Unul dintre ultimele termene in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat pe fond la cinci ani de inchisoare pentru prejudicierea statului cu 60 de milioane de euro, se judeca luni, la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii ar putea anunta astazi verdictul final, in procesul care a fost taraganat ani de zile.
Curtea de Apel Bucuresti judeca, incepand cu ora 11.00, un nou termen in dosarul privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu a fost condamnat, in prima instanta, la 5 ani de inchisoare cu executare.
LIVE TEXT UPDATE
21.24 – Noul termen in dosarul ICA este 4 august, cei doi judecatori din complet intra in concediu. Tot in 4 august vor mai fi audiati si cei 2 inculpati ramasi. Pana pe 4 august avocatii vor trebui sa depuna exceptii daca mai au de ridicat si eventuale cereri de preschimbare de incadrari. Avocatul Gheorghita Mateut solicita astfel schimbarea incadrarii lui Dan Voiculescu de la spalare de bani la tainuire. Daca ii va reusi, Voiculescu scapa deoarece fapta e prescrisa. „In noul Cod Penal nu se mai justifica o asemenea incadrare (…) Practic ne gasim in prezenta unei dezincriminari”, a spus Mateut.
21.10 – Declaratie interesanta facuta de Cornel Popa: ICA a fost singura societate privatizata ca fiind in subordinea ADS. Daca statul voia sa o privatizeze, trebuia sa o bage in portofoliul AVAS. ICA in intrat in subordinea ADS prin HG 451/ 2002.
20.47 – Este audiat si fostul presedinte al ADS, Corneliu Popa. La solicitarea avocatului Mateut, omul spune ca nu l-a cunoscut pe Dan Voiculescu si nici nu a fost supus unor presiuni, pentru ca el oricum nu era membru de partid. Fostul sef ADS se derobeaza de orice raspundere in privatizarea ICA, dand vina pe Gheorghe Mencinicopschi. „Presedintele ADS nu era raspunzator de privatizarea societatilor din subordine. Directorii societatilor erau responsabili. Dl. Mencinicopschi era directorul ICA”. Anterior, Mencinicopschi aratase ca el era director stiintific, neavand competente manageriale. Cu vocea tremuranda, Corneliu Popa a cerut sa fie testat cu poligraful.
19.46 – „Nu stiu nimic despre vreun contract de inchiriere Grivco-Romtelecom”, se apara Pantis, confirmand declaratiile consemnate de instanta. Pantis a fost ministru al comunicatiilor in perioada 1996 – 1999, iar director Grivco a ajuns in 2003. El a aratat ca evaluarea pachetului de actiuni ICA ajuns la Grivco in noiembrie 2003 s-a facut anterior numirii sale la aceasta companie. El a acuzat de incompetenta evaluatorul care s-a ocupat de activele ICA din momentul privatizarii, Pantis sustinand ca procurorii au depus la dosar o supraevaluare a activelor ICA. „Mi-as dori ca un evaluator independent, de la Price sau Delloitte, sa se confrunte cu evaluarea facuta de DNA, care v-a mintit”. Pantis a mai subliniat ca nu a fost membru PC si nu fost influentat de Voiculescu in ce priveste privatizarea ICA.
18.51 – Urmeaza audierea inculpatului Sorin Pantis, fost ministru al comunicatiilor, fost parlamentar, fost director al GRIVCO. Pantis incearca sa arate ca Dan Voiculescu nu putea sa exercite nici o influenta asupra lui. „Eu am fost membru al Parlamentului, am fost cel mai tanar lider de grup parlamentar, deci eram deasupra domnului Voiculescu, pana ce dansul a ajuns vice al Senatului”. Isi enumera mai entuziast demnitatile, culminand cu cea de ministru al comunicatiilor. „Eu am introdus telefonia mobila in Romania, m-am ocupat de privatizarea Romtelecom”, le spune Pantis judecatorilor. Prilej numai bun pentru judecatoarea Camelia Bogdan sa-l intrerupa: „Atunci sa ne explicati legatura Romtelecom – Grivco”.
18.25 – Inculpatul Flavius Popa avea 26 de ani cand se privatiza ICA. Era seful serviciului juridic al ADS si membru in CA al ICA de atunci. „Nu l-am cunoscut niciodata pe dl Voiculescu”. Popa isi sustine nevinovatia, aratand ca serviciul juridic condus de el a avizat o nota prin care s-au constatat nereguli in procedura de privatizare a ICA. Nota a condus la suspendarea privatizarii ICA, decizie pe care tot Popa spune ca a comunicat-o.
17.48 – Sedinta s-a reluat. Judecatoarea Bogdan continua audierea cu fostul cenzor ICA, Marinescu Istrate. In varsta si el, dar ceva mai sprinten, isi sustine nevinovatia la fel ca ceilalti inculpati.
17.35 – Inculpatii si avocatii au iesit pe hol sa se mai destinda dupa maratonul audierilor. Mencinicopschi (sau dr Menci, cum e cunoscut din emisiunile in care promoveaza alimentatia curata) mananca ceva. Or fi sanatoase sau or fi cu E-uri croissante-le luate de la buticul din apropiere? Holurile Curtii de Apel sunt practic goale, pare singurul proces care se mai judeca azi la aceasta ora.
17.32 – Unii avocati au cerut amanare aratand ca trebuie sa mearga la DNA pentru a semna procesul verbal pentru sechestru. Altii au invocat ca audierile dureaza prea mult pentru a fi terminate astazi. Presedinta completului i-a lasat pe cei in cauza sa mearga la DNA, urmand sa le acorde lor un nou termen, in sa audierea inculpatilor continua azi, in ciuda protestelor unor avocati. Pauza 15 minute.
17.17 – Fostul cenzor se prezinta cu un dosar gros, in care gaseste imediat toate cifrele, la virgula, despre care il intreaba instanta. „Activul net al ICA la momentul aprilie 2003 era de 3.032.844 lei vechi. Am avizat activul, fara sa stiu ca era de folosit pentru privatizare”. Dl Voiculescu nu a facut presiuni asupra mea pentru a subevalua activul net contabil pentru a favoriza interesele Grivco la o eventuala privatizare”.
17.06 – Declaratia fostului cenzor Petre Alexandru: „Dl. Voiculescu s-a implicat personal, implicarea dansului a fost permanenta, isi facea timp. Dansul dadea telefonl cand era de platit ceva si nu am ramas cu nici o datorie la stat, ca alte institute. Se implica si la ICA si la altele”. Zambete si chicoteli in sala. Voiculescu declarase ca nu s-a implicat personal in business, ci directorii. Dl Voiculescu ne-a impresionat, si am fost multumiti ca putea sa avem un actionar principal economist de meserie, profesor universitar.
16.56 – Avocatul lui Voiculescu, Gheorghita Mateut, asculta, cu un aer plictisit, audierile. In spatele sau, cineva freaca niste matanii provocand un zgomot sacaitor. Sala s-a golit vizibil de cand a plecat Dan Voiculescu.
16.48 – Urmeaza audierea inculpatului Petre Alexandru, fost cenzor la ICA. E batran, vorbeste greu. S-a luptat toata sedinta cu caldura. Camasa alba cu dungi, pantoloni de stofa, aminteste perfect de contabilii CAP de pe vremea lui Ceausescu.
16.32 – Audierea inculpatilor continua cu profesorul Sin Gheorghe, fost reprezentant al Academiei de Stiinte Agricole in AGA al ICA. Acesta spune ca nu a avut nici o legatura cu cei implicati in privatizare. „Nu am facut nici un business, nu am talent la asa ceva. Pe Dan Voiculescu l-am cunoscut doar in timpul procesului la ICCJ. L-oi fi vazut la televizor, dar nu am discutat niciodata cu dansul sau cu colaboratorii sai. Nu am beneficiat de nici o sponsorizare de la dansul”. Nu am stiut ca am sa fac parte din CA al ICA, eu am fost numit in AGA la ICA. (…) Am aflat de privatizarea ICA in 2007, dupa 3 – 4 ani.
15.56 – Sedinta s-a reluat cu audierea inculpatului Vasile Baciu
15.17 – Presedinta completului de judecata suspenda sedinta. 15 minute pauza dupa audierea lui Mencinicopschi.
15.15 – La solicitarea avocatului Mateut, Mencinicopschi afirma: „Precizez ca nu am avut discutii cu Dan Voiculescu. Dan Voiculescu nu a exercitat influenta asupra mea, nu am fost omul de casa a domnului Dan Voiculescu, nici nu stiu unde locuieste. Niciodata dl Voiculescu nu mi-a finantat deplasari la simpozioane in strainatate. Nu am avut nici o legatura cu Grivco”.
14.50 – Mencinicopschi: Nu am luat cu imprumut 1 miliard de lei vechi in anul 2003 si nu stiu de ce am afirmat in fata organelor de urmarire penala ca am imprumutat aceasta suma de bani.
14.04 – Timid si emotionat, Mencinicopschi se aduna in spatele pupitrului. Isi enumera o lista intreaga de titluri academice, universitati din strainatate, diplome. Judecatoarea il intrerupe: o sa rezumam „activitatea meritorie de cercetare stiintifica”. Mencinicopschi incearca sa explice ca la privatizarea ICA nu avea atributii directe, preferand sa se retraga in activitatea stiintifica. Arata ca, director fiind, nu a participat la licitatie, ci l-a desemnat pe un subaltern, precizand ca nu stie ce a facut respectivul.
13:50 – Dan Voiculescu a parasit CAB, dupa ce a raspuns la intrebarile jurnalistilor care l-au luat cu asalt. Sedinta de judecata continua cu audierea celorlalti invinuiti. Voiculescu a spus ca spera sa aiba parte de o judecata dreapta si a sustinut ca intrebarile puse de judecatori au fost „foarte corecte”, acestia urmarind doar sa afle adevarul. Totodata, el a sustinut ca nu stia pana astazi ce inseamna „beneficiar real”, lucru declarat si in instanta, pentru ca el nu s-a aflat niciodata in spatele nimanui, ci a fost intotdeauna beneficiar, adica „in fata”.
[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”69195″]
13:30 – Audierea lui Dan Voiculescu s-a terminat. Acesta a anuntat instanta ca nu doreste sa le puna intrebari celorlalti invinuiti in dosar si ca pleaca din sedinta de judecata.
13:27: – Dan Voiculescu spune ca nu isi aminteste multe din detaliile operatiunilor legate de terenurile ICA. „Birourile Grivco au fost la inceput pe strada Garlei. A avut si alte sedii de care nu imi mai amintesc”, a declarat el. De asemenea, intrebat de judecator ce stie despre terenurile din dosarul ICA, acesta a raspuns: „Cu toata dragostea dar nu stiu detalii tehnice cu contracte”, informeaza jurnalistii de la gandul.info pe Facebook.
13:20 – Voiculescu se contrazice in declaratii. „Precizez ca nu am participat in calitate de director general sau administrator la niciuna din societatile din grupul Grivco, iar societatea Benefica face parte din grup”. Intrebat de judecatoarea Camelia Bogdan daca este beneficiarul real al acestor societati, Voiculescu a raspuns: „Nu am fost beneficiar real”. Intrebat de ce se cheama Grivco, Voiculescu raspunde: „Eu l-am fondat. E ca si copilul meu”, informeaza jurnalistii de la EVZ pe Facebook.
13:01 – Dan Voiculescu a cerut sa fie judecat si pentru fapta care s-a prescris. Procesul este public, iar sala este arhiplina, multi dintre cei prezenti stand in picioare. Mai sunt de audiat si ceilalti inculpati, apoi urmeaza pledoariile avocatilor, informeaza Digi24.
12:50 – Dan Voiculescu a explicat ca dupa 1989 a constatat ca era nevoie de „presa”, pentru ca exista un singur ziar, Scanteia, si a precizat ca tot atunci a facut o „analiza” asupra sectoarelor in care era nevoie de cercetare, punand ochii pe „domeniul alimentar”. „Institutul avea mari probleme financiare. Am hotarat sa facem Bioprod. Eu eram imputernicit ca reprezentant al Crescent”, a mai declarat Voiculescu, spunand ca aceasta companie era „cea mai tare reprezentanta de export din Romania”, iar „proprietarul legal era Michael Samal”, informeaza jurnalistii de la gandul.info.
12:41 – Judecatoarea Camelia Bogdan il intreaba pe Dan Voiculescu care era interesul Crescent in dezvoltarea cercetarii in agricultura, informeaza EVZ.
12:40 – Dan Voiculescu a spus in fata judecatorilor: „Mi se imputa ca nu s-a reevaluat terenul in 2008 desi tranzactiile au avut loc in 2004. Au disparut 40 de volume de urmarire penala. Declar ca acuzatia de spalare de bani nu are legatura cu activitatea mea. Nu am urmarit sa ascund produsul infractiunii. De altfel, si procurorul retine ca donat produsul infractiunii fiicelor mele”, informeaza Evenimentul Zilei.
12:10 – Dupa ce toate solicitarile avocatilor au fost respinse, a inceput audierea inculpatilor, primul fiind chiar Dan Voiculescu. Acesta a respins inca o data toate acuzatiile ce i se aduc si a sustinut ca procurorii au intimidat martorii.
12:00 – Avocatul lui Dan Voiculescu a contestat din nou completul de judecata, cerand ca la dosar sa se depuna modul de desemnare a judecatorilor Camelia Bogdan si Mihai Mihalcea, considerand decizia de organizare a completului de judecata ca fiind nelegala, solicitarea fiind respinsa si la termenul precedent, si acum.
Ea a fost facuta exact in momentul in care presedintele completului de judecata se pregatea sa treaca la audierea inculpatilor. Gheorghita Mateut a avut o iesire nervoasa in fata magistratilor, atunci cand a cerut fara succes revocarea completului de judecata.
11:45 – Completul a respins solicitarea avocatilor de amanare a sedintei dupa ce avocata Mihaela Radulescu, prezenta la conferinta de presa de duminica, a facut apel impotriva extinderii sechestrului asigurator, dispusa de instanta in 1 iulie.
De asemenea, avocatul lui Dan Voiculescu a solicitat sa intervina, spunand ca mai are o cerere de amanare pentru ca au fost elemente noi care au aparut la termenul precendent si are nevoie de timp pentru studierea lor.
11:20 – Sedinta de judecata a inceput. Dan Voiculescu a incercat sa il angajeze pe Corneliu Liviu Popescu, fost avocat al lui Adrian Nastase, dar acesta a refuzat, informeaza televiziunile de stiri. Daca ar fi acceptat, cel mai probabil s-ar fi cerut amanarea procesului pentru ca noul aparator sa aiba timp sa studieze dosarul.
Fetele lui Dan Voiculescu, Camelia si Corina, au fost chemate in fata instantei, dupa ce s-a pus sechestru si pe o parte din averea lor, dar ele nu s-au prezentat, fiind reprezentate de avocatul Gheorghita Mateut.
In pas vioi spre sentinta finala
Dupa ani de zile in care procesul a fost tergiversat de Dan Voiculescu, care a demisionat de doua ori din Senat pentru a amana verdictul, se apropie sentinta finala a magistratilor.
Noul complet de judecata a mers in ritm alert si nu a tinut cont de inceperea vacantei magistratilor, stabilind un termen de judecata foarte strans, la doar 7 zile de la precedentul.
Avocatii lui Dan Voiculescu si ai celorlalti 12 inculpati au incercat sa obtina noi amanari, inclusiv prin contestarea completului de judecata, dar toate solicitarile au fost respinse, ajungandu-se la audierea inculpatilor, una dintre ultimele etape.
Ziua de luni a fondatorului PC a inceput cu o noua vizita la IPJ Ilfov, ca urmare a masurii de control judiciar dispuse de instanta in dosarul in care este suspectat ca a santajat trei oameni de afaceri.
[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”69173″]