diasporaStau şi mă gândesc: de ce naiba ne-am chinuit noi prin străini, crescând copii la telefon?! La ce bun sacrificiile atâtor mame din România care-şi ţin, cu greu, copiii la şcoli de specializare?!

Irina are vreo 50 de ani, a fost profesoară-n Bacău; de ceva timp îngrijeşte o bătrână în Italia ca să-şi ţină cei doi băieţi la şcoli. Acum, de curând, au terminat amândoi studiile: unul e inginer mecanic, altul expert bancar. După o perioadă de căutări, ţepe şi depresii, ambii au plecat în Anglia. Cel mare e zidar şi celălalt şofer!

Copiii noştri!
Crescuţi cu speranţa că vor trăi mai bine decât noi!
Au terminat şcoli, au trecut examene grele, au privit viaţa cu ochi strălucitori, cu încredere!

Mulţi, prea mulţi consideră că sunt iresponsabili, că nu ştiu pe ce lume trăiesc, că nu se implică politic şi social! Dar această lume, în care au venit fără voia lor, ce le oferă?! Sărăcie şi lipsuri! E suficient să ne gândim la alocaţia pentru copii, în valoare de 10 euro în România şi de peste 100 euro în mai toate ţările europene.

Copiii noştri cresc cu grija că li se termină acuarelele, că nu sunt bani pentru cărţi de citit, că dacă li se dezlipesc din nou pantofii, trebuie să aştepte o lună, nici gând să se poată apropia de cursuri de înot, devioară sau de dans, precum semenii lor din alte ţări vecine.

Ştiu că nu vor putea merge în excursiile care costă prea mult pentru buzunarul părinţilor, învaţă să reziste şi devin tineri. Gândesc că vor munci şi le va fi mai bine! Dar convingerea lor se spulberă repede!

Dau interviuri, lasă CV-uri, şi descoperă în scurt timp că nu-i vrea nimeni! Puţinele oferte de muncă cer: experienţă minim 3 ani, două limbi străine, atestate, doctorate, certificate de orice fel! Proaspeţii absolvenţi îmbătrânesc brusc!

Angajatorii, pe de altă parte, ştiu că cei ve doresc să se angajeze ar fi în stare să accepte orice: şi oferămuncă la negru, contracte pe termen de 3 luni – astfel, taxele plătite vor fi minime – iar uneori, uită să plătească!

Sunt copiii noştri! Se luptă cu o societate care le cere totul, dar nu le oferă nimic! Dimpotrivă, majoritatea tinerilor se simt storşi de vlagă, scârbiţi de viaţa care ar fi trebuit să le fie frumoasă. În curând, la prima ocazie, vor pleca din ţară unde văd cu ochii! Mulţi au deja rude sau prieteni prin Italia, Germania, Anglia!

România are 5 milioane de pensionari necăjiţi, aproape 5 milioane emigranţi şi restul…Din acest rest, ni se duc tinerii, domnilor!

Vor întemeia familii prin Scoţia, prin Belgia etc, vor cumpăra case acolo, vor face copii ce vor fi cu adevărat fericiţi şi nu se vor mai întoarce.

Pentru că nu vor ierta niciodată că ţara în care s-au născut i-a alungat!

 

Sursa: aquiahora.ro

4 COMENTARII

    • Citiți ce am scris în descrierea acestei fotografii ,în urmă cu 2 ani.

  1. Și motivația financiară era doar una dintre multe alte motivații. Asigurarea de sănătate, condițiile din spitale , pensia , organizarea societății, simplitatea interacțiunii stat-cetatean…

  2. Da. Frumos articol . Dureros. Aricolul mi-a reamintit de o discuție avută cu 2 zile în urmă . Unul de pe Facebook , făcea afirmații gratuite si jignitoare la adresa mea ,pe pagina „Anti-fraking Vest”. I-am pus o întrebare simplă: – Dacă ai fi belgian și ar avea nevoie de tine țara , ai avea disponibili 5.000 € ,în secunda asta pentru a ajunge de la Bucuresti ,sau Bacău,intr-o oră jumate,la Brussels – pentru ați ajuta țara , apropiații, etc ? ?

Comentariile sunt închise.