Vicepremierul României, Liviu Dragnea (PSD), și societatea Tel Drum au făcut obiectul unor note informative trimise de serviciile de informații la DNA. Un ofițer corupt a fotografi at aceste note și le-a transmis unui demnitar PSD.
Comisarul-şef Dan-Emil Manolachi a fotografiat o notă secretă emisă de Serviciul Român de Informații (SRI), care conţinea date despre vicepremierul României Liviu Dragnea (PSD) şi despre societatea Tel Drum.
Manolachi lucra la Serviciul Specialiști din DNA, iar camera foto i-a dat-o lui Valentin -Preda Răducu (PSD), fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Detaliile apar în rechizitoriul prin care cei doi au fost trimişi în judecată, alături de alte şase persoane, pentru fapte de corupţie.
Flagrantul ratat
Totul începe după ce, din cauza lui Manolachi, procurorii DNA au ratat, pe 28 noiembrie 2012, un flagrant la Valentin-Răducu Preda și la Tudor Gabriel Bohîlțeanu, fostul consilier al ministrului Transporturilor, Ovidu Silaghi. Poliţistul i-a avertizat pe demnitari printr-un intermediar. După acest eveniment, relaţiile dintre Manolachi şi Preda s-au întărit. Tot în noiembrie 2012, Manolachi a fost delegat de procuror să facă verificări care vizau împrejurările în care au fost acordate de Primăria Alexandria contractele de achiziţie publică şi care a fost rolul societăţii Tel Drum SA.
M
Dosarul 67/P/2012
Dosarul avea numărul 67/P/2012. „De fapt, procurorul de caz mi-a spus că dosarul respectiv îl vizează pe martorul Dragnea Liviu”, a declarat, la DNA, Manolachi.
Dintr-o primă analiză, făcută în acest dosar, un specialist DNA a semnalat o serie de nereguli săvârşite cu ocazia atribuirii contractelor de achiziţie publică. În acest context, procurorul de caz i-a cerut lui Manolachi să facă verificări cu privire la persoanele și societățile cuprinse întrun document clasificat al SRI.
Din acest moment, Manolachi a luat legătura cu Preda. Au loc mai multe întâlniri, iar secretarul de stat i-a dat o cameră pentru a fotografia documentele SRI, care îl priveau pe Dragnea. Pe 18 februarie 2013, Manolachi a fotografiat notele secrete ale SRI. El s-a întâlnit cu Preda, căruia i-a dat camera foto pe care se aflau datele secrete.
„Dă-mi un telefon pe la opt jumătate și poate dai pe la Minister, pe la mine”
Pe 18 februarie 2013, Preda s-a întâlnit cu Manolachi la staţia de metrou Politehnica şi a preluat camera foto. Imediat, la ora 18.48, el i-a transmis lui Dragnea un SMS prin care îi solicita să se întâlnească, motivând că vrea să-i prezinte„ultimele documente din Strategia Dunării”. Vicepremierul l-a contactat telefonic pe Preda, abia la ora 20.32, şi i-a spus că nu se mai pot întâlni în seara respectivă, deoarece tocmai plecase de la Parlament şi urma să meargă la o altă întâlnire. „Vali, n-avem cum să ne mai întâlnim, că acum am scăpat de la Parlament și merg la altă întâlnire”. „Hai la Minister” Cei doi au stabilit să seîntâlnească a doua zi, la ora 10.00 „Dă-mi un telefon pe la opt jumătate și poate dai pe la Minister, pe la mine, înainte să mergi la Parlament”, i-a propus Dragnea. Camera cu fotografiile a rămas în permanenţă la Preda. A doua zi, pe 19 februarie 2012, la ora 09.25, Preda şi-a parcat autoturismul în fața clădirii în care funcționează Ministerul Dezvoltării Regionale. El a fost oprit de procurori. Asupra sa a fost găsită o sacoşă cu aparatul foto.
Potrivit rechizitoriului DNA, este vorba de un document clasificat secret de stat, emis de SRI, înregistrat sub nr. 0012176, din data de 25.01.2013, având nivelul strict secret. Documentul era o completare a altor astfel de înscrisuri strict secrete. „În partea introductivă a notei se face referire la SC Tel Drum SA, entitate apropriată martorului Dragnea Liviu Nicolae, beneficiar de avantaje financiare, urmare a unor activități frauduloase”, se arată în rechizitoriul DNA.
Ce era în note
Ancheta în dosarul 67/P/2012, deschis în baza acestor sesizări ale SRI, mai viza un important personaj din Primăria Alexandria. Era vorba de modul de încredinţare a unor lucrări aferente investiţiei „Reabilitare cartier de locuinţe în zona blocurilor 2000”. Funcţionarii ar fi favorizat Tel Drum. Ancheta privea şi lucrarea „Reabilitarea ştrand Vedea, municipiul Alexandria”. „Astfel, contractul anterior amintit a fost atribuit în mod formal unei societăţi comerciale, pentru suma de 4.815.267 lei fără TVA, însă, în realitate, lucrările au fost efectuate cu personal/utilaje tot de la Tel Drum, au arătat procurorii DNA.
EVZ, despre „Nașul”
Tel Drum „Evenimentul zilei” dezvăluia, în ediția din 18 ianuarie 2014, că SC Tel Drum SA a încheiat, în 2013, 27 de contracte în valoare de 333 de milioane de lei cu diverse instituții publice, majoritatea din județul Teleorman. O mare parte dintre aceste contracte au fost dobândite prin metoda „negocierii fără anunț de participare” sau prin „cerere de ofertă”. Potrivit portalului e-licitații.com, în cazul licitațiilor publice, Tel Drum nu a avut concurenți, ofertele acestora fiind respinse. Cele mai importante două contracte au fost parafate cu CJ Teleorman. În total, instituția a virat anul trecut în conturile Tel Drum 148.376.369 de lei, mai mult cu un milion de lei decât cifra totală de afaceri a firmei pe anul 2012.
„Știam că este membru PSD, că-l știe pe Mazăre”
Potrivit propriei mărturii, comisarul –şef Dan- Emil Manolachi a făcut aceste servicii pentru a fi pus șef la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța.
„De asemenea, tot în cadrul acestor întâlniri, i-am făcut cunoscut numitului Preda Răducu Valentin faptul că aș vrea să mă întorc cu timpul la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța și că aș viza o funcție de inspector adjunct, o funcţie de conducere în cadrul inspectoratului anterior amintită”, a explicat poliţistul de ce s-a transformat într-o cârtiţă. Un alt motiv: el avea nevoie de liderii PSD locali, în condițiile în care partidul era la guvernare şi făcea numirile în Ministerul de Interne.
„I-am spus numitului Preda Răducu Valentin despre această intenţie a mea, întrucât știam că este membru al PSD, că îi cunoaște pe numiții Mazăre Radu, primarul municipiului Constanța, respectiv pe numitul Constantinescu Nicușor, președintele Consiliului Județean Constanța, oameni cu putere de decizie în județ. De asemenea, i-am făcut cunoscută această intenţie a mea, întrucât ştiam că putea să pună o vorbă bună la aceste persoane pentru o eventuală numire a mea în funcţia anterior amintită”, s-a confesat Manolachi.
Un alt motiv pentru care poliţistul scurgea infomaţii era faptul că voia să-și angajeze cumnata la Arhivele Naționale. Preda i-a intermediat lui Manolachi o întâlnire cu şeful instituţiei. În plus, i-a promis că va discuta pentru asta cu producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, foştul şef al Dirceţiei Cultură-Constanţa.
Preda l-a scos pe vicepremier
Valentin-Răducu Preda a recunoscut la DNA întâlnirile cu polițistul, mai puțin partea cu Liviu Dragnea. „La întrebarea procurorului, menționez faptul că Manolachi Dan – Emil nu a făcut referire la faptul că societățile respective au sediul în județul Teleorman sau că au legătură cu numitul Dragnea Liviu”, a spus Preda. El a explicat că polițistul i-ar fi spus despre niște societăți comerciale: „Tot el mi-a propus să-i fac rost de un aparat foto pentru a-mi arăta că nu bate câmpii”.
„Procurorul mi-a spus că dosarul îl vizează pe Dragnea”
Comisarul-șef Dan–Emil Manolachi a declarat la DNA cum a fotografiat nota SRI. „Evenimentul zilei” citează cele mai importante pasaje din mărturia polițistului.
„La sfârşitul anului 2012, începutul anului 2013, nu-mi aduc cu exactitate ziua şi ora, procurorul de caz m-a delegat să fac verificări într-un dosar penal al cărui număr nu mi-l amintesc şi în care urma să fac verificări cu privire la contractele încheiate de Primăria Alexandria.În fapt, procurorul de caz mi-a înmânat o notă a Serviciului Român de Informaţii (SRI), în care erau cuprinse date şi informaţii referitoare la persoane fizice şi juridice care încheiaseră contracte cu Primăria Alexandria.
Firma de casă
Din nota respectivă, eu trebuia să verific datele persoanelor care figurau acolo. La momentul în care mi-a fost înmânată nota, procurorul de caz mi-a spus că este vorba și de o societate, din câte îmi amintesc Tel Drum, una din firmele de casă ale numitului Dragnea Liviu, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman. De fapt, procurorul de caz mi-a spus că dosarul respectiv îl vizează pe numitul Dragnea Liviu… Cu prilejul discuţiei, i-am spus numitului Preda Răducu Valentin că am o notă a SRI care vizează acelaşi dosar în care este cercetat Dragnea Liviu şi în care apar numele mai multor societăţi comerciale. Pe fondul discuţiei, numitul Preda Răducu Valentin mi-a cerut amănunte cu privire la societăţile şi persoanele care figurează în nota respectivă. Întrucât nu am reținut cu exactitate toate amănuntele din notă, am convenit cu numitul Preda Răducu Valentin să-mi dea un aparat de fotografiat pentru a fotografia paginile notei în discuție. …
La sfârşitul programului, după ce colegii de birou au plecat acasă, eu am rămas pentru a fotografia nota primită de la procurorul de caz potrivit înţelegerilor pe care le-am avut cu numitul Preda Răducu Valentin. Am scos nota din fişetul metalic care îmi aparţine, poziţionat în spatele biroului meu, şi am aşezat- o mai întâi pe birou.
Nota avea trei file
Precizez că nota în discuţie conţinea mai multe file, cred că trei file, şi era pusă într-o mapă pe care era inscripţionată sigla SRI. La câteva momente, am scos nota propriu-zisă și am puso jos pe mochetă, în dreptul scaunului meu. Eu mă aflam la birou şi stăteam pe scaun. Din această poziţie am făcut fotografierea… Precizez faptul că, în momentele în care i-am furnizat informații numitului Preda Răducu Valentin, am realizat faptul că acestea ajung și la Liviu Dragnea. De asemenea, mai ştiam că Preda Răducu Valentin, pe lângă faptul că făcea parte din acelaşi partid cu numitul Liviu Dragnea, era şi prieten cu acesta, lucru pe care îl ştiam chiar de la Preda Răducu Valentin”.
Ionel Stoica
Sursa:evz evz.ro
În serviciile secrete bisericuțe și găști.
Comentariile sunt închise.