convoi umanitar rusia ucraina

 

Cele 280 de camioane care transportă din Rusia ajutoare umanitare vor fi oprite de autorităţile ucrainene la trecerea de frontieră din zona Harkov pe fondul temerilor că ar putea fi o invazie sub acoperire, anunţă agenţiile internaţionale de ştiri.

Imagini plasate pe youtube arată că punctul de formare al convoiului umanitar rus care, potrivit autorităților de la Moscova, se îndreaptă spre regiunea din estul Ucrainei controlată de teroriștii ruși, este o unitate militară. Filmarea surprinde pe dreapta zecile de camioane albe care compun convoiul, iar pe stânga tehnică militară performantă și depozite militare. Este evident și faptul că șoferii camionaleor sunt îmbrăcați în uniforme militare de culoare verde.

Conform anunțului oficial al Moscovei, convoiul s-a format în localitatea Naro Fominsk. Singura unitate militară din zonă care dispune de astfel de facilități este Divizia 4 tancuri Kantemirovskaia, informeaza deschide.md 

Rusia insistă că destinaţia celor 2.000 de tone de ajutoare este în primul rând pentru Luhansk, oraş deţinut de rebeli în estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale se apropie de pro-rusi. Guvernele american, francez şi cel australian sunt preocupate de faptul că ruşii ar putea exploata evenimentul şi că ar putea să infiltreze trupe în zonele aflate sub asediul forţelor guvernamentale, scrie newsweek.com

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius a declarat că pretextul unui convoi umanitar „ar putea fi o acoperire pentru ruşi de a se instala în apropiere de Luhansk şi Doneţk şi să ne trezim în faţa faptului împlinit”, relatează BBC. Secretarul de presă al preşedintelui rus Vladimir Puţin a numit perspectiva unei operaţiuni militare sub pretextul ajutorului umanitar ca „absurdă”.

Potrivit agenţiei de ştiri Itar-Tass, convoiul include 400 de tone de cereale, 62 de tone de alimente pentru copii şi 12.000 de saci de dormit. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a confirmat că mii de oameni din Luhansk şi zonele controlate de rebeli au nevoie disperată de ajutor fiind lipsiţi de apă, electricitate şi ajutor medical, însă a infirmat că a certificat convoiul Federaţiei Ruse.

NATO estimează că există 20.000 de trupe ruse masate de-a lungul frontierei cu Ucraina, dar purtătorul de cuvânt ucrainean al Ministerului Apărării Andriy Lysenko a declarat că numărul real al soldaţilor ruşi se ridică la 45.000, informează New York Times. Potrivit oficialului ucrainean, trupele ruseşti sunt sprijinite de 160 de tancuri, 1360 de vehicule blindate, 390 de sisteme de artilerie, dintre care 150 sunt lansatoare de rachete sol-sol, 192 de avioane de luptă şi 137 de elicoptere.

Secretarul general al NATO, Anders Rasmussen, a declarat că există o „mare probabilitate” că Rusia va interveni militar în Ucraina. Până acum conflictul a dus la strămutarea a mai mult de 110.000 de ucraineni, adăpostiţi în taberele de refugiaţi. Conform ONU, mai mult de 1.000 de persoane au fost ucise în cele patru luni de lupte.

Relatarile de ultimă oră informează că Ucraina ar putea bloca convoiul. „Nu vom permite escorta soldaţilor sau oficialilor ruşi a ajutoarelor umanitare pe teritoriul Ucrainei. Totul va fi sub controlul părţii ucrainene”, a declarat consilierul prezidenţial Valerii Cealii, citat de Reuters.

Cealii a mai spus că ajutoarele umanitare vor fi descărcate din camioanele ruseşti la frontieră şi încărcate de autorităţile ucrainene în alte autotrenuri. Asigurarea convoiului va fi supervizată de Crucea Roşie Internaţională, mai scrie Reuters.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.