sorin frunzaverde conferintaÎn afaceri termenul este cunoscut ca win-win. Asta înseamnă o afacere reciproc avantajoasă. Cam la fel s-a petrecut treaba și în Caraș Severin, unde președintele Consiliului Județean (CJ), Sorin Frunzăverde, și primarul orașului reședință de județ, Mihai Stepanescu, și-au acordat unul altuia indulgențe. Cu banii publici la mijloc.

Astfel, cetățeanul Sorin Frunzăverde a primit din fondul Primăriei Reșița o clădire și un teren la un preț foarte atractiv în centrul orașului. Coincidență (sau nu?), în acest an Primăria Reșița a primit din partea instituției pe care o conduce Sorin Frunzăverde suma de 1,6 milioane lei. Acest lucru s-a întâmplat după ce, începând din 2008, municipalitatea reșițeană nu mai primise nimic de la CJ din împărțirile anuale de sume defalcate provenind din cotele TVA.

Terenul pe care îl vrea Frunzăverde

În anul 2013 Sorin Frunzăverde a închiriat pe 5 ani de la Primăria Reșița Punctul Termic (PT) nr. 4 și terenul aferent, care se află chiar în spatele vilei sale de pe strada Lalelelor din Reșița (foto), plătind o chirie lunară de 1.342 de lei lunar (8 lei/mp construit), conform contractului de închiriere nr. 5876/05.04.2013. În luna februarie 2014, familia Frunzăverde a notificat Consiliul Local că renunță la contractul de închiriere a clădirii și terenului de 329 de metri pătrați pentru că a depus cerere de cumpărare a acestuia.

Interesant e că în perioada în care a fost chiriaș, Sorin Frunzăverde a avut declarată în contract o suprafață închiriată de 167 mp, iar când a solicitat cumpărarea, aceasta a crescut la 230 mp (în condițiile în care în cartea funciară e vorba de același imobil). Explicația pare a consta în faptul că în timpul închirierii, 63 mp din suprafața clădirii nu era considerată ”suprafață utilă”.

În luna iunie 2014, în ședința de Consiliu Local, s-a pus în discuție hotărârea de trecere a terenului din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Reșița, cu motivația că familia Frunzăverde dorește să-l cumpere. La dosar este și cererea depusă de Sorin Frunzăverde, prin care acesta solicită cumpărarea clădirii și terenului la preț de evaluator și în rate: „solicit plata în rate lunare și a unui avans stabilit de comun acord, a contravalorii terenului din Strada Lalelelor nr. 3, ap 2 (în suprafață de 329 mp) precum și a contravalorii spațiului construit – PT nr 4“. În ședința din 30 iunie a Consiliului Local s-a aprobat ca terenul să fie vândut în 12 rate și cu un avans de 30%, prin licitație publică, la un preț de plecare de aproximativ 174.770 de lei (aproximativ 40.000 de euro), plus TVA. Valoarea stabilită de IT Business Management SRL este de 55 euro/mp pentru un teren amplasat într-o zonă rezidențială bună a Reșiței și de 90 euro/mp de clădire. Spre comparație, la Reșița prețul mediu pentru metrul pătrat de construcție nouă este 400 euro, iar în cazul construcțiilor ANL, urmare a finisajelor mai modeste, costul este de 326 euro/mp, potrivit standardelor de cost aprobate de guvern. Ținând cont că Punctul Termic nr. 4 nu este o construcție nouă, la clădire se aplică niște indici de depreciere, însă e puțin probabil ca respectiva construcție să-și fi diminuat valoarea de 4 ori. Licitația prin care familia Frunzăverde urmează să-ți rotunjească proprietatea este programată pentru data de 7 august.

Răspunsul pozitiv primit de Frunzăverde din partea municipalității vine după o lungă perioadă (2008-2013) în care relațiile lui cu primarul Mihai Stepanescu au fost tensionate, CJ Caraș Severin neacordând Primăriei Reșița vreun leu din sumele defalcate din cotele TVA. Frunzăverde a explicat, de mai multe ori, că lipsa acestei finanțări este cauzată de faptul că Primăria Reșița nu ar avea proiecte, cu doar ”panseluțe și băncuțe”. Situația s-a schimbat în acest an, când CJ Caraș Severin și-a întors fața către Reșița, alocându-i o sumă consistentă, de 1,6 milioane de lei.

“O fi mic, o fi mare nu ştiu (prețul de pornire a licitației – n.r.). De un an ne-am acceptat instituţional cu domnul Frunzăverde. Avem relaţii mai bune, după şase ani, care au fost cum au fost. I-am promovat şi lui cum le-aş promovat şi la alţii după care e licitaţie. CET-ul este falimentar şi singurul lucru care ne rămâne cu punctele termice e să le vindem sau să le conservăm pe cele mai bune”. Mihai Stepanescu, într-o declarație pentru presa locală.

România Curată a încercat să obțină declarații de la primarul Reșiței și de la președintele CJ și în legătură cu subiectul, dar nu a primit răspunsuri până la ora redactării și publicării acestui articol.

 

Sursa: romaniacurata.ro