O ancheta publicata jurnalistii de la Evenimentul Zilei dezvaluie cum SRI si DNA au reusit sa opreasca o afacere de un miliard de euro, afacere in care era implicat si judecatorul Nicolae Catalin Serban, vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara. Acesta a fost arestat dupa ce a fost prins in flagrant luand mita si a provocat declansarea unui scandal de coruptie de proportii la Curtea de Apel Timisoara.

Jurnalistii sustin ca afacerea se baza pe trecerea in insolventa a Moldomin si ca la mijloc este o lupta intre grupuri de interese romanesti si internationale pentru a pune mana pe zacamintele de 200 milioane tone de cupru de la Moldova Noua.

“Scandalul de corupţie care zguduie din temelii Curtea de Apel Timişoara, după reţinerea judecătorului Şerban a pornit de la procedura de insolvenţă, în baza căreia a fost vândută mina de cupru de la Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin, administrată de societatea Moldomin SA.
În 2010, Moldomin a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor pe care le avea de achitat către mai multe societăţi comerciale. După acest moment, interesul manifestat pentru resursele de cupru ale minei, estimate la 200 milioane de tone, a fost total. Lichidatorul a evaluat zăcământul de la Moldova Nouă la 1 miliard de euro.

N-au venit dar au contestat licitaţia

La licitaţia desfăşurată pentru vânzarea minei de cupru şi a obligaţiilor de mediu care trebuie îndeplinite de participanţi s-au înscris mai multe societăîi comerciale. Cel mai mare interes l-au manifestat trei firme: Mineco-Elveţia, KDF – societate patronată de George Brăiloiu, omul de afaceri român care a cumpărat operele lui Emil Cioran şi pe care ulterior le-a donat statului român, şi Grupul Feroviar Român, patronată de fraţii Vintilă şi Gruia Stoica. Cei doi oameni de afaceri gestionează mai multe companii din domeniul feroviar, cea mai importantă activitate fiind transportul de marfă.

Surse judiciare au declarat că fraţii Stoica au cumpărat caietul de sarcini dar nu s-au mai prezentat la licitaţie. Deşi, aparent, au bătut în retragere, cei doi oameni de afaceri au depus mai multe memorii la Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF), contestând atribuirea licitaţiei. Aceasta a fost adjudecată de societatea din Mineco (Elveţia), care a plătit pentru active puţin peste 14 milioane de lei.

Şpagă oferită după procesele pierdute

DNA Bucureşti îl acuză pe judecătorul Şerban că a pretins 60.000 de euro – din care s-au găsit doar 50.000 de euro în biroul soţiei sale – ca să intervină pe lângă colegii lui de la Secţia Comercială a Curţii de Apel Timişoara pentru ca a rezolva favorabil două dosare pe care Moldomin le avea pe rolul acestei instanţei. În ambele dosare, cea care a contestat licitaţia prin care s-a vândut mina de cupru a fost Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Caraş Severin. Reprezentanţii DGFP au cerut la Tribunalul Caraş Severin anularea procedurii de vânzare, dar au pierdut procesul. Recursul a fost judecat la Curtea de Apel Timişoara, care, pe 3 martie 2012, a decis să respingă din nou acţiunea DGFP Caraş Severin, astfel încât decizia de vânzare a rămas valabilă.

Mită în biroul soţiei judecătorului

Surse judiciare susţin că judecătorul Şerban a cerut pentru a rezolva siotuaţia 60.000 de euro. Banii au fost aduşi de directorul minei de cupru, Iosif Chişărău, acţiunea având loc în biroul soţiei magistratului, notarul Ramona Şerban. În acelaşi birou a mai fost surprins şi şeful Poliţiei din Moldova Nouă. Încă nu s-a lămurit rolul lui Chişărău, cât timp, teoretic, sentinţele de până acum au fost favorabile societăţii Moldomin, pe care o conduce.

50 milioane de euro pentru redeschiderea minelor

Ramona, soţia judecătorului Cătălin Nicolae Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, a primit şpaga în plic, sub formă de bancnote de 50 şi 100 de euro. Fiecare dintre acestea a fost în prealabil inscripţionată cu cerneală invizibilă, cu textul „trafic de influenţă”.

Prin licitaţia pe care a câştigat-o dar a cărei adjudecare este deocamdată blocată, Mineco (Elveţia) a cumpărat cu banii jos aproape toate activele productive ale Moldomin. Dar Mineco trebuie deschidă mina şi să reia producţia, investiţie estimată la 50 milioane de euro. Doar deschiderea uzinei de flotaţie costă 35 milioane de euro.

Conform unor surse DNA, în acest dosar nu a existat un denunţător, operaţiunea fiind declanşată la sesizarea SRI”.

 

 

20 COMENTARII

  1. apai cu independenta asta, astia au luat-o razna de la bani
    ma gandesc cu groaza ce a fost pe vremea psd-ului

  2. Ca oricare alta tara fosta comunista si Romania colcaie de coruptie,cred ca 98% din toti factorii de decizie in Romania sunt corupti,au furat si sunt santajabili,fatarnici care se dau verticali si morali.Aderarea la UE in 2007 a fost pentru piata de desfacere a Romaniei,importurile au explodat si noi nici acum nu prea intelegem ce facem cand consumam ce e produs in UE,ma refer la produsele care au si echivalenta romana,ne autodistrugem,romanii vor consuma mizeriile lor nesanatoase si medicamentele lor scumpe si in schimb ei vor consuma produsele romanesti sanatoase,ei stiu sa le aprecieze.
    Cand vad ca cel ce trebuie sa faca dreptate se foloseste de pozitia lui pentru a incalca legea,daca se dovedeste vinovat vreau executat si glontul sa fie platit de familia lui,fara alte vorbe si bla bla-uri,un justitiar corupt face ravagii cu efect pe sute de ani.

  3. sa boicotam ELVET-Ia ,sa cerem ca toti emigrantii nostrii sa plece intr-o zi spre ELVETIA ,sa ajunga in aceiasi ZI la granite,sa ceara socoteala ELVETIEI,sa puna pe masa lista cu tradatorii ROMANIEI care ne „lucreaza” prin firme infiintate in Elvetia si vin si cumpara pe nimic bogatiile ROMANIEI.Sa cerem desecretizarea conturilor elvetiene, pentru a vedea cine este in spatele afacerilor.Asa cum a facut GERMANIA.

  4. Observ ca in ultimele luni a inceput sa se miste cate ceva in tara noastra. Sper ca lucrurile sa intre pe un fagas normal ca prea s-a intrecut masura. Romania a fost jefuita, in adevaratul sens al cuvantului, atat din interior cat si din exterior, fara ca cineva sa suporte vreo consecinta majora. Realmente sunt primi pasi vizibili din ultimii 22 de ani. E un semn bun.

  5. ca avem de a face cu COSA NOSTRA de Romania nu mai este nici o noutate pentru nimeni…mie mi-a atras atentia postarea unui comentator si pe care o redau aici si atunci intelegen sumele vehiculate

    „Am lucrat in cadrul IPEG Moldova Noua. Anii 71-74,se trimiteau slepuri cu minereu de cupru,numit BANATITA. in Franta,odata din greseala a fost trimis steril. Imediat partea romana a notificat pe francezi si SI SI-AU CERUT SCUZE. Francezii au raspuns ca totul e ok si pot trimite in continuare si asa zisul steril.Imediat Ceausescu a dat ordin sa fie trimise la flotatia Zam 100 de tone de steril pentru analize. Raspunsul dupa analize…..uraniu. Asta e problema! „

  6. Refuzul OLANDEI pentru SCHENGHEN isi arata rezultatele pozitive.

    UN GRAND MERCI OLANDEI !!!

Comentariile sunt închise.