electrica saENEL a anunţat că se retrage din România, în cadrul unui program internaţional mai larg de reaşezare. Iată câteva întrebări şi răspunsuri.

De ce pleacă? România nu şi-a confirmat potenţialul preconizat de creştere, care pentru a mulţumi aşteptările investitorului trebuia să fie mare sau foarte mare. ENEL va reinvesti banii în Africa, unde speră să-i înmulţească ceva mai repede.

Cât de mare e impactul? ENEL are trei dintre cele opt sucursale de distribuţie (Bucureşti, Dobrogea, Banat), în condiţiile în care alte trei au rămas la stat. Astfel, au rămas doar două sucursale privatizate şi cu un investitor cert: E.ON Moldova şi CEZ Oltenia.

Există investitori interesaţi? Vânzarea va fi dificilă în contextul scandalului de corupţie în care este implicată firma, a litigiilor legate de nivelul investiţiilor făcute şi de transferurile “comerciale” de bani către o subsidiară olandeză. Numele vehiculate până acum: State Grid Corporation China şi RWE.

Cât de serios va fi cumpărătorul? În condiţiile date – nu foarte, participanţii sunt obligaţi să se aştepte la ce-i mai rău (măcar ca scenariu extrem) aşa că se vor autoselecta iar cei mai conservatori vor sta de o parte. Deci preţ modest, aşteptări uriaşe.

Să ne îngrijorăm? Da, continuă o tendinţă îngrijorătoare de dezinvestire din economia României, care nu ştim încă dacă şi când se va încheia.
Se schimbă jocul pe piaţă? Puţin probabil! Pentru România, privatizarea s-a dovedit deja un eşec. După aproape 10 ani, în continuare nu există competiţie, doar un monopol public naţional transformat în mai multe monopoluri private teritoriale.

Ce se întâmplă cu clienţii? Nimic, vor fi la fel de captivi şi prost serviţi ca şi până acum, se va schimba doar sigla de pe factură.

Poate face statul ceva? Direct nu, dar prin intermediul Electrica – da. Ar putea folosi această oportunitate pentru a recupera reţeaua fizică, de distribuţie, lăsând disponibilă pentru viitorul cumpărător doar compania de furnizare, pentru motivele explicate în articolul anteriordespre epopeea privatizării utilităţilor.

 

Sursa: romaniacurata.ro

Comentariile sunt închise.