc o seară bună!
      Iubiți!

  2. Si ce-ai stabilit tu, partzaitule de Muad,dib?
    Ca Macovei este Ana Blandiana?

  3. A! Și încă ceva: nu mă obosii a ceti elucubrațiile lu’ alifie, da’mi sări ‘n ochi aia cu „voios mă duc la vot”. Io, mai anevoios, da’ tot cercând voios a fi, aștept provincia. Hi! Hi! Hi! Pân’ atunci, iaca, liichene, o odă dedicată de co-co-anticomunista aia mică a voastră celui unic partid ce cu voios elan încă ‘l slujești și tălică: http://roncea.ro/2014/09/04/partidului-comunist-roman-de-ana-blandiana-patrie-partid-popor-culegere-de-literatura-patriotica-pentru-clasele-v-viii/

Comentariile sunt închise.