interceptCCR a decis marti, in unanimitate, ca Legea privind stocarea datelor personale, supranumita si legea „Big Brother”, este neconstitutionala in totalitate.

Impotriva acestei legi, arata Realitatea Tv, fusesera depuse doua sesizari de neconstitutionalitate, iar mai multe organizatii din societatea civila facusera un apel catre Avocatul Poporului sa conteste constitutionalitatea ei.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, in 12 iunie 2012, Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, cunoscuta si ca „Legea Big Brother”.

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de Internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

„Furnizorii de telefonie fixa, mobila si Internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora.

In cazul serviciilor de Internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit”, prevede actul normativ.

Furnizorii de telefonie si Internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile.

Legea privind stocarea datelor de trafic de telefonie si Internet mai prevede ca organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.