sorin oanceaPrincipalul actionar si directorul B1 TV, Sorin Oancea, ii raspunde, intr-un comunicat de presa, jurnalistului Catalin Tolontan, care a scris joi pe blogul personal ca 1 „daca acceptam logica presedintelui, atunci patronul actual al B1TV a imprumutat ‘banii poporului’ de la Crescent”. Oancea arata intr-un comunicat de presa ca postul de televiziune la care este actionar functioneaza in baza unei linii de credit, nu din banii personali ai actionarilor. Acesta sustine ca imprumuturile de la Crescent pentru Gazeta Sporturilor au fost convenite exclusiv intre Dan Voiculescu si Catalin Tolontan „indiferent de cine a semnat”, precizand ca „imprumuturile n-au fost niciodata returnate”. „Si abia aici ajungem la adevaratul subiect de presa care ar putea constitui un punct de plecare pentru jurnalistii de investigatie”, incheie Oancea, citat de hotnews.ro
Redam integral comunicatul dat publicitatii de Sorin Oancea, actionar si director la B1 TV:

Acordarea acestor imprumuturi a fost convenita exclusiv intre proprietarul companiei, Dan Voiculescu si directorul general al Gazetei Sporturilor, Catalin Tolontan, acestea fiind persoanele care au luat in mod efectiv decizia, indiferent de cine a semnat pentru respectivele imprumuturi. Din informatiile publice existente, aceste imprumuturi nu au fost niciodata returnate catre Crescent. Si abia aici ajungem la adevaratul subiect de presa care ar putea constitui un punct de plecare pentru jurnalistii de investigatie.

„In urma afirmatiilor facute de jurnalistul Catalin Tolontan pe blogul personal, care au fost apoi preluate si de presa online, in legatura cu finantarea postului de televiziune B1 TV, trebuie sa facem urmatoarele precizari: Societatea comerciala B1 TV Channel SRL, care opereaza licenta postului de televiziune B1 incepand din anul 2010, nu a fost si nu este finantata din banii personali ai actionarilor acestei companii.

B1 TV Channel SRL functioneaza, pe langa veniturile curente din activitatea operationala, pe baza unei linii de credit deschisa la o banca internationala cu sediul la Bucuresti. Sorin Oancea, in calitate de co-actionar al B1 TV Channel SRL, nu a investit din banii personali nici pentru cumpararea si nici pentru finantarea ulterioara a postului de televiziune B1. In consecinta, chiar si „fortata” sau „redusa la absurd”, aceasta analogie pe care o face Catalin Tolontan in legatura cu finantarea postului B1 nu are nicio baza reala, fiind doar o pura speculatie menita sa deplaseze atentia de la subiectul aflat in dezbatere publica.

De asemenea, pentru a pune capat speculatiilor in legatura cu implicarea lui Sorin Oancea in compania care editeaza Gazeta Sporturilor, proprietate a familiei Voiculescu, se impun a fi precizate urmatoarele: Imprumuturile luate de la Crescent de catre compania care editeaza Gazeta Sporturilor au avut ca destinatie exclusiva finantarea ziarului Gazeta Sporturilor, atat la lansare cat si pentru functionarea ulterioara a respectivei publicatii.

Acordarea acestor imprumuturi a fost convenita exclusiv intre proprietarul companiei, Dan Voiculescu si directorul general al Gazetei Sporturilor, Catalin Tolontan, acestea fiind persoanele care au luat in mod efectiv decizia, indiferent de cine a semnat pentru respectivele imprumuturi. Din informatiile publice existente, aceste imprumuturi nu au fost niciodata returnate catre Crescent. Si abia aici ajungem la adevaratul subiect de presa care ar putea constitui un punct de plecare pentru jurnalistii de investigatie.”

Replica lui Tolontan: Sintem, totusi, oameni seriosi?

catalin-tolontanZiaristul Catalin Tolontan a trimis HotNews.ro o serie de precizari, in care precizeaza ca Sorin Oancea a ramas „numarul 1 in trust pina cu ceva vreme inaintea plecarii lui la B1TV” si precizeaza ca a invocat cazul patronului de la B1TV ca un „model de reducere la absurd, pornind de la invinovatirea care mie mi s-a parut absurda a presedintelui Traian Basescu”.

Iata mai jos replica lui Catalin Tolontan:

„Sorin Oancea a fost presedintele Consiliului de Administratie pe parcursul ambelor imprumuturi din 2003 si 2004 si a semnat el insusi contractul de imprumut de 1,5 milioane de dolari. Dar spune ca nu conteaza cine a semnat imprumutul. Celalalt imprumut, de 275.000 de dolari, l-am semnat eu. In acest caz inteleg ca ar conta cine a semnat. Sintem, totusi, oameni seriosi?

Pina acum criteriul infamant al unei operatiuni despre care nimeni n-a putut explica in ce consta infamia era cine a semnat. Acum, neavind ce sa mai spuna, au introdus un alt criteriu: cine trata cu patronatul. Pe cuvint, mi-e imposibil sa nu rid!

Eu venisem in vara lui 2003 in grup, Oancea era de 11 ani acolo, facuse Antena 1, avea sa faca mai apoi Antena 3 si celelalte posturi, era practic mina dreapta a lui Voiculescu pe tot ce insemna media. A devenit si partener al familiei Voiculescu, avea actiuni, eu eram si am ramas un angajat. Nu ca ar fi ceva infamant in oricare dintre posturi, dar moare lumea de ris daca spui ca Oancea era si el pe acolo, un semnatar formal in grupul Intact din 2003-2004!

De fapt, cu Oancea am si vorbit intii cind am plecat de la Ringier in 2003, nu cu Voiculescu. Sigur ca am discutat si cu Voiculescu, mai apoi.

Iar Oancea a ramas, cita vreme a fost seful Consiliului de Administratie, seful meu. Cu Oancea, care e de altfel un manager priceput, calm si rezonabil, discutam intii bugetele, nevoile si finantarile. Apoi, daca era cazul, mergeam amindoi la Voiculescu.

Putin mai tirziu, Oancea s-a concentrat intr-adevar doar pe TV si pe Radio, de pe la finalul lui 2004. A ramas numarul 1 in trust pina cu ceva vreme inaintea plecarii lui la B1TV, cind deja Camelia Voiculescu preluase puterea.

De ce nu s-au returnat imprumuturile? Oancea stie foarte bine, ca a fost si director si administrator si actionar si acum e manager si patron la B1TV. Marirea de capital si finantarile sint decizii exclusive ale actionarilor, ei hotarasc miscarile patrimoniale, cum maresc capitalul social, cum vind actiunile. Daca era dupa mine, acum Gazeta Sporturilor ar fi fost la Ringier, care a facut oferte si-n 2010 si-n 2012 si-n 2013, dar nu pot sa fiu eu, un angajat, chiar si administrator si redactor-sef, mai puternic in materie de proprietate decit proprietarul!
Eu i-am numit pe Oancea si pe B1TV intr-un model de reducere la absurd, pornind de la invinovatirea care mie mi s-a parut absurda a presedintelui Traian Basescu. Am scris in clar ca nu mi se pare o logica strimba, a carei defectiune o scot in evidenta prin extrapolare! Vad ca Sorin Oancea a sarit in sus.

Mai spun doar atit si cu asta am terminat orice discutie: Slava Domnului ca inclusiv presedintele Traian Basescu si-a adus contributia ca sa devenim o tara in care nu presedintele Romaniei sa decida cum isi finanteaza proprietarii firmele!

Constat ca dezbaterea a inceput ca o incriminare apriorica, din motive morale, a unui imprumut si s-a transformat intr-o comedie totala cind am zis ca au fost doua imprumuturi. E si normal, avind in vedere ca intii s-a stabilit ca eu trebuie sa fiu incriminat si apoi nimeni n-a inteles care e tema incriminarii si de ce.
Gala Bute merge inainte, asta asa, fara legatura cu subiectul”.

Comentariile sunt închise.