Traian Băsescu la Summit-ul Nato de la NewportPreşedintele Traian Băsescu a sosit la Newport, în Țara Galilor, unde reprezintă România la summit-ul NATO. Şeful statului a declarat că România va cere consolidarea flancului estic, nu doar a celui nord-estic, și i-a asigurat pe ceilalți șefi de state și de guverne că ţara noastră îşi poate asuma noi responsabilităţi, precum programul de apărare cibernetică, pe care România s-a oferit să-l coordoneze.

România a aprobat prezenţa, prin rotaţie, a unor aeronave de luptă NATO pe teritoriul ei. Mai precis, este vorba despre avioane de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO, și care – alături de avioane româneşti – vor întreprinde acţiuni de poliţie aeriană.

„Pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici, personal de întreţinere a aeronavelor”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai precizat că principalele subiecte de pe ordinea de zi a summit-ului sunt generate de situaţia din Ucraina şi de acţiunile Rusiei, pe care le califică drept iraţionale.

La summit-ul NATO, România va cere şi consolidarea flancului estic al Alianţei, nu doar cel nord-estic. Preşedintele a precizat că solicită creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate ale României cu forţele armate ale altor state membre NATO, pentru că forţele navele ruse din Marea Neagră îngrijorează România. Traian Băsescu a mai precizat că unul dintre obiective este legat de introducerea Republicii Moldova pe lista ţărilor care vor beneficia de consolidare a capacităţilor de apărare.

Din delegaţia oficială a României, condusă de Traian Băsescu, mai fac parte ministrul apărării, Mircea Duşa, şi cel de externe, Titus Corlăţean. De altfel, în premieră la summit-ul de anul acesta va participa şi un reprezentant al Chişinăului, ministrul apărării, Valeriu Troenco.

Summit-ul NATO a început astăzi, la Newport, în Marea Britanie, în condiţiile în care crize de securitate au nevoie de răspunsul ferm al aliaţilor. Întâlnirea este considerată una dintre cele mai importante din istoria Alianţei. Liderii celor 28 de state membre vor trebui să ia decizii în două chestiuni importante: conflictul din Ucraina şi acţiunile extremiştilor din organizaţia Statul Islamic în Siria şi Irak. În primul rând, NATO va trebui să definească o nouă strategie faţă de Rusia, pe care o consideră responsabilă de agravarea crizei separatiste ucrainene.

Comentariile sunt închise.