BaniProcurorii DNA vor audia în acest dosar afaceriști și demnitari din Guvernele României, din 2003 până în prezent.

Personajul cheie

Afaceristul Claudiu Ionuț Florică (46 de ani), fostul director al Fujitsu Siemens Computers (FSC), apare în actele procurorilor DNA ca fiind rotița dintre firmele abonate la contractele publice și oficiali din Guvern. Este vorba de ancheta privind semnarea şi derularea a patru contracte publice în valoare de un miliard de euro.

Contractele
Cele patru contracte sunt: două de licenţe de programe informatice Microsoft (FSC şi D-CON.NET), Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierelor (EADS) şi derularea Sistemului Educaţional Informatizat (Siveco). Numele lui Florică și al FSC apar în primele trei contracte, iar în cel de-al patrulea a fost doar competitor la licitație. Procurorii arată că în cazul contractului cu EADS, el a condiţionat managementului FSC plata unui comision de succes de 15% pentru firmele Gessa şi Profinet, „bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului – ministru”. Numele lui Florică a fost asociat în ultimii 10 ani în mai multe firme. La ora actuală una singură este funcțională. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Florică deține 0,02 % din SC LuxofficeCenter SRL. Diferența aparține unui offshore din Cipru, Lisaos Ventures Limited din Limasol. Obiectul de activitate al firmei este „administrarea imobilelor pe bază de comision”. Florică este ginerele fostului lider sindical Aurel Cornea de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Partener cu Dinu Pescariu
În 2008, Florică era partenerul de afaceri al lui Dinu Pescariu, fost jucător profesionist de tenis, cei doi fiind asociați în firma Cafe Inuendo. Prin Pescariu, Florică ne-a transmis că nu este interesat de o discuție pe marginea anchetei de la DNA, iar fostul tenisman ne-a comunicat că este ocupat și nu poate vorbi la telefon. În septembrie 2009, Florică este „uns” administrator al societății DIM Soft SRL, printr-o hotărâre a acționarilor Adrian Ujeniuc, Andrei Iliescu și Marius Ioan Ardelean.

Cine sunt cei audiați
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vor audia în calitate de martori, în perioada următoare, aproximativ 40 de foști miniștri, secretari de stat și înalți funcționari din Guvern sau cele patru ministere implicate direct în anchetă (Educației, Administrației și Internelor, Tehnologia Informației și Secretariatul General al Guvernului). Procurorul de caz va fi cel care va decide ordinea în care se vor face audierile și cine vor fi cei audiați. Printre cei care vor fi chemați la audieri sunt și oameni de afaceri locali sau reprezentanți ai firmelor care au primit contractele. Sursele judiciare ni i-au indicat pe Florin Pletea (ex-director Microsoft România), Dinu Pescariu și Claudiu Florică (foști directori la Fujitsu Siemens Computers) și Irina Socol , co-fondator și CEO Siveco. Până în prezent au fost audiați fostul și actualul șef al SG, Eugen Bejinariu și Ion Morarul, și avocatul Doru-Cătălin Boștină.
DNA: 4 milioane de euro, șpagă la conducerea MAI
Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania și Ministerul de Interne. Perioada contractului: 2004-2010. Valoarea contractului: 734 de milioane de euro
● Pe 12 august 2004- Guvernul Adrian Năstase (PSD) a semnat contractul de achiziţie a SISF, în valoare iniţială de 650 milioane euro. În perioada 2000-2004, ministru de Interne a fost Ioan Rus (PSD), iar în iunie-decembrie 2004, Marian Săniuţă (PSD), iar ministrul Comunicaţiilor a fost Adriana Ţicău (PSD).

● DNA: „Pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru Statul Român, a unui contract – cadru cu o sumă fixă de 650 milioane euro, dar fără să fie precizat în detaliu soluțiile tehnice, echipamentele și serviciile ce urmau să fie livrate”.
● DNA: „Subcontractanții (FSC, UTI, Felix Telecom) aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului”.
● DNA: „Pentru ca EADS să obțină acest contract, managementul lui EADS a fost condiționat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro”.
● Potrivit DNA, Claudiu Florică avea rolul de intermediar între demnitari şi multinaţionale.
● DNA: „Managementul FSC, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiționat de către Claudiu Florică să semneze în același timp, contracte de comision pentru reușită cu firma Gessa – comision 10% – și cu firma Profinet, comision 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului – ministru”.
● DNA: „EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiți pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 euro bani către Profinet și un avans de 280.000 euro către Gessa”.

„Prețuri speciale” de la Microsoft, prin Fujitsu
„Contractul de închiriere de licențe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription”, încheiat între Guvernul României și Microsoft Ireland, prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH. Perioada derulării contractului: 2004-2009. Valoarea finală a contractului: 105 milioane de dolari.
● 17 septembrie 2003. Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Infomaţiei (MCTI) şi Microsoft au semnat un acord privind parteneriatul strategic între Guvernul României şi Microsoft: „un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft la preţuri speciale, guvernamentale”.
● 14 aprilie 2004. Printro Hotărâre de Guvern, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a fost împuternicit să încheie contractul de închiriere licenţe cu Microsoft Ireland Operation Limited, prin Fujitsu Siemens Computers (FSC) GesmbH Austria. Semnatarii: prim- ministrul Adrian Năstase (PSD), ministrul MCTI, Dan Nica (PSD), şeful SGG, Eugen Bejinariu (PSD) şi ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu (PSD). Valoarea contractului iniţial: 54.567.465 de dolari.
● DNA: „Există indicii că valoarea contractului a fost mult mai mare decât cea reală”.
● DNA: „Motivul pentru care a fost înlocuită soluția cumpărării de licențe cu cea a închirierii de licențe, soluție care era mult mai costisitoare, a fost tocmai posibilitatea FSC de a finanța acest proiect. De discountul de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat doar firma FSC, acesta acoperind costurile de finanțare, profitul firmei FSC și cheltuieli nejustificate”.
● DNA:„Din cercetările efectuate rezultă că încheierea contractului dintre Guvernul României și FSC în aceste condiții dezavantajoase pentru statul român a fost posibilă datorită implicării unor persoane din Guvern, a unor persoane din conducerea Microsoft România, precum și a unor persoane care au exercitat influență asupra membrilor guvernului”.
● Prin HG 1778/2004, SGG a fost împuternicit să semneze primul act adiţional pentru produse educaţionale Microsoft şi sunt alocaţi 19.370.500 de dolari.
● DNA: „Există indicii în sensul că extinderea contractului comercial de închiriere licențe pentru produse educaționale Microsoft s-a efectuat în condiții nelegale, întrucât FSC nu era autorizat pentru distribuire de licențe educaționale”.
● Prin HG 634/2008 i s-a atribuit MCTI dreptul de a semna, împreuna cu FSC, un al doilea act adiţional al contractului, alţi 31.144.865,64 de dolari. Semnatarii: prim ministrul Călin- Popescu Tăriceanu (PNL), ministrul MCTI, Constantin Teodorescu şi ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian (PNL).
● DNA:„Din verificările efectuate rezultă că discountul de 47% acordat de Microsoft pentru Guvernul României nu se regăsește în prețul contractului. Din verificările efectuate nu rezultă care este justificarea încheierii acestui act adițional”.

Comisioane pentru contracte
„Contractul de închiriere de licențe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription”, încheiat între Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și consorțiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS). Perioada derulării contractului: 2009-prezent. Valoarea contractului: 129 milioane de euro.
● Pe 8 aprilie 2009, FSC a notificat MCTI cu privire la încetarea dreptului de utilizare a licenţelor începând cu 26 aprilie 2009.
● HG 460/2009 prin care s-a aprobat desfăşurarea procedurii în vederea încheierii unui acord pentru achiziţia dreptului de utilizare a programelor informatice prin închiriere cu opţiune de cumpărare. Semnatarii: prim-ministrul Emil Boc (PDL), Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Gabriel Sandu (PDL), preşedintele ANRMAP Cristina Trăilă (PDL), viceprim-ministru Dan Nica (PSD), secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina (susţinut de PSD).
● Prin adresa din 5 iulie 2011, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECT) a solicitat, „întrun mod ferm şi imperativ” MCSI, măsurile necesare pentru a asigura licenţele necesare în sistemul educaţional. Ministrul Educaţiei era Daniel Funeriu (PDL, în prezent la PMP), iar al MCSI era Valerian Vreme (PDL).
● Cele două ministere semnau „Nota privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli”.
● Nota a constituit temeiul încheierii de către MCTI cu D-CON.NET AG – lider de asociere a contractului de furnizare produse din 17august 2011.
● DNA: „Împuternicirea acordată MCSI de Guvernul României, prin H.G. nr. 460/2009, a fost extinsă, în mod ilegal, printr-o notă semnată de ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale”.
● DNA: „Există indicii în sensul că valoare produselor și a serviciilor a fost supraestimată pentru că a inclus și comisioanele pretinse de persoanele implicate în semnarea și derularea contractelor”.

Informatizarea din școli
Contractul privind Sistemul Educațional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco și Ministerul Educației. Perioada derulării contractului: 2001-2009. Valoarea contractului: 124 milioane de euro. Pe 26 noiembrie 2001, MEC a semnat cu firma Siveco România S.A. contractul privind „Implementarea sistemului alternativ de educaţie asistată de calculator prin dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar din România cu laboratoare informatice”. Valoarea iniţială a contractului: 1.363.900.000 de lei. Ministrul Educaţiei era Ecaterina Andronescu (PSD), iar preşedintele Siveco este afacerista Irina Socol.
● Procurorii DNA susţin că au indicii că serviciile şi produsele achiziţionate au fost supraevaluate.
● Prin HG 828/2002, Executivul a decis continuarea programului de informatizare, prin MEC, şi a alocat alte 60 milioane de dolari.
● În decembrie 2003, prin două HG-uri este extins contractul şi se alocă alte 20 de milioane de dolari.
● La data de 17 decembrie 2003, MECT, prin ministrul Athanasiu Alexandru (PSD), a semnat cu Siveco contractul de 20 milioane de dolari.
● Procurorii DNA suţin că o parte din servicii nu au fost furnizate, fiind recepţionate şi decontate ilegal.
● DNA: „Încheierea contractului în aceste condiții și efectuarea unor plăți nelegale a fost posibilă cu implicarea unor persoane din cadrul MECT, precum și a unor persoane din cadrul firmei Siveco și a partenerilor lor”.
● Prin HG nr. 1685/2004 MECT a fost autorizat să achiziţioneze tehnică de calcul şi servicii prin intermediul unei finanţări de tip leasing financiar de 96 milioane dolari. Contractul a fost semnat direct cu Siveco, care avea subcontractori HP şi IBM.
● DNA: „Există indicii în sensul că achiziția s-a făcut prin negociere directă cu încălcarea dispozițiilor legale și la o valoare de peste 30- 40% față de prețul pieței. Pentru produse de același tip”.

Sursa: ziarulatac.ro

Comentariile sunt închise.