eugen teodoroviciRomania avea in urma cu doi ani rate foarte scazute de absorbtie a fondurilor europene, insa intre timp a devenit un lider in absorbtia fondurilor europene, a declarat joi, la Zagreb, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in debutul vizitei sale oficiale de doua zile in Croatia, relateaza ziare.com

Rata de absorbtie era in 2012 de 8,5%, apoi a venit la putere actualul guvern si a introdus o serie de masuri in urma carora rata de absorbtie a ajuns la 37%, a spus ministrul roman.

„Obiectivul nostru pentru perioada 2007-2013 este de 80% din cele 19,2 miliarde de euro alocate Romaniei pentru aceasta perioada, in timp ce obiectivul pentru urmatoarea perioada, 2014-2020, este de a creste rata de absorbtie la 100% din cele 43 de miliarde de euro alocate Romaniei”, a afirmat Teodorovici la o conferinta de presa comuna cu vicepremierului croat Branko Grcic, ministru al Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europe.

Teodorovici, care anterior a prezentat experienta Romaniei in administrarea fondurilor europene, a spus ca Romania a inregistrat cele mai mari probleme in atragerea fondurilor pentru proiecte de mediu, de transport si de achizitii publice. El a afirmat de asemenea ca Romania si-a simplificat sistemul de achizitii publice, facandu-l cel mai simplu sistem din Europa pentru sectorul privat.

Grcic a declarat ca rata de absorbtie a Croatiei este in prezent de 75-76%, adaugand ca s-au inregistrat progrese uriase in privinta platilor, despre care el a spus ca reprezinta cel mai bun indicator pentru absorbtie. El a subliniat ca Croatia a inaintat proiecte pentru aproape intreaga suma alocata, 450 de milioane de euro, pentru 2013 si ca acum pregateste proiecte pentru alocarile pentru 2014.

Oficialul croat a mai spus ca Zagrebul are alocate 8,3 miliarde de euro din fonduri structurale in urmatoarea perioada bugetara de sapte ani. In ceea ce priveste prioritatile guvernului croat, el a spus ca 25 de proiecte majore si 35 de scheme de granturi au fost stabilite si ca valoarea lor totala este de aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Comentariile sunt închise.