Dupa republicarea articolului scris de MRU – „Blugii ne erau plini de sange„, in primele zile ale Revolultiei, Opinia Studenteasca a mai gasit in arhive alte cateva texte publicate in paginile revistei de Premierul Mihai Razvan Ungureanu in timp ce era student la Iasi.

In articolul „Batalioanele de asalt, pentru linistea tarii” publicat nr 30 din iulie 1990, MRU vorbeste despre mieriada din 14-15 iunie.

„Inimaginabilă, ca amploare și ca efecte, acțiunea, vajnica acțiune mi­ne­rească din 14 și 15 iunie. Ti­tlul mi l-a oferit un jurnal nemțesc care, în­că de la prima pagină, nu ezită să-l clasifice pe „ales” ca fiind „unul din­tre cei ce experimentează metode mai vechi, dar temeinic verificate”; de altfel, probabil că ne mai rămîne să așteptăm o noap­te a vînătorii de in­telectuali, unde cei vizați vor fi luați de-a valma, oche­lariști, băr­boși, îmbrăcați în blugi, pur­tători de trico­uri cu inscripții în engleză, adică, mai pe lămurirea tuturor, nenorociții ce-și vor fi purtat, la ei, carnetele de student sau le­­gi­ti­mațiile de serviciu din universi­tăți și școli.

Pesemne că vă veți în­tre­ba, inocenți în imposibi­li­ta­tea de a întrezări de unde por­neș­te ca­ba­la, ce anume ar putea duce la re­pre­salii extinse. Nu mi-e greu să ofer acum un scenariu, pentru ca­re îmi rezerv dreptul de a cere co­py­right: apare la televizor, spune că a fost ră­nit (asta după ce, cu cîteva mi­nute mai-nainte, Ma­ri­nes­cu, ori Popescu, ori Stark, ori Mitu vor fi gîfîit, deja, în microfon, că X-ulescu a fost ucis, secundanții maltratați și că Revolu­ția e-n pericol, că armata e cu ei / noi), își arată zgî­rie­tura de pe braț și arun­că mulțimii bi­necuvîntarea pentru ja­ful și omo­rul generalizat. Între timp, „Cinste lor, / Cinste lor, / Cinste lor / Minerilor!!”. Și așa se va sal­va țara de la pieirea la care o du­cea produ­sul occidental neaclimatizat în Ro­mâ­nia, numit „de­mo­cra­ți­e”.

In numarul 46 din noiembrie 1990, MRU publica un nou articol „Etichete de bere pe sticle de ulei„, in care vorbeste din postura de martor ocular despre mitingul studentesc din 24 octombrie de la Iasi.

„Nu-mi dau seama cît de mult plea­­că Gorbaciov capul la mitingu­ri­­le din România, la cele datorate si­­tua­ți­ei de peste Prut îndeosebi. În locul lui, m-aș fi culcat pe alea șapte sute de mii de dolari, de la Nobel, i-aș fi ce­dat locul lui Elțîn, succes, bă­trî­ne!, vezi că musulmanii se agită, letonii nu stau în banca lor, în plus, și pe mol­doveni îi mănîncă niște viermi – calmează-i pe veci, că merită, nu cu­nosc „realitățile istorice concrete! (…) Aici facem mitinguri, scriam. Ieri unul, azi unul, ieri vin două sute, azi o mie, mîine, însă, ne vom îngriji, ca buni români ce sîntem, de week-end și de filmul polițist de la un’șpe noap­tea, apoi ne-nvelim mai bine cu pă­tu­ra. Miercuri, pe neștiute, inimoșii din Copou (figurile de studenți care pun bețe în roate liniștii naționale, cu antecedente de dinainte de ale­geri) au coborît către centru, doar-doar or ieși din sfînta adormire cetățeni, „cins­tiți” ai Iașilor, aceiași capabili să vo­cifereze, ore în șir, pentru orice alt­ce­va. Să vii lîngă studenți tot po­li­ti­că se numea să faci, stimate „om de bună credință”, și încă una înaltă. Așa, s-a transformat într-o lecție se­ve­ră de patriotism, poate inutil oferi­tă celor care se scobesc în nas cînd se cîntă Imnul”.

1 COMENTARIU

  1. Mare cucoana indiferenta si ce trist e ca nu ne place dar am tinut-o in brate si am vrut schimbare.Ar trebui sa ne dea de gandit tutror sa contribuim cu toti pt mai bine.

Comentariile sunt închise.