Jurnalistul Robert Turcescu taxează, pe pagian sa de Facebook, atuitudinea de victimizare de care au dat dovadă vedetele Antena 3 după condamnarea lui Dan Voiculescu.
Ce nu inteleg Gadea, Badea, Ursu, Radu Tudor si altii ca ei: nici Vantu n-a reusit sa -si scoata cu succes „armata” din cazarmile media (Realitatea TV, Cotidianul, Radio Guerilla si cite si mai cite) atunci cind a fost condamnat. Si nici telespectatorii Realitatea TV n-au putut fi convinsi ca SOV e un biet mogul prigonit politic care merita aparat in strada. Asa ca Vantu e si azi in puscarie.
Cind vine momentul sa se termine, se termina. Punct. „Sistemul” decide, la un moment dat, sa scoata cite o piesa din puzzle. Din diverse motive si pe baza unor probe directe sau indirecte. Iar aceste probe nu sint neaparat noi sau neaparat neconstestabile. Dar sint. Si, tot de obicei, ele se numesc „muraturi”, adica sint capete de acuzare stiute de mult, dar puse la „murat”, tinute pina cind e momentul sa fie desfacut… borcanul.
Stiu, nu e fair, dar cam asa se intimpla in cazul unor personaje puternice, care au afaceri de miliarde in media, in industrie, in politica. Ele sint utile, sint protejate, sint folosite, pina cind ajung la termenul de expirare. Despre Voiculescu, despre generalul Voiculescu, s-au pus de-a lungul a peste trei decenii, inca din perioada Securitatii, rinduri intregi de borcane cu „muraturi”. Dar unele nu vor fi deschise niciodata pentru ca deschiderea lor ar provoca un deranj national. Pe asta a mizat si Voiculescu, de altfel, pina in ultima clipa: ca „sistemul” nu-l va „expira” niciodata ca sa nu-si traga singur un glont in picior.
Exista momente insa cind dinamica si structura „sistemului” provoaca si astfel de „accidente” din motive diverse: vin oameni noi, mor sau dispar oameni vechi… Se deregleaza sau se modifica, altfel spus, in mecanismele care rotesc „sistemul”, apar configuratii noi, ambitii noi, puteri noi. Uneori, modificarile acestea sint pentru o perioada de timp istoric mai lung sau mai scurt, benefice. Alteori, desi sistemul se modifica, schimbarile nu sint neaparat bune (vezi venirea comunistilor sau dictaturile de orice fel).
Azi, se pare ca rotitele sistemului se invirt in directia potrivita. Dar, dupa momentul de azi, e mai important ca oricind sa reflectam la faptul ca orice drum are un capat si, pina acolo, nenumarate intersectii. Prin urmare, ca sa mergi cit mai mult pe el, trebuie sa stii, la raspintii, incotro s-o apuci. Condamnarea lui Voioculescu nu e un capat de drum, dar, dupa acest moment, vine o intersectie extrem de importanta care ne va arata rapid pe ce cale am ales sa mergem.