Elena Udrea, soarele politicii românești, cum au numit-o foștii colegi din PDL, nu există. Elena Udrea nu este decît o foarte performantă mașină de făcut bani cu statul. Construită și lansată de Dorin Cocoș. Dar care și-a adus singură îmbunătățiri.
Lansarea: contractele cu RAAPPS-ul controlat de pesedistul Bejinariu
Înainte de 2000, Elena Udrea nu avea decît două calități. Prima: era „prietena“ lui Dorin Cocoș, un om de afaceri divorțat și cu relații în toate cercurile politice și financiare din România. A doua: avocată (cu diplomă la particulară) din ’97, cînd avea doar 24 de ani, atrăgea atenția prin decolteurile adînci și fustele scurte, asortate la tocuri-cui sau cizme pînă la genunchi. Stil. Cu aceste două calități la purtător, Udrea s-a plimbat printre cunoștințele lui Cocoș vreme de cîțiva ani. Fără succes. Prima ei victorie a apărut abia în 2002: datorită relației amicale a lui Cocoș cu Cozmin Gușă, Elena a devenit consiliera secretarului general al PSD. Adică a lui Gușă. Nu făcea mare lucru și nu avansa suficient de repede. Așa că pista a fost abandonată după doar cîteva luni.
A mai fost nevoie de încă doi ani (și de căsătoria cu Cocoș, în 2003) pentru primul tun cu statul pe persoana ei fizică: în toamna anului 2004, Udrea a fost angajată de Regia Autonomă pentru Administrarea Patrimoniului și Protocolului de Stat (RAAPPS) să presteze servicii juridice. A primit patru contracte, de aproximativ 70.000 RON. RAAPPS era în subordinea Secretariatului General al Guvernului, condus atunci de Eugen Bejinariu. Potrivit Evenimentului zilei, Bejinariu a arătat că este prieten cu Dorin Cocoș „din anii ’90“.
Rodajul, pe mîna lui Stolojan și banii lui Cocoș
Tot în 2004, Cocoș a făcut a doua mutare, care s-a dovedit genială: a împins-o pe Udrea în PNL. Încorporarea la liberali s-a făcut prin intermediul lui Theodor Stolojan, președinte al PNL la acel moment și, ulterior, partener cu Cocoș de intervenții pentru ALRO. Stolo a pus‑o pe listele partidului pentru Consiliul General al Municipiului București. Atunci, Udrea nu era încă membru PNL. S-a înrolat abia cîteva luni mai tîrziu, cînd a primit carnet de membru de la organizația PNL a sectorului 2. Conform presei vremii, la promovarea Elenei Udrea a contribuit și Cătălin Grigorescu, președintele PNL sector 2 de-atunci, care ar fi fost stimulat cu mii de euro de către Cocoș. Ulterior, Grigorescu a fost suspendat din funcție pentru „gestiunea netransparentă a banilor organizației“.
Băsescu o accelerează pe Udrea, Cocoș trage frîna de mînă
A treia mutare a lui Cocoș a fost determinantă pentru ce a ajuns Elena Udrea în zilele noastre: stimulînd amiciția trainică cu Traian Băsescu, pe care-l vizita deseori, proaspătul soț al Elenei a împins-o pe aceasta în echipa de campanie a primarului Traian Băsescu. În acea poziție, Udrea s-a făcut extrem de utilă și, firesc, după ce marinarul a cîștigat mandatul de președinte, ea a ajuns șefa Cancelariei de la Cotroceni. Din păcate pentru Cocoș, mandatul de șefă s-a terminat în toamna lui 2005, după scandaluri de presă în care au fost invocate legăturile lui cu personaje ca Adrian Petrache și Alexandru Bittner (despre care Băsescu afirmase că făceau parte din „mafia personală a lui Adrian Năstase“). După demisie, Udrea și-a ocupat timpul ca simplu membru al PD și, din 2006, ca secretar executiv al partidului.
Cum i-a „tunat“ Poteraș motorul Elenei spre Parlament
După aproape trei ani fără funcții publice, în care s-a remarcat doar ca trompetă a președintelui (scandalurile bilețelelor Tăriceanu – Patriciu – procuror general), Udrea a intrat pe o rampă care a lansat-o în marea politică. Tot pe mîna lui Cocoș, care i-a aranjat să candideze la un loc de deputat în sectorul 6. Adică la primarul Poteraș, bun prieten și partener de afaceri cu Cocoș. După o campanie susținută, organizată de Poteraș pînă în cele mai mici detalii, Udrea a ajuns parlamentar. Apoi, ca politician cu greutate parlamentară, ministru. Nu întîmplător, cînd a preluat al doilea ministeriat (Dezvoltare Regională și Turism), Udrea i-a atribuit (prin Compania Națională de Investiții) un contract de cinci milioane de lei noi firmei nevestei lui Poteraș.
Darea în exploatare
După 2008, Udrea a început să fie cu adevărat eficientă: mașinăria construită și întreținută de Cocoș începea să producă. Secretar general al Guvernului, de exemplu, a fost numită Daniela Andreescu. Cea care, între 2005 și 2007, ca șefă a Oficiului pentru Migrația Forței de Muncă, îi trimitea pe „căpșunari“ să facă analize la centre medicale controlate de Dorin Cocoș. Tot în 2009, fiul Andreeascăi, Bogdan, a ajuns consilier la Guvern și, ulterior, director tehnic la Sucursala pentru Administrarea și Întreținerea Fondului Imobiliar a RAAPPS. Iar Gabriel Oprea (și el membru al „mafiei personale a lui Adrian Năstase“ și apropiat al lui Cocoș) a ajuns ministru pe mîna PDL. Ana Maria Topoliceanu, fostă parteneră de afaceri a Elenei Udrea, a fost numită consilier al ministresei Turismului și, din 2010, director general la Compania Națională de Investiții din subordinea MDRT.
În 2005, Udrea făcea comunicare pe banii Petromservice
În România, un om politic nu înseamnă nimic dacă în cariera lui nu apare și vreun mogul. Prin octombrie 2005, blonda PDL, deja fostă șefă a Cancelariei prezidențiale, a acordat două interviuri în care făcea praf imaginea lui Tăriceanu din cauza relației cu Patriciu. Interviurile au fost pregătite cu Horia Mihălcescu, director general la Red Apple Communication și purtător de cuvînt la Petromservice, două societăți controlate de SOV. În interviuri, Udrea declara că Tăriceanu sunase la procurorul general Ilie Botoș, imediat după arestarea lui Dinu Patriciu. Un an și ceva mai tîrziu, Udrea i-a dat-o din nou lui Tări, arătînd că premierul îl rugase pe Băsescu să intervină la Parchet pentru Dinu Patriciu, printr-un bilețel trimis la Administrația Prezidențială.
Cocoș, inventatorul Elenei, intră în Forbes
În 2010, Dorin Cocoș și Elena Udrea au intrat în Topul Forbes pe locul 380, cu o avere de 12-13 milioane de euro. În special din afaceri cu statul. Cea mai cunoscută este Dalli Exim, firma care a administrat parcările din București. Dalli a beneficiat de prelungirea ilegală a concesionării spațiilor de parcare din București, realizată inclusiv de viceprimarul pedelist Răzvan Murgeanu. Contractul le-a fost reziliat în 2009 de primarul Sorin Oprescu. Deși Dorin Cocoș s-a retras oficial din acționariatul Dalli în 2004, stenogramele din dosarul ALRO au arătat că el a continuat să controleze sereleul. Apropo de control: în 2005, cuplul Cocoș-Udrea l-a promovat la șefia RAAPPS pe Cristian Vlaicu, coleg de facultate cu Dorin și asociat al acestuia. Asta a făcut ca, în următorii ani, Regia să retrocedeze numeroase proprietăți care au ajuns la membrii grupului de interese Petrache-Bittner. Mai trecem pe lista afacerilor familiei ministrului și contractele firmelor la care este acționar Cocoș cu instituții medicale de stat, contracte în valoare totală de aproximativ nouă milioane de euro.
Restul e istorie. Și partaj.