convoi umanitar rusia ucraina

Coloana de camioane cu mărfuri umanitare pornită spre Ucraina, s-a despărţit în două, în apropierea oraşului rus Tula, afirmă Evghenii Marciuk, ministru al apărării şi secretarul Consiliului Naţional de Securitate (CNS), într-o postare pe facebook, anunţă deschide.md

„Potrivit datelor pe care le deţin, coloana „pacificatorilor” ruşi, lângă Tula s-a divizat în două. A doua parte, aparent „pacificatoare”, însă cu soldaţi şi tehnică, a plecat spre Doneţk. Anume această parte a convoiului va încerca să treacă frontiera prin porțiunea controlată de insurgenţii pro-ruşi”, scrie Marciuk.

Ministrul a menţionat că în unele camioane „conţinutul este dubios”, în particular, potrivit informaţiilor lui, acolo se află soldaţi şi tehnică militară.

„Cred că se pune ceva la cale. Nu în zadar Putin, cu toată echipa sa politică, s-a dat mai aproape de coloană, adică în Crimeea, de unde va rosti un discurs în faţa naţiunii”, spune Evghenii Marciuk în postarea sa de pe facebook.

Alexandr Brecealov, preşedintele Cartierului central al frontului naţional, secretarul camerei publice federale ruse, declara pentru ITAR-TASS, că situaţia legată de convoiul umanitar pentru locuitorii din sud-estul Ucrainei, va deveni un test de maturitate pentru conducerea de la Kiev. Această declaraţie a apărut în acelaşi timp cu mesajul lu Marciuk.

Conducerea Crucii roşii afirmă că încă nu au primit acte care ar certifica încărcătura umanitară trimisă de Rusia în sud-estul Ucrainei. „Misiunea Crucii Roşii, nu poate întâlni mărfurile, dacă acestea vor trece prin zonele de frontieră controlate de teroriştii pro-ruşi din sud-estul Ucrainei”, a declarat Andre Lorsh, unul dintre responsabilii organizaţiei internaţionale a Crucii Roşii, citat de elise.com.ua.

Potrivit delegatului, cu puţin timp în urmă a fost o înţelegere de a trece încărcătura umanitară, prin regiunea Harkov, controlată de conducerea de la Kiev. „O altă formă de colaborare nu poate fi şi noi nu vedem alternative”, a reiterat Andre Lorsh.

Ana Habarova, reprezntanta Crucii Roşii în Rusia, a declarat că printre mărfurile umanitare pot fi medicamente, sau preparate care pot deveni nevalabile, din cauza păstrării necorespunzătoare. În astfel de cazuri toată încărcătura trebuie reciclată sau aruncată.

Amintim că peste 280 de camioane, încărcate cu mărfuri umanitare, trebuie să ajungă în regiunea Harikov, care este controlată de conducerea de la Kiev. Camioanele de fapt se îndreaptă spre regiunea Rostov din Rusia. Potrivit unor surse că încărcătura umanitară ar putea trece în Ucraina prin zona de frontieră, fără acordul conducerii de la Kiev.

Comentariile sunt închise.