Procurorii Parchetului Curții de Apel București fac 35 de percheziții într-un caz de spălare de bani și evaziune fiscală în care este vizată și familia lui Dan Finuțu, nașul fiului lui Bercea Mondial, “Ambasador”.
Cele 38 de percheziții se desfășoară în București și 4 județe – Olt, Iași, Ilfov și Teleorman, la clanuri țigănești și complici ai acestora, dar și la combinatele ALRO și Silcotub, Arcelor Mital Galați, Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște. Patruzeci de persoane vor fi audiate la locul perchezițiilor dar unele dintre acestea vor fi aduse la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, unde procurorii vor decide apoi cine va primi ordonanță de reținere. Este vorba despre membrii unor clanuri înrudite între ele, care ajunseseră să aprovizioneze cu produse cele mai mari combinate siderurgice din România.
Anchetatorii spun că schema evaziunii și spălării de bani era simplă – clanurile țigănești virau bani în anumite firme, deținute de complicii membrilor clanului. Proprietarii din acte ai acestor firme, sau administratorii, deși vorbim de persoane care nu au terminat liceul, cumpărau, cu banii primiți de la clanuri, aliaje metalifere prețioase (nichel și altele) de la bursele internaționale, cum ar fi Rotterdam. Produsele astfel cumpărate cu banii spălați prin firme, erau vândute apoi celor două combinate, la un preț cu cel puțin 24% mai mic decât cel al pieței.
Practic, nu au reieșit informații privind complicitatea conducerii combinatelor în această schemă, mai ales că prețul cel mai scăzut poate fi o scuză pentru încheierea unor contracte cu firme dubioase. Procurorii vor verifica și vor cere însă, la percheziții, toate aceste contracte de livrare produse către combinate, prin firmele țiganilor.
Până la această oră, procurorii au reținut mai mulți membri ai clanului Stănescu, din localitatea ieșeană Lunca Cetățuii, dar și din clanul Stan din localitatea Buzescu, Teleorman.
Societățile deținute de aceștia câștigau, din această schemă, faptul că puteau “albi” banii proveniți din alte infracțiuni, iar combinatele câștigau pentru că au cumpărat produse mai ieftin.
„În fapt, din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi achiziţionat metale înalt aliate din Italia, Olanda, Polonia şi Cehia, în valoare de peste 25 de milioane de euro, pe care le-ar fi valorificat pe piaţa internă, iar pentru a se sustrage de la plata T.V.A. colectat, ar fi înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de mărfuri de la mai multe firme tip fantomă, generatoare de T.V.A. deductibilă, compensând astfel T.V.A. colectată la vânzare. Pentru a-şi descărca stocul de marfă achiziţionat fictiv de la firmele fantomă, membrii reţelei ar fi făcut livrări fictive către societăţi comerciale din Bulgaria controlate prin interpuşi.De asemenea, pentru ascunderea activităţilor ilicite, persoanele în cauză ar fi cesionat fictiv părţile sociale deţinute la societăţile comerciale folosite în activităţile infracţionale şi ar fi distrus documentele contabile”. Comunicat IGPR
Surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au declarat pentru SursaZilei că unele dintre aceste firme, dar și complicii care au cumpărat de la bursă, cu banii acestor societăți, produse pentru ALRO, fac parte din familia lui Dan Finuțu, cel care a ridicat în Buzescu, localitate din Teleorman unde marea majoritate a cetățenilor sunt romi, o vilă care copiază întocmai clădirea Judecătoriei din Caracal. Dan Finuțu l-a botezat pe unul dintre fiii lui Sandu Anghel, “Ambasador”. Interlopul Dan Finuțu și soția lui au murit, în urmă cu doi ani, într-un accident rutier.
Presa a scris la vremea respectivă că Dan Finuțu a lăsat o avere de aproximativ 4 milioane de euro și câteva firme, nu numai în Teleorman, ci și în alte localități din țară. Ca și casa, monumentul funerar este copia fidelă, la scară mai mică, a Judecătoriei Caracal, la intrare având gravat “Dan Finuțu și Mari”.
Sursa: sursazilei.ro