O ancheta a ziarului Romania Libera scoate la iveala faptul ca o institutie de invatamant cu circuit inchis atrage zeci de parlamentari sau ministri. Figuri importante din fosta, dar si din actuala guvernare, lideri din Opozitie, toti sunt absolventi ai Colegiului National de Aparare. Cursurile sunt predate de angajati ai SRI, militari sau specialistii in domenii strategice, iar examenul final consta intr-o lucrare pe o tema anume. 42 de deputati, 18 senatori din actuala guvernare, dar si cinci ministrii ai cabinetului Ungureanu au absolvit Colegiul National de Aparare. Pentru a urma aceste cursuri, orice candidat trebuie sa fie nominalizat de institutii precum: guvern, servicii speciale, partide politice cu reprezentare, administratia prezidentiala, societatea civila sau mass media.

Jurnalistii de la “Romania Libera” au luat legatura cu parlamentarii care au studiat la Colegiul de Aparare si au primit raspunsuri evazive in privinta materiilor pe care le-au urmat, „au fost abordate chestiuni privind securitatea nationala in cele mai diverse sectoare de activitate”. Iar in privinta avantajelor avute in urma frecventarii acestor cursuri, demnitarii au devenit si mai vagi, explicand ca „securitatea nationala este esentiala in raza domeniului meu de expertiza”.

“Totusi, absolventi ai Colegiului care au dorit sa isi pastreze anonimatul spun ca ‹‹desi cursurile sunt bine elaborate, singurul obiectiv al celor care se inscriu la Colegiu este acela de a obtine o diploma. Sunt mai multi profesori invitati care sustin disertatii pe diverse teme, potrivit unui orar. Acolo se predau, printre altele, integrare europeana, geopolitica si geostrategie, buna guvernare, probleme specifice de securitate a Romaniei, iar la finalul orelor exista si dezbateri libere. La terminarea cursurilor fiecare candidat trebuie sa pregateasca o lucrare pe o tema anume (securitatea la Marea Neagra sau in Orientul Mijlociu, de exemplu n. redacţiei). Valoarea acesteia este cel putin discutabila din moment ce toti cei care termina cursurile obtin la final o diploma. Nu pica nimeni››, ne-a declarat un absolvent sub anonimat”, scriu jurnalistii de la “Romania Libera”.

Printre absolventii Colegiului National de Aparare ii regasim pe: Elena Udrea, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Vasile Blaga, Cristian Boureanu de la PDL; Victor Ponta, Titus Corlatean, Olguta Vasilescu, Eugen Bejinariu de la PSD; Cristian Adomnitei, Alina Gorghiu, Relu Fenechiu, Dan Motreanu de la PNL; Verestoy Atilla de la UDMR; Bogdan Ciuca de la PC, dar si ministri precum Claudia Boghicevici, Razvan Mustea, Gabriel Oprea, Lucian Bode sau Cristian Diaconescu, cel care este si membru fondator al Colegiului National de Aparare.

Statutului de functionare al Colegiului National de Aparare prevede ca, la cursuri sunt chemati sa se inscrie doar oamenii cu vocatie de lideri („personalitati civile si militare care ocupa sau pot ocupa, in perspectiva, functii de conducere si decizie in domeniile politicii de securitate si aparare nationala” ). De altfel, reprezentantii MAPN au sustinut pentru jurnalisti ca: „din cei 2.400 de absolventi care au terminat Colegiul de la infiintarea sa, 40 la suta au ocupat sau ocupa functii de raspundere in cadrul institutiilor care i-au propus: 150 au fost sau sunt parlamentari, 50 au fost sau sunt ministri, cinci directori de servicii speciale, 60 secretari de stat, 150 de generali, cinci consilieri prezidentiali, prefecti, primari, directori de firme”.

Unul dintre absolventi, deputatul liberal Alina Gorgiu insista ca a urmat doar unul dintre cursurile Colegiului si „nu a fost un curs emblemtic pentru cv-ul meu”, desi CV-ul completat de aceasta arata ca a urmat doua cursuri: unul absovit cu lucrarea „Securitatea prin democratizare in zona Marii Negre” si celalalt pe tema „Orientul Mijlociu Largit si stabilitatea sistemului international”.

„As putea sa o declar o experienta utila si nimic mai mult. M-am decis sa urmez Colegiul de Aparare la recomandarea unui coleg. Nu mai stiu nici macar pe ce tema am avut lucrarea finala”, le-a declarat deputatul jurnalistilor.

Senatorul PSD Olguta Vasilescu, absolventa a promotiei 2001, le-a declarat jurnalistilor ca a avut colegi distinsi: generalul Tudor Cearapin, actualul senator Mihai Stanisoara, Liviu Maior. Olguta Vasilescu se declara mandra ca a urmat aceste cursuri, dar i-a acuzat pe politicienii care se initiaza in aparare nationala ca, de fapt, vor sa devina rezerva de cadre pentru ministere. „Eram doar 30 la un curs, prezenta era obligatorie, durata a fost de sase luni, si ne predau profesori care acopereau tot ceea ce insemna aparare nationala: de la SRI, armata, de la institutiile economice. Am invatat lucruri foarte folositoare. Colegiul de azi este un fiasco total. Acum la cursuri participa 300 de oameni. Probabil ca, in ultimii ani, politicienii au aflat ca multi absolventi ai Colegiului devin rezerva de cadre pentru ministere. Dupa 2005, cand partidelor li s-a permis sa recomande mai multi candidati pentru inscrierea la cursuri, Colegiul nu mai are aceeasi valoare”, a spus deputatul PSD.

Pentru fostul ministrul al Turismului, Elena Udrea, absolvirea acestor cursuri nu reprezinta un subiect de interes, aceasta declarandu-le jurnalistilor ca nu este important pentru a-si expune un punct de vedere. Pe de alta parte, deputat PDL, Sulfina Barbu, considera ca este normal ca parlamentarii sa inteleaga problemele de securitate. „Pe mine m-a interesat securitatea mediului care este o chestiune importanta avand in vedere ca pe teritoriul Romaniei avem centrala nucleara de la Cernavoda, adesea ne confruntam cu o serie de calamitati precum inundatii, iar Dunarea strabate 1.000 de kilometri pe teritoriu romanesc”. Deputatul PDL a afirmat ca a urmat cursurile la recomandarea sefului sau ierarhic, Emil Boc.

Absolventii Colegiului National de Aparare sunt membrii ai tuturor partidelor parlamentare:

PDL: Traian Igas, Mihai Stanisoara, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Vasile Blaga, Elena Udrea;

PSD: Victor Ponta, Titus Corlatean, Olguta Vasilescu, Eugen Bejinariu, Cosmin Nicula;

PNL: Cristian David, Cristian Adomnitei, Alina Gorghiu, Relu Fenechiu, Dan Motreanu;

UDMR: Verestoy Atilla, Mate Andras

PC: Bogdan Ciuca

UNPR: Serban Mihailesu, Liliana Minca

Alina Mungiu–Pippidi scria, intr-un editorial, referindu-se la decizia Camerei Deputatilor de a vota Legea lustratiei, ca aceasta lege este inutila, intrucat: ”Acesti oameni s-au intors in forta, uitati-va la indicatori indirecti (in afara de cazurile notorii), cum sunt diplomele de la Colegiul National de Aparare, forma de socializare mai larga a acestei categorii, initierea. Luati CV-urile celor numiti in guvern si agentii si o sa va cam speriati unde sint educati tehnocratii nostri”.

5 COMENTARII

  1. Vai de noi si mai avem pretentii de la copii sa invete sa studieze sa-si merite diploma.Catastrofa si nici pic de jena.

  2. Este doar o scoala de prelucreare.Halal prelucrare.Dar si populatia le canta in struna si le face jocul.

  3. Daca profesorii sunt cei mentionati de Mark, ne-am procopsit. Motanul securist profesor! Ce guma sinistra.

  4. Alina Mungiu Pippidi ar trebui să se intrebe ce fel de studenti ies din cursurile predate de profesori ca Adrian Nastase,Dan Voiculescu,Valentin Stan,Marga?La absolvire sunt gata pregătiti pentru USL?

  5. banuiesc ca s-a vorbit si de protectia muncii la frontiera sau cum poate ateriza un ozn pe genunchi in curtea parlamentului :))) securitatea nationala trebuie privita in interior, chiar in camerele parlamentului, partide, in trafic si mult mai nou …in coaforuri.
    cu siguranta s-a pus in discutie si tranta cu puterea interlopa libera de influenta

Comentariile sunt închise.