cristian citreReporter Virtual anunţă, în exclusivitate, că în urmă cu câteva minute, jurnalistul Cristi Citre nu și-a mai putut accesa contul personal de Facebook. Acesta a fost șters de persoane necunoscute. Reamintim că Citre a fost dat afară de la Digi 24, iar Redactorul-șef Cosmin Prelipceanu i-a reproșat o postare în care era atacat premierul Victor Ponta.

Iată postarea incriminată de conducerea Digi 24, postată luni pe contul personal de Facebook al jurnalistului, și care acum nu mai poate fi accesată:

„Mai are cineva vreun dubiu ca omul e bolnav, nesimtit si fara discernamant? Ca isi bate joc, ca iti rade in fata, ca te minte fara sa clipeasca? Dupa ce azi la Cotroceni isi curata scamele de pe sacou si isi dadea ochii peste cap de plictiseala, dupa ce ca a dovedit ca este un habarnist total in materie de economie, iata ce declara Victor Ponta (la RTV, of course):

‘L-am văzut nervos, transpirat, roşu la faţă. La așa zisele consultări de la Cotroceni, Traian Băsescu a dovedit că nu stăpânește termenii economici. E o catastrofă”

Eu il cunosc foarte bine pe domnul Basescu si stiam ca astazi ma va evita si ca va incerca sa isi canalizeze atentia spre doamna Petrescu. I-am spus si inainte ca nu are curaj sa vorbeasca cu mine (…) Dar a facut fata foarte bine si a raspuns argumentat’.”

Cristi Citre a declarat pentru Reporter Virtual: „E ireal. Nu-mi vine să cred că se poate întâmpla așa ceva!”.

În timpul ăsta Ponta publică pe aceeaşi reţea de socializare două sms-uri dintr-o „corespondenţă” cu Cristi Citre prin care încearcă să se disculpe şi să nege orice legătură cu acţiunea de demitere a jurnalistului.

Tin sa clarific, aici, pe Facebook, o noua minciuna si dezinformare, publicand 2 sms-uri, dintre mine si jurnalistul Cristian Citre, pe care le consider perfect lamuritoare:

„Buna ziua! Am vazut acum o stire ca ati fost sanctionat din cauza mea! Imi pare rau, nu am vazut nimic din ce ati scris despre mine, nu m-a suparat niciodata nimic in ce va priveste, nu am vorbit in viata mea cu cineva de la Digi sau din alta parte despre dvs si nu am discutat cu Dl Prelipceanu sau alt sef al postului de foarte mult timp. Imi asum acest lucru si puteti sa folositi acest sms, deoarece este incorect ca cineva sa se foloseasca de numele meu si este incorect sa fiti dezinformat de cineva (care probabil are alte motive sa va sanctioneze)! Va stau la dispozitie pt orice alt detaliu. V.Ponta”

Raspunsul domnului Cristian Citre:
„Domnule prim-ministru, imi pare rau ca numele dvs a fost invocat in aceasta situatie. Va asigur ca eu nu v-am invocat in niciun fel si nici ca din cauza dvs s-ar fi intamplat ceea ce s-a intamplat.”

UPDATE: După ce și-a recuperat contul pe portalul de socializare, jurnalistul a confirmat, pe pagina sa de Facebook, ca SMS-urile publicate de Ponta sunt autentice.

„Vad ca SMS-ul pe care i l-am trimis ieri premierului Victor Ponta, ca raspuns la SMS-ul lui este interpretat ca un pas inapoi al meu, sau un gest de slugarnicie. Nu retractez nimic din ceea ce am scris despre Victor Ponta sau despre altcineva. I-am raspuns la acel SMS pentru a lamuri o problema de care Victor Ponta ma suspecta: ca l-as fi acuzat eu sau ca as fi lasat sa se inteleaga ca din cauza lui am fost dat afara de la Digi24. Victor Ponta nu mi-a cerut acordul pentru a publica ceea ce se numeste o corespondenta privata. Oricum, si daca mi l-ar fi cerut, nu m-as fi opus”, scrie Cristi Citre pe Facebook.

 
Spargerea contului de Facebook sau email, pedepsite cu închisoarea

UPDATE Accesarea fară drept a unui cont de pe rețelele de socializare sau a unui cont de email, modificarea și ștergerea de date, dar și restricționarea accesului la acestea sunt infracțiuni, pedepsite de Legea 161/2003. Iată ce prevede actul normativ:

Art. 42
(1) Accesul, fara drept, la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1), savarsita in scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Daca fapta prevazuta la alin. (1) sau (2) este savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.

Art. 44.
(1) Fapta de a modifica, șterge sau deteriora date informatice ori de a restricționa accesul la aceste date, fără drept, constituie infracțiune și de pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Art. 48
Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Art. 49
Fapta de a cauza un prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice, prin restricționarea accesului la aceste date ori prin împiedicarea în orice mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Art. 50
Tentativa infracțiunilor prevăzute la art. 48 și 49 se pedepsește.

+++ Citiți mai multe despre concedierea lui Cristi Citre de la Digi24, reacția lui Cosmin Prelipceanu și epurările politice de la televiziunea de știri a RCS&RDS

Comentariile sunt închise.