Sorin Frunzaverde a precizat, marti, ca motivele demisiei sale din PDL se regasesc in declaratia pe care a facut-o in 24 noiembrie 2010. Iata ce spunea prim-vicepresedintele PDL atunci:

“Alunecarea României spre un stat poliţienesc: centralizarea excesivă a resursei financiare!

Ieri au fost schimbaţi din funcţii secretarul de stat Fătuloiu, Tobă – şeful IGPR-ului, şi Şoric, şeful Inspectoratului Neamţ. Toată lumea a vorbit despre acest lucru. Pe larg, despre trecutul acestor oamenii, despre situaţia din MAI. Tot ieri s-a întâmplat un lucru foarte grav, despre care foarte puţină lume a vorbit: trei militari români din Batalionul „Neagoe Basarab”, caporalii Marin Costea, Constantin Puică şi Viorel Cristinel Antonie şi-au pierdut viaţa în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă în Poligonul Cincu. Alţi 3 militari au fost răniţi. Foarte puţin s-a vorbit despre acest subiect!*

În acest context ziua de ieri are două semnificaţii: în primul rând Armata României traversează o perioadă foarte grea. Explicaţia este faptul că în ultimii 20 de ani, cu 3-4 ani excepţie, bugetul alocat armatei a fost insuficient. Armata nu este un decor de operetă în care să apari în uniforme strălucitoare pe 25 octombrie sau 1 decembrie. Armata este una dintre instituţiile fundamentale ale Statului Român. Ea asigură funcţiunea de apărare naţională. Care, e adevărat, costă… ea ne reprezintă în teatrele de operaţiuni şi are merite indubitabile în integrarea euro-atlantică a României.

Am avut dreptate în 2007 când am spus că provocarea reală a Alianţei Nord Atlantice şi a ţărilor democratice, inclusiv pentru România, este Afganistanul şi nu Irakul. Se vede acum acest lucru când NATO îşi reaşează politica militară în Afganistan.

Este important să asiguri un procent generos unui serviciu de informaţii, care trebuie să asculte telefoanele – cât mai multe telefoane – care trebuie să facă faţă ameninţării terorismului. Militarii români sunt puşi în fiecare zi în faţa teroriştilor. Dacă nu vom asigura de acum înainte cel puţin 2,11% din PIB MapN ne vom întâlni cu tot mai multe evenimente tragice, cum a fost cel de la Cincu. Armata va ajunge într-o stare jalnică. Iar 2,11% din PIB este asumarea noastră oficială în parteneriatul Alianţei Nord-Atlantice.

A doua problemă: România riscă să se transforme într-un stat poliţienesc. Nu într-un stat al poliţiei, ci într-un stat poliţienesc în accepţiunea clasică a cuvântului. Principala provocare cu care se confruntă astăzi PDL nu sunt alegerile interne, cu conotaţiile mai mult sau mai puţin ilare în derularea lor, principala problemă a PDL dar şi a opoziţiei – pentru că în democraţie nu poţi guverna fără opoziţie – sunt scoaterea României din haosul administrativ, din vrajba politică, pe care o întâlnim mai ales în Parlament şi din starea de stat poliţienesc – e adevărat, încă în stare incipientă. Pentru că haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc sufocă economic azi România. Acesta este motivul pentru care compatrioţii noştri resimt mult mai acut criza economică în comparaţie cu cetăţenii altor state din UE. Haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc au sărăcit România. Iar PDL, principalul partid din România de astăzi, cel mai important partid din România de astăzi, trebuie să folosească toate pârghiile pe care le are să scoată ţara din această stare. Şi sunt 2 acţiuni ce trebuie imediat întreprinse: începerea unui dialog politic cu opoziţia, care să permită constituirea unui Guvern bazat pe o mai largă majoritate parlamentară şi în acelaşi timp şi în primul rând constituirea unui Buget corect din punct de vedere al alocărilor instituţionale, al bugetării instituţiilor Statului. Dar, în acelaşi timp, a unui Buget descentralizat. Am vorbit foarte mult despre descentralizare, am făcut foarte puţin! Este momentul să o facem acum cu ocazia adoptării Bugetului pe 2011. Bugetul pe 2010 a fost un buget ultra centralist. Şi aceasta este o faţetă ascunsă, o dimensiune foarte puţin sesizabilă a alunecării României spre un stat poliţienesc: centralizarea excesivă a resursei financiare!”

Sorin Frunzăverde – 24 noiembrie 2010

13 COMENTARII

  1. Descentralizarea financiară?Luati orice Consiliu Judetean,căutati pe internet site-ul și accesati modul cum se ditribuie bugetul.Este inadmisibil ca sumele să fie la dispozitia unui singur om,presedintele consiliului judetean,care in colaborare cu consilierii să risipească pe cele mai neavenite obiective fondurile alocate.La Constanta,de exemplu se sponsorizeaza numeroase cluburi sportive coordonate de protejati ai lui Nicusor Cosntantinescu.S-a organizat un referendum local,judetean ,desi era ILEGAL motivat,care a costat peste o jumătate de milion de euro.Ati auzit că a suportat rigorile legii?Că a fost acolo Curtea de Conturi și a imputat cuiva recuperarea sumei?La fel se intimplă la Consiliul Judetean Brasov.Aristotel Căncescu penelist face praf si pulbere bugetul pe tot felul de investitii nejustificate legal.Un exemplu este cele citeva milioane de euro cheltuiti cu o firmă de buzunar (care a si dispărut)la viitorul aeroport de la Ghimbav.(o nivelare de teren si un gard.)C
    Ce fel de descentralizarea doreste acest domn Frunzăverde?Cea propusă de regionalizare a fost atacată vehement de USL!Se duce acolo să o ”realizeze”?

  2. motivul plecarii este in declaratia sa din 2010. si i-a trebuit un an jumate sa plece din pdl, astia se cred destepti rau (ca sa nu zic ca ne cred prosti pe noi toti)

  3. întrebare, întrebare (ca tot cumanu’ poiet):
    „FRUNZÃVERDE foaie latã
    i-a bãtut MORAR în poartã?”
    cã prea-i trage cu statul ãsta poliţienesc care a sărăcit România (ocultã?).
    se trateazã prin lapidare! 😉

  4. Sobolanii parasesc coverta cu toata viteza in ultimul timp…Li se pregateste ceva???

  5. Sorin FRUNZAGALBENA … ca s-a „ingalbenit”, nu-i asa??? … repeta exact gestul lui Radu Campeanu din mai 1990 si gestul lui Emil Constantinescu din 2000 …

    Exact cand ii este cel mai greu partidului pe care ar fi trebuit sa il sprijine pana la capat, el TRADEAZA si injunghie pe la spate pe fostii tovarasi …

    Si asta exact inainte de alegerile locale si parlamentare, OFERIND ROMANIA PE TAVA USL-ului (frontul lui Ilici) … FRUNZA CEA VERDE, dupa ce in prima faza s-a ingalbenit, incet incet, spre toamna se va inrosi …

    Acest pas facut de el intareste miscarea USL-ista „Jos Basescu”, si nu e de mirare ca zilele urmatoare sa il vedem si votand pentru suspendarea presedintelui …

    Bag sama, bade Frunza, ca esti mai verde decat „verdele de Paris” … Rusiniiiicaaa !!!!

  6. Nasule, ai pierdut momentul. Acum trebuia sa existe televiziunea. Mi-e ciuda din cauza asta.

  7. Incepe sa-mi fie tot mai greata de modul unora de a face politica. Aceasta curvasarie in care nu mai stie nimeni de parteneri este de toata jena. Hai nasule cu TV-ul sa mai vedem si altceva!

  8. Nasule-ieri am cumparat una actiune nasul tv ,desi doream sa cumpar mai multe dar nu am avut bani.cred in proiect si astept sa va urmaresc la televizor

  9. Stimata Redactie,
    Poate ar fi bine sa cuplati toate informatiile referitoare la Frunzaverde intr-un singur articol. E balamuc curat ceea ce face Sorin, insa nu trebuie sa-i urmam stilul!

  10. Eu cred ca trebuie analizata zona atat fizica, geofizica, economica cat si politica (inter si intra partide) din 90 pana azi si sunt convins ca motivele n-au nicio legatura cu statul politienesc de care tot vorbesc jurnalistii de 2 lei crezand ca l-au prins pe Zeus de picior (cum ar spune Ciorbea)

Comentariile sunt închise.