Oficial, prim-ministrul este cercetat in sapte dosare, dintre care cinci la PICCJ şi doua la DNA. Coincidenta, dosarele de la DNA ale lui Ponta privesc Complexele Rovinari şi Turceni, in legatura cu care Dan Sova a fost pus sub urmarire penala.
In ultimii zece ani, in spatiul public s-a discutat despre apartenenta politica a Directiei Nationale Anticoruptie. Din partea anumitor lideri politici au fost lansate chiar acuze la adresa Directiei, condusa astazi de procurorul sef Laura Codruta Kovesi, ca ar fi adesea folosita drept instrument cheie in bataliile politice. Ultimele miscari de trupe din interiorul DNA dovedesc ca premierului Victor Ponta i se pregateste “o supriza” de proportii.
Dosarele cu care procurorii DNA il urmaresc pe Victor Ponta
In primul rand, trebuie sa ne amintim faptul ca de circa doi ani, cu precadere de la venirea Laurei Codruta Kovesi la DNA, procurorii anticoruptie au deschis dosare sau au scos de la sertar dosare vechi şi nelucrate mai multor lideri marcanti ai PSD. Spre exemplu, arestarea lui Adrian Duicu, seful CJ Mehedinti acuzat de procurorii DNA ca facea trafic de influenta in cabinetul premierului, a dat nastere unor zvonuri potrivit carora Victor Ponta ar urma sa fie cercetat de DNA in acest dosar şi tot acest dosar sa il scoata pe acesta de pe scena politica.
Un alt dosar deschis de DNA care semana mai degraba cu un semnal de alarma pentru Victor Ponta este cel al sefului CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, retinut de procurori pentru abuz in serviciu sub forma calificata şi conflict de interese dupa ce si-ar fi incalcat atributiile de serviciu, in contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achizitii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local si judetean. Interesant de remarcat in cazul lui Bunea Stancu este ca Presedintele Traian Basescu, de fiecare data cand a pronuntat numele liderului PSD nu a ezitat sa faca o legatura intre acesta şi Victor Ponta. Mai exact, Victor Ponta era atentionat ca adoptarea unei OUG in 2013, privind transmiterea a 2.800 de hectare de teren din domeniul public al statului si din administrarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” – Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Braila, in administrarea Consiliului Judetean Braila, ar putea sa ii atraga o vizita la DNA. Trebuie precizat ca Ordonanta de Urgenta şi posibilul dosar la care facea Traian Basescu referire nu face şi obiectul dosarului in care Bunea Stancu a fost retinut de DNA. Se poate insa ca seful CJ Braila sa fi fost retinut tocmai pentru a vorbi despre acest transfer de 2.800 hectare şi pe aceasta cale procurorii sa ajunga la Victor Ponta.
Un alt dosar lucrat de DNA şi in care s-a vehiculat numele premierul Victor Ponta este cel al ASF. Desigur, in acest dosar au fost vehiculate mai multe nume grele de politicieni, insa se zvoneste ca probele vor iesi la iveala in plina campanie electorala, dat fiind ca numele apartin unor candidati pentru functia de Presedinte al Romaniei.
Un ultim exemplu de “atentionare” a lui Victor Ponta venit din partea DNA, şi cel mai recent de altfel, este cel al fostului ministru al Transporturilor Dan Sova. La mijlocul saptamanii trecute, pe 13 august 2014, procurorii DNA l-au chemat la sediul central din Bucuresti pe Dan Sova, prieten din studentie cu Victor Ponta, pentru a-l informa ca a fost inceputa urmarirea penala pe numele sau, fiind suspectat ca prin contractele de asistenta juridica incheiate in 2008 cu Complexele Rovinari şi Turceni ar fi fost creat un prejudiciu de 71 milioane lei Statului roman.
Coincidenta face ca Victor Ponta este cercetat in prezent de DNA in doua dosare care vizeaza tot Complexele Energetice Rovinari şi Turceni şi modul de incheiere a unor contracte.
Inspectia Judiciara a facut public numarul exact al dosarelor care il vizeaza pe Victor Ponta
Dovada in acest sens sta in Raportul Inspectiei Judiciare nr. 7/IJ/DIJ/2014, din data de 15 ianuarie 2014, avand ca obiect apararea independentei sistemului judiciar, unde sunt insirate toate dosarele care il au in prim-plan pe premierul Victor Ponta. Concret, conform documentului, la DNA central se afla in prezent doua dosare care il vizeaza pe premierul Ponta, dosare care au fost deschise in 2011 de Birourile Terioriale ale DNA Targu Jiu si DNA Craiova, dar ambele preluate de DNA-Central in data de 4 aprilie 2012. Intr-unul dintre aceste dosare Victor Ponta este cercetat pentru implicarea in incheierea unor contracte ilegale cu Complexul Energetic Turceni, iar in altul pentru actiuni ce au legatura cu Complexul Energetic Rovinari.
Sa fie oare o coincidenta ca mai zilele trecute Dan Sova a fost chemat la DNA pentru actiuni ce au legatura cu Complexele Rovinari şi Turceni sau sa fie un avertisment pentru Victor Ponta? Vom afla…
Pe de alta parte, trebuie precizat ca in Raportul din 15 ianuarie 2014 al Inspectiei Judiciare, care s-a format ca urmare a declaratiilor premierului Victor Ponta care a acuzat condamnarea politica a lui Adrian Nastase si a lui Relu Fenechiu, lipsa de independenta a judecatorilor in fata puterii politice, tergiversarea solutionarii unor dosare penale privindu-i pe membrii Guvernului PDL, pronuntarea unor solutii diferite de judecatorii ICCJ in aceeasi cauza sau faptul ca DNA instrumenteaza dosare pe criterii politici, iar multe dintre acestea zac in nelucrare, se mai precizeaza ca in perioada 2009-2013 la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei au fost inregistrate un numar de 19 cauze in urma carora Victor Ponta a fost cercetat pentru comiterea unor fapte penale. Dintre acestea, 14 au fost solutionate cu netrimiterea in judecata. Au mai ramas insa 5 dosare care sunt inca in curs de solutionare.
Iata dosarele care fac referire Victor Ponta in Raportul Inspectiei Judiciare semnat de inspectorii judiciari Valeria Smaranda, Mihaela Pasca, Crenguta Lionte, Vasile Constinas si Gheorghe Ianos:
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:
-La Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in perioada 2009-2013 au fost inregistrate un numar de 19 cauze penale in care s-au efectuat verificari si fata de Ponta Victor, sub aspectul comiterii unor fapte penale, la sesizarea unor persoane fizice. Au fost solutionate prin netrimiterea in judecata 14 dintre acestea, celelalte 5 inregistrate in anul 2013 fiind in curs de solutionare.
DNA-Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie.
Dosare finalizate:
-Dosar nr. 2./P/2011 privind pe Cazacu Ion cercetat pentru trafic de influenta ca urmare a plangerii formulata la 09.12.2010 de P.C. Prin orodonanta din 6.06.2011 s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Cazacu Ion si Ponta Victor.
DNA-Sectia de combatere a infractiunile conexe infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.
Dosare finalizate:
-Dosar nr. 267/P/2009 privind pe Nastase Adrian, Ponta Victor s.a., cercetati pentru art. 10 lit. a din Legea nr.78/2000 (Infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie – stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzactii comerciale, ori a bunurilor apartinand autoritatilor publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora, savarsita de cei care au atributii de conducere, de administrare sau de gestionare), art. 8 alin.1 din Legea nr.115/1999 (Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 12 ani urmatoarele fapte savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor: a) impiedicarea, prin amenintare, violenta ori prin folosirea de mijloace frauduloase, a exercitarii cu buna-credinta a drepturilor si libertatilor vreunui cetatean; b)prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului), inregistrat la 15.10.2009 ca urmare a declinarii dispusa in dosar nr.1341/P/2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sesizarea formulata de Cristu Cristian viza imprejurarea ca in procesul de privatizare a SNP Petrom SA au fost stabilite valori diminuate ale capitalului social. Prin rezolutia din 2.06.2010 s-a dispus neinceperea urmaririi penale.
-Dosar nr.465/P/2010 privind pe Ponta Victor s.a., cercetati pentru art. 13 indice 2 din Legea nr.78/2000 (Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani), dosar inregistrat la 13.12.2010 urmare a declinarii dispusa prin ordonanta nr.9586/P/2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sesizarea priveste transferul unei suprafete de 7,5 ha teren din patrimoniul public al Statului Roman si a 23 de obiective turistice de pe Valea Prahovei. Prin rezolutia din 12.04.2011 s-a dispus neinceperea urmaririi penale.
Dosare in curs de solutionare:
-Dosar nr. 122/P/2012 privind pe Ponta Victor s.a., avand ca obiect art. 13 indice 2 din Legea nr.78/2000, art.248,248 indice 1 Cod penal (abuz in serviciu; abuz in serviciu in forma calificata), art.9 din Legea nr.241/2005 (evaziune fiscala), constand in afectuarea de cheltuieli de catre persoane cu functii de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari, in perioada 2006-2011, cu consecinta prejudicierii patrimoniului societatii.
Dosarul a fost inregistrat initial la Biroul Teritorial Tg.-Jiu la 22.07.2011, fiind preluat de Structura Centrala la 04.04.2012.
Ultimul act de cercetare este raportul specialistilor din 18.12.2013.
-Dosar nr.123/P/2012 privind pe Ponta Victor s.a., cercetati pentru art. 13 indice 2 din Legea nr.78/2000, art.248, art.248 indice 1 C.pen., art.9 lit.b din Legea nr.241/2005.
Sesizarea este din oficiu si apartine Serviciului Teritorial Craiova din 12.10.2011, dosarul fiind preluat la 04.04.2012 de Structura Centrala.
Sesizarea se refera la fapte comise de persoane cu functii de conducere din cadrul SC Complexul Energetic Turceni in perioada 2007-2011.
Dar de cazul PANAIT, nimic, nimic ?!?
Sau (iar !) nu exista „probe” ?!?
Comentariile sunt închise.