basescu pontaJurnalistul Sabin Orcan face o dezvăluire senzaţională, pe contul personal de Facebook, legată de semnarea Pactului de coabitare. Sabin Orcan relatează cum s-a negociat pactul între cele două palate, intemediar fiind fostul ambasador al SUA Mark Gittenstein, iar argumentul cu care Traian Băsescu l-a convins pe Ponta să semneze a fost funcţia de Premier, pe care Preşedintele era decis să i-o ofere, în cazul unui refuz, lui Liviu Dragnea.

„Într-un interviu acordat marţi colegilor de la “Evenimentul zilei”, Traian Băsescu readuce în actualitate celebrul acord de colaborare instituţională (zis şi “pact de coabitare”) între Preşedintele României şi Primul-ministru. Şeful statului lasă de înţeles că semnarea documentului după alegerile din 2012 se datorează unei negocieri în care a fost mai abil decât Victor Ponta.

Iată fragmentul din interviul difuzat de B1 TV:

TRAIAN BĂSESCU: Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta, am reuşit să semnez cu el acel celebru pact de…
MIRCEA MARIAN: Vreţi să spuneţi că l-aţi păcălit?
TRAIAN BĂSESCU: Da, da, a fost un politician mai slab decât mine.
DAN ANDRONIC: Aţi fost un negociator mai bun decât el.
TRAIAN BĂSESCU: Am fost negociator mai bun decât el.

Reacţia lui Ponta nu a întârziat. La sugestia unui jurnalist de casă, a denunţat pactul, printr-o scrisorică deschisă trimisă ieri preşedintelui. Evident, textul sună electoral, întrucât liderul PSD este în plină campanie pentru prezidenţiale.

În fapt, aşa cum arată “Evenimentul zilei”, bucata de hârtie cu semnăturile celor doi şi-a încetat aplicabilitatea la nici un an de la semnarea ei. Iată ce spunea Traian Băsescu în data de 3 octombrie 2013: “Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul și mai ales s-a băgat cu bocancii în justiție, doar de dragul lui Dragnea”. (Era vorba de atacul incalificabil al premierului la adresa procurorului Lucian Papici de la DNA).

Însă preşedintele nu a denunţat niciodată, în mod formal, zisul “pact de coabitare”. De ce? A fost o întrebare pe care ne-am pus-o mulţi de atunci încoace. Motivul este cât se poate de simplu. Pentru că documentul respectiv fusese înregistrat oficial în cancelariile partenerilor noştri europeni şi americani. Cu alte cuvinte, nu era un şerveţel semnat pe colţul mesei între două persoane oarecare, ci un act cu valoare de angajament internaţional.

Ce nu se ştie foarte precis este cum s-a încheiat pactul.

Ieri, într-o emisiune televizată, am dezvăluit o parte din ceea ce ştiu. În primul rând, am confirmat supoziţia lansată în direct de Crin Antonescu, potrivit căruia intermediarul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta putea fi un ambasador. După informaţiile mele, cel care a insistat pentru parafarea înţelegerii şi care a înlesnit negocierile dintre cei doi a fost reprezentantul SUA, MARK GITTENSTEIN, care tocmai îşi termina mandatul la Bucureşti. (Lucru absolut normal dacă ne gândim la interesul americanilor pentru stabilitate politică într-o ţară în care vor să instaleze “scutul anti-rachetă”).

Informaţia este cu atât mai plauzibilă dacă urmărim succesiunea evenimentelor. Luni, 10 decembrie 2012, se anunţă primele rezultate ale alegerilor parlamentare câştigate de USL cu peste 60%. A doua zi, marţi, 11 decembrie, ambasadorul SUA se prezintă la Palatul Victoria, unde are o întrevedere de aproape o oră cu Victor Ponta. Pentru ca miercuri, 12 decembrie, să aibă loc întâlnirea de la Cotroceni şi semnarea pactului.

Şi acum, amănunte nemaiauzite din acea seară!

După cum ştiţi, la întâlnirea de taină au participat patru persoane: TRAIAN BĂSESCU, pe de-o parte, VICTOR PONTA, CRIN ANTONESCU şi, atenţie, LIVIU DRAGNEA, de cealaltă parte. Multă vreme am fost nedumerit, ca şi alţi confraţi, asupra prezenţei celui din urmă. Ce căuta un simplu deputat, fie şi secretar general al unui partid, la discuţiile dintre şeful statului şi cei doi copreşedinţi ai alianţei care câştigase alegerile?

Răspunsul mi-l dau sursele mele. Care mi-au relatat desfăşurarea negocierilor cam aşa:

– Băsescu le cere lui Ponta şi Antonescu să semneze acordul, conform înţelegerii stabilite în prealabil.
– Antonescu refuză categoric şi spune că a venit la întâlnire doar pentru a se înţelege asupra faptului că preşedintele trebuie să-l desemneze prim-ministru pe Ponta.
– Ponta înclină să-i dea dreptate, deşi se pare că negociase în prealabil câteva modificări ale textului.
– Antonescu insistă şi adaugă că nu e nevoie de un act scris dacă se cade la învoială asupra desemnării.
– Băsescu le atrage atenţia că nu este obligat să-l desemneze pe Ponta şi le citează articolul din Constituţie (“Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”).
– Antonescu revine şi ameninţă că, dacă nu este desemnat Ponta, guvernul va cădea la vot.
– Vine replica lui Băsescu, pe care o citez aproximativ: “Şi dacă-l desemnez pe domnul Dragnea (prezenţă mută până atunci – n.m.) va cădea guvernul?!”
– Urmează un moment de derută totală, după care Ponta scoate stiloul şi semnează fără să clipească.

Poate vă explicaţi acum de ce a zis preşedintele că premierul e „un politician mai slab” decât el. Şi, dacă are cineva îndoieli că aşa s-au întâmplat lucrurile, nu putem decât să aşteptăm ca Traian Băsescu să facă publică înregistrarea discuţiilor din ziua de 12 decembrie 2012”, a relatat Sabin Orcan pe Facebook.

Comentariile sunt închise.