Primar timp de 16 ani al orașului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu a avut o imagine de bun gospodar și în ciuda câtorva scandaluri de presă legate de anumite firme care au fost asociate cu apropiații primarului, niciodată până acum nu s-au prezentat dovezi concrete privind conexiunile economice ale familiei primarului.
Despre firma MG Building Design SRL, la care asociat este fiul fostului primar, Gheorghe Ciuhandu, s-a scris în presă. Majoritatea articolelor atrăgeau atenția că fiul primarului supune aprobării PUZ-uri pe care le votează Consiliul Local, prezidat de tatăl, sau că fiul obține autorizații de construcție de la subalternii tatălui. Însă trăim într-o democrație și a nu permite unui cetățean, fie el și fiul primarului, să-și practice meseria sub formă de activitate economică independentă, ar fi o restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale stipulate de constituție. Și orice arhitect e „condamnat”, în activitatea sa să lucreze și cu primăria. Deci mai degrabă, respectivele articole atrăgeau atenția asupra unei realități care nu putea fi catalogată ca necurată.
Alte articole, mai puține la număr, atrăgeau atenția asupra proiectelor majore pe care le câștiga firma de arhitectură a fiului: halele fabricii Continental, halele Elba, halele Eybl, două dintre hypermarketurile Kaufland etc. Autorii lor induceau cititorilor ideea că e posibil să fie o legătură între succesul firmei fiului și poziția tatălui ca mai mare peste oraș. Din nou, fără dovezi.
Doar trei argumente sesizate de jurnaliști, făceau să răsară un semn de întrebare legat de MG Building Design:
Firma lui George Ciuhandu Jr primise de la Administrația Domeniului Public (ADP) un spațiu cu chirie modică.
Unul dintre asociații lui George Ciuhandu Jr în cadrul MG Building Design era consilier local PNȚCD , deci era legat politic de tatăl lui, șeful PNȚCD. Un alt acționar al aceleiași firme a fost propulsat în funcția de membru în Consiliul de Administrație al ADP-ului.
Una din firmele care s-a bucurat de mare succes în contractele cu Primăria Timișoara, Expertissa Timișoara, îl avusese angajat ca IT-ist pe Daniel Tănăsie, fost angajat al MG Building Design.
Însă nici unul din aceste argumente și nici toate laolaltă, nu au puterea de a duce la formularea unei bănuieli consistente la adresa comportamentului etic al lui Gheorghe Ciuhandu, din prisma poziției ocupate. Însă România Curată a identificat noi elemente de interes pentru opinia publică:
Barbu Brehui, fondatorul firmei Expertissa Timișoara SRL, companie care s-a bucurat și încă se bucură de venituri consistente de la Primăria Timișoara, urmare a contractelor încheiate de primarul Ciuhandu, este chiar partenerul de afaceri al lui Ciuhandu Jr din firma MG Building Design. Fostul primar inițial s-a poticnit, declarându-ne că nu știe sigur dacă fiul său și Barbu Brehui au fost parteneri de afaceri, însă ulterior și-a amintit că sigur au fost, însă a ținut să remarce că în nici un caz contractele Primăriei cu Expertissa Timișoara nu au fost câștigate în alt fel decât prin libera concurență în cadrul unor licitații. De asemena fostul edil a precizat că a fost vecin cu Barbu Brehui înainte de Revoluție și totodată prieten și că, în urmă cu câțiva ani, înainte de a deceda urmare a unei boli incurabile, Barbu Brehui l-a vizitat și l-a anunțat că vrea să participe la o licitație.
Unul din asociații MG Building Design, Kristina Kaycsa, un personaj anonim, este de fapt nepoata unei directoare foarte influente din Primăria Timișoara, Aura Junie, șefa Direcţiei Dezvoltare. Până în prezent jurnaliștii nu au putut face conexiunea dintre cele două persoane din cauza numelor de familie diferite. Mai interesant este că această persoană, Kristina Kaycsa, nu a prestat pentru firmă, fiind doar acționar în acte până aproape de finalul ultimului mandat al edilului. Deci era un acționar care se bucura de avantajele prosperității afacerii, care însă nu făcea nimic pentru reușitele firmei și nu-și justifica astfel partea de profit. Acest lucru, confirmat de fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, este unul atipic. De altfel, în cadrul unui litigiu din cadrul firmei, la un moment dat asociata Kaycsa Kristina, fiind plecată peste hotare, a fost reprezentată chiar de către Aura Junie. Fostul primar Ciuhandu a precizat și că între dumnealui și doamna Junie există o veche relație de prietenie.
Directoarea de Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, Aura Junie este nașa fiului lui Ciuhandu Jr, aspect recunoscut pentru România Curată de fostul edil. Deci putem afirma fără să greșim și că firma finului Directoarei de Dezvoltare din Primăria Timișoara, s-a bucurat de un succes enorm la contracte majore pe raza orașului Timișoara.
Claudiu Bobirci, care ocupă funcția de project manager în cadrul firmei de arhitectură Bauplan SRL, aparținând soției primarului Ciuhandu, dar și de angajat al MG Building Design, a depus, în preajma datei când s-a angajat la familia Ciuhandu, o cerere la primărie, pentru a primi teren de casă în Timișoara, pe baza legii care prevede ajutorarea tinerilor căsătoriți. În 2010, Ciuhandu i-a dat teren de casă, deși tânărul nu mai îndeplinea condițiile, fiind proprietar din 2008. La finele lui 2012, actualul primar, Nicolae Robu, i-a anulat procesul verbal prin care i se atribuia parcela, tocmai pe motiv că mai deținea o locuință. Gheorghe Ciuhanu a catalogat acest eveniment ca o întâmplare de care n-a avut cunoștință, necunoscându-l pe Claudiu Bobirci și neștiind că lucrează pentru fiul său și soția sa, până în clipa când și-a încheiat mandatul de primar și s-a angajat la rândul său la firma fiului.
Firma MG Building Design a realizat proiectarea și supravegherea de șantier pentru halele gigantului Continental din Timișoara. Reprezentantul nominalizat de Compania Continental în relația cu MG Building Design a fost un anume Daniel Zambori, director FM. În 2010, anul când firma fiului primarului și-a adjudecat lucrarea, Daniel Zambori își depunea dosarul la Primăria Timișoara, pentru a primi și el un teren de casă. La acel moment, 9 august 2010, lista cuprindea 912 cereri aprobate, unele depuse din anul 2003, nesoluționate din lipsă cronică de terenuri. În mod minunat pentru Daniel Zambori, Primăria Timișoara i-a dat în numai 10 luni un lot de casă. La fel ca în cazul lui Bobirci, primarul Robu, după venire, i-a anulat procesul verbal prin care i se atribuia terenul, pe motiv că nu se încadrează în criterii. Primarul Ciuhandu ne-a declarat că nu-l știe pe Zambori și că el n-are nici o legătură cu faptul că fiul său a avut o relație de afaceri cu Continental, reprezentat de Zambori, fix în anul în care acesta își depunea cerea și i se atribuia teren.
Această atribuire „pe repede înainte” a unei parcele de casă către reprezentantul partenerului de afaceri al fiului primarului, trebuie privită în contextul în care în 2010, circa 600 dintre cele 912 cereri depuse la primărie, marea majoritate depuse în 2003-2004, au fost anulate pe motiv că solicitanții au depășit vârsta de 35 de ani. Adică au fost descalificați pentru că au așteptat prea mult (8 ani), interval în care, contrar voinței lor, au îmbătrânit.
Este posibil ca primarul Ciuhandu să aibă dreptate și doar coincidența să fi făcut ca un angajat al firmei fiului său (conductor arhitect Claudiu Bobirci) și ca reprezentantul unuia dintre clienții majori ai firmei fiului său (managerul Daniel Zambori- Continental), să fie aleși de primărie pentru a primi parcele pentru casă în Timișoara. Însă analizând lista numelor care au avut șansa să fie filtrați și selectați de aparatul birocratic al Primăriei, constatăm o altă coincidență inexplicabilă din punct de vedere statistic. Dintr-o listă de 912 candidați înscriși în cursa pentru loturile de casă, municipalitatea a pus la bătaie doar 33 de parcele. Fiecare dintre acestea a fost atribuită unei persoane din listă, care corespundea cel mai bine criteriilor. Așa se face că din cei 33 de tineri selectați de administrația Ciuhandu, regăsim 7 nume din administrația locală. Îi enumerăm pe slujbașii administrației locale cărora comisia prezidată de Gheorghe Ciuhandu le-a dat teren în 2010:
Petrovici Diana Andreea (ex Simescu)- Consilier Juridic la Primăria Timișoara, se regăsește pe locul 4 în lista de priorități. Soțul Dianei Petrovici, Petrovici Ilie Cosmin, este tot angajat al primăriei, pe postul de consilier la Compartimentul de Control.
Mirel Adina Elena- inspector superior la Compartimentul Buget al Consiliului Județean Timiș, se regăsește pe locul 27 în lista de priorități.
Coroamă Lucian Norbert- Consilier juridic la DFMT, Biroul Contencios, se regăsește pe locul 24 în lista de priorități. Lucian Coroamă a mai avut o calitate, aceea de Președinte al Secției de Votare 91, la alegerile din 25 mai 2014, semn că îi place politica.
Purdea Niculina Florina- se regăsește pe locul 26 în lista de priorități. Ea este soția lui Purdea Ovidiu, Consilier la Biroul de Reabilitare Clădiri Istorice din cadrul Primăriei
Munțiu Marilena Loredana- o perioadă Consilier Juridic Principal la Direcția de Asistență Socială Comunitară Timișoara, la Serviciul pentru Protecția Persoanelor cu Handicap, actualmente Consilier Juridic Gradul I, la Poliția Locală Timișoara, se regăsește pe locul 13 în lista de priorități.
Ciupa Rad Casian Gabriel se regăsește pe locul 9 în lista de priorități. Este căsătorit cu Ciupa Rad Florica Angela- inspector în cadrul Direcției de Asistență Socială Comunitară Timișoara. Ciupa Rad Casian apare și ca angajat al RETIM SA.
Adrian Driha – Reprezentant Casa de Cultură Timişoara, se regăsește pe locul 20 în lista de priorități.
Această densitate mare de angajați ai autorităților locale care se regăsesc pe lista celor care au primit parcele de teren în Timișoara (concesionate pe 99 de ani, cu drept de cumpărare) e una greu de explicat dpdv statistic. Dacă la asta adăugăm și cele două situații în care terenurile au fost atribuite unui angajat al firmei MG Building Design, aparținând membrilor famililor Ciuhandu – Junie, precum și terenul atribuit partenerului de afaceri al MG Building Design, procentul de alocări de parcele pentru casă către subalterni sau apropiați de interesele familiei primarului, urcă la 27,27%. Din punct de vedere statistic, o asemenea situație ar fi posibilă dacă din cei 912 aplicanți validați de primărie, 249 de aplicații ar aparține fie angajaților din subordinea primăriei, fie partenerilor și angjaților firmei fiului primarului Ciuhandu.
Precizăm că în lista celor 33 de terenuri atribuite mai există niște similitudini de nume de familie între beneficiari și angajați ai primăriei, însă necunoscând pe deplin universul de rudenii din Primăria Timișoara, există o posibilitate să nu fi putut face asocierile până la momentul publicării articolului. Nu le menționăm numele, cum de altfel nu am inclus în listă nici numele ofițerilor de poliție și de poliție de frontieră care au beneficiat de acest program de sprijin al tinerilor, deoarece considerăm că numele pe care o persoană îl poartă și nici meseria acestuia nu reprezintă indicii automate de nepotism. Din acest motiv rugăm cititorii din Timișoara ai României Curate să ne semnaleze, dacă cumva în cadrul listei prezentate de noi se regăsesc și alte nume care ne-au scăpat sau care au conexiuni cu mai marii funcționărimii sau decidenților de la nivel local.
George Ciuhandu Jr a refuzat să dialogheze cu România Curată pe temele abordate de noi în articol.
Sursa: romaniacurata.ro