Tribunalul Ilfov a respins joi contestaţia procurorilor anticorupţie în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4, prin care a fost admisă propunerea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare. Fostul premier a executat doar şapte luni din pedeapsa de patru ani şi şase luni. Judecătoarea care a luat decizia este Mihaela Raluca Andras, iar verdictul este definitiv şi nu mai poate fi atacat.
Decizia magistraţilor a fost comunicată prin fax Penitenciarului Jilava şi va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp. Fiul cel mare al fostului premier, Andrei Năstase, a pornit deja spre penitenciar pentru a-şi lua tatăl cu maşina şi a-l conduce acasă.
În total, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani în dosarul „Trofeul calităţii”, patru ani în dosarul „Zambaccian” şi un spor de pedeapsă de şase luni în acelaşi dosar. În total, condamnările însumau 6 ani şi 6 luni de închisoare, adică 78 de luni, din care a fostul lider PSD a executat doar 18 luni, adică un an şi jumătate. Orice altă condamnare, ulterioară liberării condiţionate, i-ar putea aduce fostului politician PSD şi restul de pedeapsă neexecutată.
Libertate cu restricţii
În urma deciziei de astăzi a magistraților, pentru fostul premier va urma o perioadă de probațiune, în care va putea chiar să părăsească țara. Adrian Năstase va trebui doar să anunțe autoritățile de fiecare dată când părăsește localitatea, țara sau locul de muncă. Chiar dacă a fost eliberat, Adrian Năstase nu va putea vota. Asta pentru că instanţa l-a mai condamnat pe Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Dosarele şi condamnările lui Năstase
La data de 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca la cei patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în dosarele ‘Zambaccian’ şi ‘Trofeul calităţii’ să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât totalul se ridică la patru ani şi şase luni de închisoare.
Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul ‘Zambaccian’. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.
În dosarul ‘Zambaccian’, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC, Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.
În dosarul ‘Trofeul calităţii’, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat ‘Trofeul calităţii în construcţii’ cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.
Năstase nu şi-a recunoscut vinovăţia
Fostul premier Adrian Năstase a cerut să fie eliberat condiţionat, pentru că sunt îndeplinite condiţiile legale, combătând afirmaţiile procurorului şi arătând că nu a cerut graţiere, ci şi-a executat pedeapsa şi că va respecta interdicţiile impuse prin decizia de condamnare, instanţa urmând să dea o decizie.
Adrian Năstase a arătat, în faţa instanţei, că atunci când a citit motivele contestaţiei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a avut sentimentul că există un diferend între două instituţii ale statului, între penitenciar, care a urmărit comportamentul lui permanent şi care trage o concluzie, şi procurorii DNA, care din când în când citesc bloguri. Fostul premier a precizat că este o mare problemă între procurorii anticorupţie şi comisia condusă de un judecător, care a avut o mai mare posibilitate de a analiza conduita lui.
Năstase a adăugat că în cauză este vorba de executarea pedepsei şi că nu înţelege de ce procurorii DNA trebuie să participe şi la faza eliberării condiţionate, el ştiind că aceştia se desesizează la trimiterea în judecată.
Năstase a combătut afirmaţiile procurorului DNA care a fost prezent la şedinţa de judecată, arătând că în cauză nu se discută despre ce a făcut el în copilărie. Adrian Năstase a arătat că, din concluziile comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava, rezultă că a avut o conduită impecabilă în timpul detenţiei. Năstase a precizat că a fost şi cursant la dezbateri, nu doar lector sau formator, cum a spus procurorul DNA.
Fostul premier a mai spus că nu a cerut graţiere, ci şi-a executat pedeapsa şi a respectat „legile cetăţii”.
Năstase a mai spus că DNA a încercat, şi la fond şi acum la contestaţie, să amâne o decizie privind liberarea sa condiţionată, cerând de la penitenciar tot felul de documente. El a mai spus că, din punctul de vedere al DNA, el nu ar trebui să critice, ar trebui să nu spună nimic.
Adrian Năstase a mai arătat, în sala de judecată, că îl asigură pe procurorul DNA că nu se va înscrie la alegerile prezidenţiale în campania care urmează, menţionând că din acest punct de vedere nu există niciun risc, în condiţiile în care prin decizia de condamnare are mai multe interdicţii civile.
Fostul premier a subliniat că va respecta legea şi, în finalul pledoariei, a cerut instanţei să respingă contestaţia DNA şi să dipună eliberarea sa condiţionată.
Tribunalul Ilfov a rămas în pronunţare, urmând să decidă definitiv dacă Adrian Năstase va fi eliberat sau dacă acesta va executa în continuare pedeapsa în penitenciar.
La finalul şedinţei de judecată, Adrian Năstase a fost scos din sala de judecată şi dus înapoi la Penitenciarul Jilava.
La ieşirea din sediul Tribunalului, Adrian Năstase le-a spus din nou jurnaliştilor, la fel ca şi la sosire, că speră să poată discuta diseară cu aceştia.
Cat despre CV publicat, si la Coarnele Caprei se mai gasea un CV de tip European, numai la madam Andras NU !
“CURRICULUM VITAE
Nume : Raluca Mihaela András
Educaţie şi formare :
-absolventă şi licenţiată a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii
Bucureşti – promoţia 1998.
-februarie 1999- iunie 2004-avocat in Baroul Bucuresti.
Vechime în magistratură:
– iunie 2004 – octombrie 2005 – judecător definitiv la Judecătoria Răcari
– octombrie 2005 -prezent – judecător la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti”
http://portal.just.ro/301/Documents/CV%20%20Judecatori%202012.pdf – pagina 32
Potrivit site-ului http://www.magistrati.ro/judecator-1057-andras-raluca-mihaela.html, fatuca asta nu prea exista !
Daca tot nu mai poate face nimic (?!?), ii urez lu’ bombonel sa-l urmeze cat de curand pe paturiciu …la propriu …
Comentariile sunt închise.