Traian BasescuPreşedintele Traian Băsescu a declarat că „nu am avut succes” la negocieri şi a acuzat Guvernul că nu i s-au prezentat cifre pentru acoperirea deficitului ce ar rezulta din reducerea CAS.

– Nu prea am avut succes, trebuie să recunosc, dar asta din ceea ce îmi pare a fi incompetenţa Guvernului care nu a reuşit să îmi prezinte nişte cifre care să mă facă să fiu mai liniştit

– S-a venit doar cu afirmaţii: reducerea CAS-ului va face să iasă la iveală munca la negru, reducerea CAS creează noi locuri de muncă, argumente extrem de volatile. Nu ştiu cum se poate spune că reducerea CAS va crea locuri de muncă atunci când ai bani europeni pentru locuri de muncă şi nu îi foloseşti

– Guvernul a venit cu o echipă foarte nepregătită

– Sigur că sunt de acord cu măsura reducerii CAS-ului, dar eu mai am o experienţă cu un premier iresponsabil

– Mă aşteptam ca măcar doamna ministru să vină cu o foaie: un miliard de aici, jumătate de miliard de acolo şi cu asta acoperim deficitul pentru această măsură

– Este în măsura mea o măsură electorală pripită, care va aduce taxe suplimentare la populaţie

– Ideea Guvernului este crearea unor facilităţi pentru companii, dar asta se va face

– Nu va putea fi menţinut acordul cu FMI, cu Banca Mondială fără a se prezenta nişte surse de acoperire a deficitului de la fondul de pensii, care va ajunge la 18 miliarde cu introducerea acestei măsuri

– Ce discuţii să mai am cu Guvernul? Mai ales că aud că spune că discuţiile au fost foarte necivilizate, deci vă daţi seama cum minte

Veti promulga legea? Intentionati sa o atacati la CCR?
Ramane de vazut, voi avea o discutie si cu mediul de afaceri, data promulgarii e 24 iulie. Eu nu am pretentia ca semnului meu de intrebare sa i se dea raspuns pozitiv la televizor. Eu doar atentionez ca riscam un derapaj consistent.

Veti mai avea alta discutie cu premierul?

Ce discutie sa mai am, mai ales ca spune ca au fost foarte politicoase, foarte dure… e interesant cum reuseste sa minta.

Ati discutat cu reprezentantii FMI?
Asteptam solutii de la premier.

Comparati situatia cu epoca premierului Tariceanu. Ce riscuri sunt?

Sunt destul de consistente – crestere economica a incetinit si in Germania, si in Franta, si in Italia, Spania e inca in recesiune, piata careia ne adresam nu e foarte consolidata, si riscurile sunt sa devenim din nou necredibili si sa ne creasca dobanzile la imprumuturi.

Exista posibilitatea taierii pensiilor si salariilor?

Sunt bani la investitii, atunci nu erau nici la investitii.

V-ati referit la studiile doamnei Petrescu?

Cred ca am sa fac altceva, o sa fie prima oara cand fac publice inregistrarile discutiilor, sa vedem cine minte, RTV, eu, cineva minte aici. Ghita a avut multe contracte cu EADS, nu are vreo ingrijorare? Televiziunea dumneavoastra minte si ca atare voi face publice inregistrarile discutiilor.

Eu imi termin mandatul pe 21 decembrie. Din acest punct de vedere ar trebui sa nu ma intereseze, exact cum am vazut declaratia premierului in Evz ca efectele reducerii CAS nu sunt problema lui, ci a Guvernului care vine. Daca as gandi la fel ca premierul as spune nu e problema mea, eu nu o sa mai fiu presedinte, e treaba lor. Am vazut in 2008 cum si-a batut joc un guvern de banul public si costul l-a suportat populatia.

Nu as vrea sa se repete, dar nici nu am mijloace sa impiedic la nesfarsit publicarea legii, nu stiu daca o voi ataca, e o majoritate care a votat in unanimitate si va asigur ca vor fi in parlament si la anul si poate cand vor veni taxele suplimentare pe cetateni in timp ce beneficiul e numai la companii poate atunci ii veti intreba. Deocamdata toata lumea ma intreaba pe mine de ce nu promulg legea.

Sunt un adept al reducerii fiscalitatii, dar avem doua mari probleme la anul: obligatia sa ajungem la un deficit structural de 1%, deci o reducere a deficitului bugetar cu 6 mld lei si deficitul suplimentar al reducerii CAS. Impreuna sunt 11 mld. Pentru a se compensa 4 mld, deficit in buget, fata de nevoia de finantare a bugetului s-a introdus acciza de 7 centi si taxarea suplimentara cu 60% la gaze, care e tot in factura cetatenilor. Cum vom compensa 11 mld?

Daca ramaneam numai cu cele 6 era cum era, dar mai vin si alte 5. Va asigur ca se vor plati pensiile, dar se vor reduce investitiile dramatic, ceea ce inseamna cresterea somajului.

Incerc sa conving la prudenta deocamdata, daca nu era o masura electorala puteau vota legea dupa alegerile prezidentiale, e evident ca e o masura electorala, dar va avea costuri. In 2008 s-a redus CAS si in 2009 s-a introdus acelasi nivel de CAS.

Parlamentul a fost inselat de expunerea de motive semnata de doamna ministru, pe care si eu am rugat-o sa imi transmita o foaie sub semnatura sa de unde vor veni veniturile suplimentare, sper sa o faca, daca azi nu erau decat declaratii. Parlamentului i s-a spus ca se va imbunatati colectare samd. Parlamentul nu are cum sa verifice argumentele Guvernului, doar trebuie sa creada.

Ati luat in calcul si cresterea economica?

Categoric da, si este si in expunerea de motive a Guvernului.

Spuneati ca ati luat in calcul varianta demisiei si v-ati consultat cu institutii. Puteti sa ne spuneti care sunt acestea?
Nu va pot spune, sunt cele care au responsabilitati pe situatia din regiune, cu mai multe institutii m-am consultat.

Il cunoasteti pe domnul Capatana?

Are nevoie domnul Voiculescu de asta, vedeti ca e vai de steaua lui cu terenurile. Va aduceti aminte, cat s-a suparat Antena ca familia mea a cumparat cu bani de la banca un teren?

La discutiile de la Palatul Cotroceni a participat si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, potrivit Agerpres. De asemenea, au fost prezenti consilierii prezidentiali Bogdan Dragoi si Claudiu Dinu si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

Traian Basescu declara miercurea trecuta ca nu va promulga legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pana cand Guvernul nu va indica surse convingatoare de compensare a deficitului, informand ca va chema Executivul la consultari. Seful statului mentiona ca, potrivit estimarilor, prin reducerea CAS se va crea un deficit cuprins intre 5 si 5,5 miliarde de lei iar masura de compensare prin imbunatatirea colectarii de catre ANAF nu este suficienta.

1 COMENTARIU

  1. Ponta daca nu-i fudul nu-i incompetent destul. Inca o secventa din razboaiele pontace contemporane. Premierul naucit a crezut ca MTOul este o expresie badarana a Presedintelui la adresa sa. Cel mai penibil Premier. Si din nefericire este al Romaniei. Si plagiator si penal si penibil si pr…

Comentariile sunt închise.