jenel serbanIn 15 octombrie 2008, prefectul de Calarasi, conservatorul Jenel Serban, demisiona din functie pentru a candida in alegerile parlamentare pentru un post de deputat pe listele PNL. In calitate de prefect, ca sef al Comisiei judetene de fond funciar, el a semnat titlurile de proprietate pentru terenurile retrocedate Academiei Romane in judetul Calarasi. O parte dintre acestea au ajuns, in baza unui protocol incheiat in 2006 intre Academia Romana si Grivco SA, in arenda la holdingul familiei Voiculescu.

Jenel Serban a devenit apoi, in 2009, director in cadrul Grivco SA.

Jenel Serban este astazi director al OJPDRP Calarasi, pozitie in care gestioneaza proiectele europene din Programul National pentru Dezvoltare Rurala. Unul dintre beneficiarii acestor fonduri este chiar Agro Seed Muntenia, fostul Grivco Agro, cea care exploata, si o face si astazi, 2000 de hectare de teren in judetul Calarasi, la Perisoru si care, potrivit directorului AgroSeed Muntenia Ion Mihai, a accesat un milion de euro din bani europeni pentru investitii in instalatia de irigat de la Perisoru.

Jenel Serban si Ion Mihai au fost asociati intr-o firma, Art Media SRL, care astazi este detinuta de Ion Mihai si sotia acestuia, Liliana Mihai. Ion Mihai, actualul director al AgroSeed Muntenia, fost Grivco Agro, este fratele lui Lazar Mihai, CEO al Grivco SA si reprezentantul holdingului familiei Voiculescu in majoritatea firmelor din grup. 

In anii trecuti, firma AgroSeed Muntenia, fosta Grivco Agro, a incheiat, conform declaratiei lui Ion Mihai, mai multe contracte de prestari servicii cu o firma in care Jenel Serban este actionar, AgroCristi SRL Calarasi.

In calitate de prefect, Jenel Serban (foto) este cel care a semnat titlurile de proprietate pentru terenurile retrocedate Academiei Romane in anii 2007-2008. Conform unei stiri Agerpres, acesta a demisionat din functie in 15 octombrie 2008, pentru a candida pentru un post de deputat.

Conform unui document obtinut de Centrul de Investigatii Media, toate titlurile de proprietate emise pe numele Academiei Romane in Calarasi au fost semnate de prefectul conservator Jenel Serban, in calitate de presedinte al Comisiei judetene de fond funciar.

Terenurile Academiei Romane au ajuns, in baza unei conventii incheiate in anul 2006 intre institutie si Grivco SA, sa fie exploatate de o firma din holdingul familiei Voiculescu, Grivco Agro, devenita in 2013 AgroSeed Muntenia. Conventia intre Academia Romana si Grivco SA a fost publicata de realizatorul TV Robert Turcescu pe blogul sau. Prin aceasta conventie, Academia Romana primea ajutorul Grivco SA sa recupereze cateva mii de hectare de teren in judetul Calarasi, dupa care Grivco urma sa primeasca in arenda terenul.

In 2007-2008, asa cum reiese din documentul de mai sus, Academia, prin semnatura prefectului Jenel Serban, si-a primit titlul de proprietate pentru pamant, dupa care, conform conventiei, l-a arendat catre Grivco SA.

In prezent, Jenel Serban este sef al OJPDRP Calarasi. Din CV-ul sau, disponibil pe site-ul institutiei pe care o conduce, reiese ca a fost, in anii 2009-2010, director al Grivco SA, unde a prestat “activitati de specialist pe domeniul agriculturii”.

Asadar, dupa ce a retrocedat terenurile catre Academia Romana in beneficiul arendasului Grivco SA, prefectul Jenel Serban a ajuns sa lucreze ca director in holdingul familiei Voiculescu.

In aceeasi calitate de sef al comisiei judetene de fond funciar, Jenel Serban a fost trimis in judecata de DNA pentru o serie de nereguli in proceduri de retrocedare de terenuri.

Astazi, in calitate de director la OJPDRP, Jenel Serban, in continuare conservator, este cel care se ocupa de proiectele europene prin PNDR. Unul dintre beneficiarii acestor fonduri este chiar Grivco Agro, devenit AgroSeed Muntenia SRL in 2013, asa cum reiese din datele de la Registrul Comertului obtinute de Centrul de Investigatii Media.

Conform presei locale, Jenel Serban a vizitat in urma cu nici o luna proiectul de succes al AgroSeed Muntenia SRL de la Perisoru, proiect de reabilitare a retelei de irigatii de pe pamantul arendat de firma de la Academia Romana derulat chiar prin intermediul institutiei pe care o conduce.

Contactat de Centrul de Investigatii Media, directorul AgroSeed Muntenia, Ion Mihai, a declarat ca investitiile companiei in instalatia de irigare de pe terenul de aproape 2000 de hectare arendat de la Academie la Perisoru se ridica la un milion de euro din bani europeni si jumatate de milion de lei.

“Un milion de euro au fost fonduri europene, iar restul, circa 500.000 de lei, investitie proprie, toti banii doar in sistemul de irigat. Nu mai vorbim de alte investitii. V-am spus: nu ne jucam, facem agricultura si incercam sa fim performanti, sintem in topul firmelor, facem profit. Asta e menirea mea in aceasta firma, sa fac profit aici, pentru asta am fost angajat si pentru asta sint platit”, a spus directorul AgroSeed Muntenia, Ion Mihai.

Acesta a insistat pe calitatea sa de simplu angajat al AgroSeed Muntenia, desi a admis ca este fratele lui Lazar Mihai, CEO-ul Grivco SA si omul care reprezinta holdingul in majoritatea companiilor din grup.

Intre Jenel Serban si Ion Mihai mai exista si alte legaturi.

Art Media SRL

Din declaratia de interese depusa de Jenel Serban in 2010 reiese ca acesta este actionar majoritar in firma Art Media SRL. Si Jenel Serban se declara, in 2008, actionar al aceleiasi companii, care in prezent este detinuta de sotii Mihai.

AgroCristi SRL

In conventia incheiata cu Academia Romana in baza careia i-au fost arendate terenurile din Calarasi se precizeaza ca Grivco SA are “experienta in activitatile agricole (…) precum si utilajele, echipamentele agricole si resursele financiare necesare” participarii in acest business. Cu toate astea, directorul Ion Mihai a precizat ca, in perioadele in care presiunea timpului este mare, Agro Seed Muntenia, care exploateaza terenul arendat de la Academie, incheie uneori contracte de prestari servicii cu diferite firme din zona, care ajuta, cu utilaje si oameni, la anumite lucrari punctuale precum semanatul si recoltatul.

“Da, avem astfel de contracte. Nimeni nu are in dotarea proprie toate utilajele de care este nevoie pentru o anumita campanie agricola, nu ar fi sustenabil din punct de vedere economic, asa ca ajungem sa facem astfel de contracte, da”, a declarat Ion Mihai.

L-am intrebat pe Ion Mihai, telefonic, daca printre aceste companii care au prestat servicii pentru AgroSeed in campaniile agricole de la Perisoru se numara si firma AgroCristi SRL din Calarasi.

“Da, am avut contracte si cu firma asta, dar parca nu in ultimii doi-trei-patru ani. Nu stiu exact, trebuie sa caut, dar parca stiu ca am avut contracte cu firma asta. Cereti-le administratorului de la Bucuresti, nu cred ca ar fi vreo problema sa vi le dea”, ne-a spus directorul Ion Mihai.

Am insistat si i le-am cerut totusi directorului AgroSeed Muntenia, insa acesta a precizat ca are nevoie de aprobarea administratorului companiei. Am revenit si ne-a comunicat ca putem primi copiile solicitate, insa doar ca urmare a unei cereri scrise in acest sens, pe care sa o trimitem prin posta la sediul din Bucuresti al companiei.

“Nu prin mail, prin posta. Scris. Daca vreti, puteti sa trimiteti si prin mail, dar trebuie sa trimiteti si prin posta. Asa mi s-a comunicat, asa va spun si eu mai departe”, a declarat Ion Mihai.

Centrul de Investigatii Media va transmite o astfel de cerere in cursul acestei de maine, urmand sa facem un update acestui articol in momentul in care vom primi un raspuns.

Directorul AgroSeed Muntenia, Ion Mihai, este fratele CEO-ului Grivco SA, Lazar Mihai

Ion Mihai a declarat ca a lucrat, din 1993 pana in 2007, la Curtea de Conturi – Camera de Conturi Calarasi. In 2008, a devenit directorul Grivco Agro, companie fondata chiar de fratele sau, Lazar Mihai, asa cum reiese din istoricul firmei, solicitat de Centrul de Investigatii Media Oficiului National al Registrului Comertului.

Tot in 2008, Ion Mihai isi deschide, in calitate de unic asociat si administrator, firma SC Antena 1 Calarasi SRL, pe care o controleaza si in prezent, conform datelor de la Registrul Comertului. SC Antena 1 Calarasi SRL opereaza postul local Antena 1, afliat Antena Group, detinut la randul sau de Grivco SA. Am incercat sa contactam prin telefon Grupul Intact, pentru a cere lamuriri privind modul formal in care Antena 1 Calarasi este afiliata grupului, insa nu am putut discuta cu nimeni in masura sa ne lamureasca.

In acelasi an 2008, Ion Mihai devine consilier judetean la Calarasi, din partea Partidului Conservator, in perioada urmatoare devenind si presedinte interimar al organizatiei judetene a partidului fondat de Dan Voiculescu. In 2010, Ion Mihai a ajuns chiar vicepresedinte al Partidului Conservator.

Desi este si in prezent consilier judetean din partea PC la Calarasi, directorul AgroSeed Muntenia Ion Mihai s-a declarat extrem de preocupat de rezultatele economice ale AgroSeed Muntenia la Calarasi.

“Domnule, eu sint aici sa fac profit, sint un angajat. Daca nu fac profit, zbor. Si anul asta e unul prost, am avut o invazie de soareci care pur si simplu au decimat recolta. Pe mine asta ma intereseaza acum, nu contractele de care vorbiti dumneavoastra (cele cu AgroCristi SRL, n. red.)”, ne-a spus Ion Mihai, precizand ca totul este perfect legal in toate afacerile companiei pe care o conduce.

El a precizat ca, in opinia sa, arenda perceputa de Academia Romana pentru terenul de la Perisoru “nu e deloc mica”.

“Domnule, arenda este corecta, platim 800 de kilograme de grau la hectar, e un pret corect, mai ales ca noi platim in bani, la un cost care include si transportul, deci Academia Romana primeste suma corecta. Noi am investit bani aici, nu ne batem joc, facem agricultura asa cum se face si sintem cu toate taxele la zi, inclusiv arenda. Nu avem nimic sa ne reprosam”, a mai spus Ion Mihai.

In cursul zilei de ieri am discutat cu Jenel Serban, care, legat de contractele cu AgroSeed Muntenia, a precizat ca in prezent niciunul nu mai este in vigoare.

“Fiecare firma lucreaza suprafata pe care o are, in arenda sau in proprietate sau fiecare cum o are. Firma in care eu sint actionar nu lucreaza pamantul domnului Voiculescu, nu stiu ce stiti dumneavoastra dar in prezent nu avem vreun contract in acest sens”, a declarat ieri Jenel Serban.

Am incercat sa luam legatura telefonic si astazi cu domnul Jenel Serban, pentru a-i pune intrebari in legatura cu celelalte informatii prezentate, insa acesta nu a mai putut fi contactat.

 

Articolul integral si documentele le puteti consulta pe site-ul: investigatiimedia.ro

Comentariile sunt închise.