Pe când zdrăngăneam cheile în Piața Universității cerând aplicarea Punctului 8 de la Timișoara, credeam că cei care au călcat strâmb în viață nu vor domina politica românească și în secolul XXI. Visam la vremurile în care instituțiile statului de drept, Presa, Justiția și Pușcăria, vor frânge spinările celor ce s-au abătut sau se abat de la normele civice și morale. Aiurea! La aproape o jumătate de secol de contemplație pe această planetă, în această țară, trag linie, constat și declar că m-am înșelat. Regula e taman pe dos. Promovezi mai ușor dacă nu te ții de cuvânt, dacă înșeli, dacă ai turnat, dacă ai vicii, dacă furi și împarți cu cine trebuie, cât trebuie. Dacă toate aceste „calități“ te fac șantajabil, atunci accederea în top îți este asigurată. În multe cazuri, chiar grăbită. Ești om de încredere.
Astăzi, simt nevoia să poposesc puțin la turnătorie. Se vede treaba că, dacă ai turnat la Securitate pe vremea comuniștilor declarați, s-a considerat că ai fost și că rămâi un individ disciplinat și în democrație. Normal, doar ai lucrat în sistem militarizat. Ai fost aproape „cadru“, s-ar putea zice. Cum ai fost recrutat, contează mai puțin. Poate ai greșit o dată, în tinerețe, în grup, și doar ție din toată gașca ți s-a mai dat o șansă. Probabil că v-a provocat și fata aia puțin, poate v-a zis ceva, poate v-a înjurat. Poate, mai târziu, ai fost nedreptățit de un șef și ai vrut să ai, așa, o putere mai mare decât a lui cu care să restabilești dreptatea în întreprindere.
Poate, la un moment dat, ai vizat o anumită funcție, dar te încurca un contracandidat sau chiar un ocupant care nu avea încredere în superioritatea sistemul nostru economic socialist. Păi, și atunci, ce să caute tocmai el într-o funcție de conducere?! În fine, poate ai avut de răzgândit o rudă apropiată să plece în excursie, delegație, voiaj sau turneu în străinătate doar ca să nu riști să-ți strice dosarul de cadre. Mai bine să i-l strici tu ei! Preventiv.
De exemplu, colegilor mei de facultate li se promiteau situații școlare net îmbunătățite, mult peste meritele lor. Unora le-ar fi folosit la promovare, altora la repartiție. (Da, asta presupune că aveam și profesori năimiți.) Câțiva dintre studenți îmi erau foarte apropiați. O fată îmi era într-atât de apropiată, încât mi l-a turnat pe securistul care o interoga. O întreba numai răhățișuri, ca să iasă la normă. Mă întreb și astăzi de ce nu m-au săltat și pe mine. Aș fi avut acum background de parlamentar. Cel puțin!
Pe jumătate iertați sunt cei care au fost constrânși la a colabora pe motivul apartenenței la vreuna dintre sectele religioase, la vreo grupare ideologică mai stranie sau la vreo minoritate sexuală. Așa-zisele lor „păcate“ din trecut sunt astăzi drepturi constituționale. Rămân doar cu „păcatul“ turnătoriei de mai târziu. Care am stabilit că e un atu în viață.
Așadar, dacă te știi că ai turnat la Securitate și încă nu ți-a apărut dosarul la CNSAS, înseamnă că „Sistemul“ are planuri mari cu tine. Nu mai sta cu mâinile în sân! Ia ce ți se cuvine!
Sursa: kmcz.ro