ponta cazanciucDNA l-a trimis în judecată pe Adrian Duicu, baron PSD de Mehedinți, pentru trafic de influență. Cazul e ultracunoscut: fostul șef al Poliției Mehedinți, Ștefan Ponea, l-a scăpat (prin intermediul sorei sale, judecător) pe Duicu de un dosar al ANI, iar Duicu, la schimb, i-a aranjat lui Ponea: 1. să primească un post în IGPR; 2. să primească nevasta lui Ponea, Elisabeta (procuror), un post în structura centrală a DNA; 3. să primească niște terenuri de la stat pentru tatăl său.

Postul în IGPR trebuia primit de Ștefan Ponea de la șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă. Din cîte ne spun procurorii DNA, Tobă nu a apucat să facă nici un demers pentru Ștefan Ponea, deci a scăpat de urmărire penală.

Postul în DNA, însă, pentru nevasta lui Ponea (procurorul Elisabeta Ponea), trebuia aranjat de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Spre deosebire de Tobă, Cazanciuc A ÎNTREPRINS DEMERSURILE LEGALE pentru a răspunde la traficul de influență al lui Duicu: a trimis către CSM o adresă prin care cerea numirea Elisabetei Ponea în structura centrală a DNA (dovezi în exclusivitate furnizează hotnews.ro).

Faptul că ministrul Cazanciuc a prestat procedural ca să-i facă pe plac lui Duicu îl transformă în complice la traficul de influență (cum, de altfel, spuneam și acum patru luni, aici). Ce înseamnă această complicitate, din punctul de vedere al procurorilor DNA? Conform surselor mele, înseamnă că DNA a deschis un nou dosar (separat de cel al lui Duicu) pe numele ministrului Robert Cazanciuc. Dosar în care, deocamdată, nu a început urmărirea penală împotriva lui Cazanciuc (cum Cazanciuc e ministru, pentru urmărire penală e nevoie de un acord de la președintele Traian Băsescu și nu știm ca, pînă acum, DNA să fi cerut acel acord de la Cotroceni).

Foarte curînd, însă, Cazanciuc va fi chemat la audieri la DNA. Iar în momentul acela, ministrul Justiției va trebui să explice exact cum a ajuns Duicu la el, pe ce filieră? Pe cea a lui Victor Ponta, premier, șeful PSD și rudă prin alianță cu Robert Cazanciuc? Pe altă filieră? Care?

 

Sursa: prisacariu.ro