Szobi Cseh, cel mai mare cascador român din toate timpurile, a murit vineri la Institutul Clinic Fundeni fiind diagnosticat de mai mulţi ani cu o formă rară de cancer. Cascador, artist, profesor universitar, ocrotitor al copiilor, Szobi Cseh s-a dedicat atât carierei cât şi proiectelor umanitare, ocupându-se în ultimii ani de prevenţia delincvenţei juvenile şi de copiii cu handicap psihic şi fizic sever. Avea 72 de ani.
Szabolcs Cseh, cunoscut şi ca Sobi (Szoby) Cseh s-a născut pe 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc, într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Şaguna şi la Liceul Unirea din Braşov, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în anul 1966.
Încă din timpul facultăţii a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti în trupa “Ganea”. Aflat în anul 3 de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi “Serbări galante” (în regia lui Rene Clair).
Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomâniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascade dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.
Tot din 1967, Szoby Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare şi instruire, până în 1987.
De la debutul sau, Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 de producţii străine sau coproducţii (Germania, Franţa, SUA etc), realizând concepţia şi regia secvenţelor de acţiune-lupte, conceperea şi/sau execuţia cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.
Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvenţelor de acţiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în ţară şi străinătate.
La data de 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a înfiinţat prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o timp de mai mulţi ani.
După Revoluţie a avut apariţii rare în filme, acuzând corupţia şi banii puţini plătiţi unui cascador.
Între 1999 – 2002, a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste 10 filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv “Amen” (în regia lui Costa Gavras).
Szoby Cseh a elaborat studii ştiinţifice şi cursuri universitare teoretice şi practice, despre mişcarea scenică a actorului şi componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvenţelor de acţiune etc. A contribuit la formarea a zeci de generaţii de actori, regizori de teatru, de film şi operatori de film şi de televiziune. A avut colaborări didactice şi la Universitatea de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secţia Regie Opera.
Din anul 2005, lărgindu-şi sfera preocupărilor, Szoby Cseh derulează programul social “Gladiator” pentru copii săraci, destinat prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile. Din 2008, derulează Programul-metoda pentru copii cu handicap psihic şi fizic sever. Ambele programe sunt bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.
Szobi Cseh este autorul a numeroase invenţii care au dus la dezvoltarea tehnicii şi metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internaţional. Printre cascadele cele mai cunoscute, se numără o serie de cascade unicat aparţinând personajului Buză de Iepure din filmele cu Mărgelatu (1980-1986). Câteva din acestea sunt considerate premiere sau recorduri mondiale: săritură cu calul prin geam, cădere cu calul, din cabrare, prin rostogolirea pe spate a calului şi călăreţului, pe versant muntos pe o înălţime de 70 m.
În anul 1985, revista germana “Bunte” l-a desemnat cel mai bun cascador din Europa.
Un om care a facut ceva. Intradevar, sportul e singurul mod de educatie la inceput. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
Condoleante familiei si sper ca intr-o buna zi cineva sa continue munca lui la acelasi nivel de performanta, intuitie si pasiune
Comentariile sunt închise.