antena3Narcisa Iorga anunţă pe blogul personal că CNA nu a monitorizat emisiunile Antenei 3 în ziua condamnării lui Dan Voiculescu, instituţia reclamând o pană de curent începând cu ora 17.00. „Pana de curent” a durat până sâmbătă dimineaţă la ora 10.30 când funcţionarul public responsabil cu sala serverelor le-a repus în funcţiune.

Narcisa Iorga o acuză pe Laura Georgescu că minte din nou, încercând să protejeze televiziunea lui Voiculescu, şi că funcţionarul public „vinovat” că a reparat „pana de curent” riscă să fie sancţionat de ”aparatcicul” preşedintelui CNA.

Vineri, 8 august. Ziua anunțată pentru pronunțarea sentinței în dosarul ICA. Cap de listă Dan Voiculescu. Toți ochii pe Antena 3. La CNA, pană de curent voluntară. Tocmai pe zona sălii de monitorizare și, culmea coincidenței, puțin după ora 17, când angajații încheie programul de lucru. Nu este energie electrică, nu funcționează serverele, nu se fac înregistrări ale emisiunilor. Dacă nu sunt înregistrări, nu se fac rapoarte de monitorizare rapide. Trebuie cerute casetele martor de la post, dacă le au. Dacă nu, nu. Pot invoca și ei probleme tehnice. Refuzul punerii la dispoziția CNA a casetei martor se poate sancționa doar cu o somație, conform legii. TVR a procedat la acest tertip în cazul cenzurii documentarului ”Moștenirea clandestină”. Fără înregistrările proprii, monitorizarea CNA se complică. Procedură de durată. Avantaj, Antena 3. În ultimele luni, pana de curent a devenit un obicei în CNA, o modalitate ciudată de a ieși din situații delicate. Pare incredibil. O autoritate de prestanța CNA să se preteze la asemenea jocuri mărunte… Pe asta mizează și Laura Georgescu. Totuși, e adevărat. De data aceasta avem și un document oficial. Am mai trăit experiența asta cu pana de curent, la începutul lunii iunie, când a fost afectată doar sala de ședințe a Consiliului, cu puțin timp înainte să analizăm mai multe emisiuni ale Antenei 3. Suntem la jumătatea lunii august. Acele emisiuni n-au mai fost analizate. Revenim: 8 august, deci. Pana de curent a fost la ora 17.10. Un funcționar public al CNA, care a rămas peste program, constată că nu funcționează serverul. Este vorba despre șeful departamentului IT, Bogdan Roman. Știe că după o pană de curent, trebuie să repornească manual echipamentele de monitorizare. Așteaptă până la ora 18.30. Pana nu se remediază. Pleacă acasă, propunându-și să revină când va fi anunțat că s-a refăcut conectarea la curent.

Sâmbătă, 9 august. Funcționarul public nu fusese sunat de nimeni. I se pare suspectă întâmplarea din ziua precedentă și pleacă la sediu. Sala serverelor. Verifică aparatura. Nu s-a înregistrat nimic, de pe niciun post, deci nici de pe Antena 3, începând cu după-amiaza zilei de vineri, în noaptea de vineri spre sâmbătă și până sâmbătă în jurul orei 10.30, când el le-a repus în funcțiune. Așadar, emisiunile fluviu ale Antenei 3, de atacuri directe la adresa unei hotărâri definitve și irevocabile a instanței nu au fost înregistrate de CNA. Laura Georgescu a mințit în comunicatul oficial pe care l-a emis astăzi. Afirmă că CNA a monitorizat Antena 3. Funcționarul public, prin intervenția sa, a salvat măcar înregistrările din zilele de sâmbătă și duminică.

Luni, 11 august. Funcționarul public este chemat de Laura Georgescu într-un birou. Nu al ei. Mai e cineva de față. Laura Georgescu se ferește să-și mai folosească biroul de când cu ancheta DNA. Vorbește în șoaptă, să nu mai poată fi înregistrată. Nu ea pune întrebările, ci șeful direcției Economic, căruia îi este subordonat departamentul IT. Întrebări de intimidare, priviri răutăcioase: de ce-ai venit sâmbătă la serviciu? Ce-ai făcut? Cât ai stat? Anchetă propriu-zisă. Președintele CNA face cercetări și la jandarmul de la intrarea în sediul CNA. Jandarmul asigură paza la intrarea în clădire dinainte ca Laura Georgescu să fie președintele CNA. E mai vechi decât ea. Cunoaște toți angajații Consiliului, deci și pe funcționarul public care a îndrăznit să vină sâmbătă la serviciu să verifice dacă echipamentele funcționează. Nu contează! Prin intermediari, Laura Georgescu cere raport scris funcționarului public. Îl face și astăzi îl predă. (v.facsimil). Bogdan Roman afirmă în raport că a venit la serviciu în ziua sa liberă pentru a reporni stațiile de captură, care înregistrează emisiunile posturilor monitorizate permanent de către CNA, că a făcut gestul în mod voluntar și gândindu-se că fără aceste echipamente în funcțiune, efortul recuperării înregistrărilor de la radiodifuzori ar fi fost unul considerabil. Funcționarul public este contrariat : i se face un proces sumar pentru că a fost interesat ca instituția la care lucrează să aibă asigurate înregistrările necesare monitorizării? Eu mă aștept chiar să fie sancționat, târât prin comisia de disciplină reproșându-i-se, eventual, că nu mai sunt înregistrările postului B1 TV, nu ale tuturor celorlalte, inclusiv ale Antenei 3.

raport-incident-monitorizare-a3

Care e miza?

Laura Georgescu este în mijlocul unui scandal fără precedent. De aproape două luni, CNA este blocat. O anchetă DNA este în desfășurare. Refuză să demisioneze. O parte din membrii CNA refuză, oficial sau mai puțin oficial, să mai ia parte la ședințele la care vine și ea. Timpul trece. Laura Georgescu crede că în favoarea ei. Ce ar putea-o salva? Organizarea seminarului CERF al instituțiilor omoloage CNA din Europa Centrală și de Est sau apărarea Antenei 3? Cămașa e mai aproape decât haina. Deci, Antena 3. Doar s-a declarat în mod public ”sclav” al acestui post, așa că surpriza ar fi fost dacă Laura Georgescu s-ar fi implicat în vreun fel în apărarea legii, nu a postului Antena 3. Motivul lipsei de reacție este cât se poate de transparent. Totuși, azi-noapte, după ora zero, Mediafax a publicat un comunicat al Laurei Georgescu în care minte din nou. Spune că nu poate rechema din concediu membrii Consiliului și de aceea nu a reacționat în cazul ”Plimbarea”.

CNA nu a explicat publicului că Antena 3 nu riscă pierderea licenței

Vineri, la puțin timp după publicarea hotărârii judecătorești definitive și irevocabile pentru Dan Voiculescu, Antena 3 a început atacul împotriva justiției: ”asasinat politic și economic”, ”sentința este un dictat politic”, ”sunt condamnați oameni nevinovați”, ”nu există dovezi în acest dosar”, ”judecătorul este vândut” ș.a. Urmează anunțul că sediile Grivco sunt confiscate, printre care și sediul Antenelor. ”Post confiscat”, ”se dorește închiderea Antenei 3”, ”Dan Voiculescu a fost condamnat din cauza Antenei 3”, ”libertatea de expresie este afectată”, ”Antenei 3 riscă să-i fie întreruptă emisia, se poate întîmpla oricând”, ”mergem să emitem în sediul CNA, dacă tot ne ridică licența pentru că nu avem sediu”. Enunțurile acestea se rostogolesc ore în șir. CNA tace mâlc. CNA este garantul interesului public, definit ca atare prin lege. Avea, așadar, obligația să comunice public condițiile în care o televiziune poate rămâne fără licență, precum și faptul că Antena 3 nu risca nimic. Laura Georgescu vrea să fie președintele CNA, dar când e nevoie de acțiunea ei, se ascunde. Stă în mâl ca un pește răpitor. Președintele CNA are în subordine departamentul de comunicare. Putea să emită vineri seara sau în cursul zilei de sâmbătă un comunicat oficial. Explicațiile CNA, autoritate de reglementare și control în audiovizual, ar fi putut liniști spiritele încinse că Antena 3 se va închide. Dar nu cumva asta era strategia? Sensibilizarea maselor, urmată de solidarizarea cu Antena 3 și nu direct cu Dan Voiculescu, personaj necarismatic. Cum putea CNA, prin intermediul Laurei Georgescu, să-și facă datoria față de public, fără să demoleze interesul Antenei 3, de inducere în eroare a publicului? Tăcerea e de aur…

CNA nu a acordat niciun fel de sprijin jurnaliștilor agresați la protestul Antenei 3

CNA părea că nu există, în timp ce Antena 3 desfășura o campanie de promovare a protestului față de hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă, de condamnare la 10 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu și confiscare a sediului închiriat Antenelor. Din oră în oră, emisiuni întregi dedicate unui singur subiect: atacul asupra unui act de justiție. La fiecare pauză de publicitate, promo-uri de solidarizare cu vedetele Antenei 3 la protestul denumit ”Plimbarea pentru libertate”. Duminică, la ora 17, în jurul Palatului Cotroceni. CNA, mut și orb. Chiar la ora anunțată pentru începerea marșului de protest, B1 difuzează știrea despre ziariștii agresați și lipsa de reacție a Jandarmeriei. CNA, mut și orb. Conform legii audiovizualului, CNA are, pe de o parte, obligația să sesizeze autoritățile statului competente pe domenii ce nu țin de competența Consiliului și pe de altă parte, să se asigure că actul jurnalistic nu este în niciun fel împiedicat. Art. 8 din legea audiovizualului prevede că autoritățile abilitate ale statului asigură, la cerere, protecția jurnaliștilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor. CNA putea să solicite imediat intervenția Jandarmeriei. N-a făcut-o.

Laura Georgescu și-a făcut datoria de ”sclav”. ”Stăpânul” va decide

Pasivitatea Laurei Georgescu în cazul ”Plimbarea” nu-i este caracteristică. Ea încalcă reguli și legi, modifică legislația secundară pe drumul dintre CNA și Monitorul Oficial, ia decizii de una singură, deși semnează în numele întregului Consiliu. Sunt multe exemplele de acest fel. Mă limitez la două:

  1. În octombrie 2013, cu de la sine putere, dar folosind autoritatea CNA, Laura Georgescu a trimis o adresă către o societate comercială ce ridica la satelit semnalul DDTV prin care solicita încetarea emisiei pentru acest post. Nu avea acordul CNA. DDTV a rămas imediat fără emisie. Efectul acelei adrese a fost fatal pentru postul de televiziune. Nu se poate compara cu efectul pe care l-ar fi provocat o solicitare oficială către Jandarmerie pentru protecția jurnaliștilor agresați ori cu efectul unui comunicat de presă cu privire la lipsa oricărui risc de  închidere a Antenei 3, ambele emise fără acordul Consiliului. Așadar,      președintele CNA nu avea nevoie de acordul întregului Consiliu pentru cele      două demersuri a căror necesitate este clară. E chiar obligatoriu ca în situații de urgență, președintele CNA să comunice public. Cu toate acestea, Laura Georgescu nu a mișcat un deget în cazul Antena 3, deși a riscat enorm în cazul DDTV.
  2. În decembrie 2013, în ședința publică din 10 decembrie, CNA respinge solicitarea Antenei 2 de a se transforma în Antena Stars. Antenele pornesc războiul împotriva Laurei Georgescu. Pe 13 decembrie, președintele CNA organizează o conferință de presă în care afirmă că nu are nicio problemă să convoace o ședință extraordinară, deși unii membri CNA erau deja plecați în concediu și să rediscute cazul Antena 2. Ședința a fost convocată într-o zi de luni, în regim de urgență. Ziua era 16 decembrie și coincidea cu data la care Antena 2      anunțase lansarea Antenei Stars. Am refuzat atunci, alături de Valentin Jucan, să luăm parte la ședință, considerând că este făcută sub presiunea trustului Antena Group șiîn interesul direct al acestuia. În abesnța noastră și a lui Florin Gabrea, care se afla în concediu medical, Laura Georgescu a fost nevoită să întoarcă din      drum pe cei care deja plecaseră în concediu. S-au strâns toți membrii CNA propuși de USL și UDMR. Nimeni n-a comentat. Au venit și au ținut ședința în regim de urgență. Decizia CNA a fost redactată, semnată și transmisă postului. Antena 2 s-a relansat în aceeași zi, sub noua licență și cu noua denumire Antena Stars.

Cum pot eu interpreta acest comportament dual al Laurei Georgescu? Scopul Laurei Georgescu este să rămână președintele CNA, nu să servească interesul public.”Sclavul” a îndeplinit dorința ”stăpânului”, ”stăpânul” îi va decide soarta.

NOTĂ: Funcționarul public care a salvat monitorizarea emisiunilor Antena 3 în cazul ”Plimbarea” este unul dintre cei câțiva funcționari ai CNA audiați ca martor la DNA. Este sau nu supus presiunilor Laurei Georgescu?„.

 

Sursa: cutiapandorei.net

Comentariile sunt închise.