stelian negrea - catalin tolontanJurnalistul Stelian Negrea a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe documente referitoare la veniturile pe care le-a avut Cătălin Tolontan în calitate de redactor șef al Gazetei Sporturilor în perioada 2005-2010, scrie reportervirtual.ro

Negrea atrage atenția că Tolontan a avut în acea perioadă venituri mai mari decât Mihai Gâdea și Mircea Badea, fiind la concurență cu vedeta Pro TV Andreea Esca.

Potrivit calculelor făcute de Stelian Negrea pe baza documentelor pe care le-a publicat marți, Cătălin Tolontan a câștigat în acei ani aproximativ 10 milioane de lei (2,5 milioane de euro, la un curs mediu). Adică aproximativ 35.000 de euro pe lună.

„Catalin Tolontan a câștigat regește la Voiculescu Dan: 10 milioane lei (2,5 milioane euro) in 6 ani, adica 35.000 Euro/luna. Mihai Gadea a fost chiar si de opt ori mai prost platit decat Catalin Tolontan. Mircea Badea a fost si mai jos. I-a depasit vreunul salariul Andreei Esca?

V-ati intrebat vreodata care a fost cel mai bine platit jurnalist/om de televiziune din imperiul media al lui Voiculescu Dan? Conform fiselor fiscale de la Administratiile Finantelor Publice dar si a fiselor sintentice a sumelor imputate acestora de catre Fisc, Catalin Tolontan a castigat cel mai mult in imperiul media al lui Voiculescu Dan, depasindu-l cu mult pe Mihai Gadea si pe Mircea Badea. Astfel, Catalin Tolontan a castigat in perioada 2005-2010 circa 9,67 milioane de lei (aproximativ 2,52 milioane euro) venituri din activitati independente prin vanzarea drepturilor de autor, pentru ceea ce a prestat in calitate de jurnalist. Veniturile din drepturile de autor ale lui Catalin Tolontan au depasit chiar pe cele ale mult mai celebrei Andreea Esca, conform fisei fiscale a acesteia, pe care am consultat-o, dar care nu este pe de-a intregul conclundenta pentru ca vedeta Pro Tv ar putea beneficia si de niste plati pe firma, bine mascate”, scrie jurnalistul.

Negrea arată că, potrivit unei informări ANAF, în anul 2011, din cauză că depășise plafonul de 35.000 de euro anual până la care era scutit de plata TVA, Cătălin Tolontan s-a înregistrat ca plătitor de TVA și a restituit într-o singură zi statului 1,2 milioane lei (290.000 Euro)

In primul decont de TVA, depus dupa inregistrarea ca platitor de TVA, a declarat TVA de plata in suma de 1.082.940 lei ca rezultat al colectarii TVA pentru perioada precedent (…) Dupa inregistrarea in scopuri de TVA (01.02.2010) si pana la 31.12.2010, contribuabilul a declarat TVA de plata in suma de 1.213.857 lei, achitata integral. Contribuabilul a achitar integral obligatiile fiscale stabilite suplimentar urmare inspectiei fiscale, adica 978.125 lei din care 148.823 lei TVA si 829.302 lei accesorii TVA”, se arata in informarea inspectorilor ANAF publicată de Negrea.

Reacția lui Tolontan: „Îl salut pe Blejnar, prietenul doamnei Udrea. Gala Bute rules!”

Stelian Negrea relatează că l-a sunat pe Cătălin Tolontan pentru a obține o reacție. Șeful GSP se află în concediu, dar a transmis totuși un răspuns pe e-mail:

Îi salut pe domnul Sorin Blejnar, prietenul doamnei Elena Udrea, și pe cei de la ANAF, în calitate de contribuabil care bag seama că deranjează pentru că și-a plătit impozitele, TVA-ul și dobînzile fără să crîcnească, primind în schimb din partea statului român sancțiuni de 35% pe an și publicarea veniturilor, fără să se specifice că includ și sancțiunile, pe net. Gala Bute rules!”, a fost răspunsul pe care Cătălin Tolontan i l-a trimis lui Negrea.

Acesta din urmă susține că îi trimisese șefului GSP cinci intrebari in care solicita „date concrete referitoare la veniturile obtinute de el in perioada 2005-2010 in imperiul media al lui Voiculescu Dan, care a fost structura acestor venituri, cum apreciaza el ca sunt astfel de venituri pentru un jurnalist, pentru ce a decis sa se declare platitor de TVA dupa controlul demarat de ANAF, daca considera ca ceilalti colegi din mass-media, care se aflau in situatia lui dar care au dat statul in judecata si nu au platit ca el, au gresit sau nu”.

Stelian Negrea anunță că într-o anchetă viitoare va face publice și salariile de top ale altor jurnaliști din presa românească, mai scrie reportervirtual.ro