justitieSăptămâna aceasta a început, în domeniul Justiţiei, aproape banal, cu reţinerea a doi inspectori şcolari şi a unei profesoare din Arad care ar fi primit mai multe sume de bani pentru ca nişte absolvenţi de liceu să ia examenul de bacalaureat.

A evoluat însă spectaculos, cu anunţarea, marţi, a extinderii sechestrului asigurător din dosarul ICA, punerea sub urmărire penală a lui Dan Voiculescu într-un nou dosar, de şantaj, şi condamnarea definitvă a fostului “baron” de Argeş, Constantin Nicolescu, la nouă ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Luni – Adrian Duicu rămâne în arest preventiv

Curtea de Apel Bucureşti a respins luni o nouă cerere a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu de eliberare din arest.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi – Adrian Duicu, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi – Ştefan Ponea, şi omul de afaceri Constantin Popescu sunt cercetaţi în stare de arest pentru fapte de corupţie.

Adrian Duicu este acuzat, printre altele, că ar fi făcut trafic de influenţă, chiar din biroul premierului Victor Ponta.

Preşedintele CJ Mehedinţă dorea să-l ajute pe Constantin Ponea să promoveze în structura IGPR, iar pe soţia acestuia, să ajungă într-o poziţie de conducere a Parchetului General sau DNA. În schimbul acestor servicii, soţia lui Constantin Ponea urma să îi rezolve lui Adrian Duicu un dosar de incompatibilitate deschis de Agenţia Naţională pentru Integritate.

Potrivit procurorilor, Victor Ponta a mijlocit o întâlnire, la Palatul Victoria, între Adrian Duicu şi şeful Poliţiei Române – Petre Tobă, în cadrul căreia preşedintele CJ Mehedinţi a cerut menţinerea în funcţie şi promovarea ulterioară a şefului Poliţiei Mehedinţi.

Marţi – Dan Voiculescu, primul şi penultimul termen cu noul complet de judecată

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a extins sechestrul asigurător din dosarul ICA și asupra mai multor acţiuni şi terenuri pe care Dan Voiculescu le-a donat fiicelor sale, Corina şi Camelia Voiculescu.

Printre noile bunuri sechestrate se numără 36 de hectare de teren din strada Gârlei, două pachete de peste 5.000 de acţiuni la compania Grivco (unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt, Cameliei Voiculescu), şi un pachet de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

La termenul de marți, procesul a fost reluat cu un nou complet, după ce judecătorul Stan Mustață a fost arestat la sfârșitul lunii mai, pentru fapte de corupție, iar celălalt judecător din complet, Florică Duță, s-a pensionat.

Noul complet, format din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea (promovați recent de la Tribunalul Municipiului București), a refuzat orice amânare şi a anunţat că va rămâne în pronunţare luni, 7 iulie, după ultimul termen.

Apărătorii lui Dan Voiculescu au cerut de două ori recuzarea Cameliei Bogdan, dar solicitarea le-a fost respinsă.

Primarul Bacăului, arestat preventiv pentru că nu a respectat condiţiile controlului judiciar

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost arestat preventiv, după ce a încălcat regulile controlului judiciar.

El a fost acuzat săptămâna trecută că ar fi luat mită de la mai multe companii pentru a le facilita acordarea unor contracte pe bani publici.

Printre altele, ar fi încasat 50% din valoarea fiecărui stâlp de iluminat instalat în Bacău.

Judecătorii nu au acceptat iniţial arestarea preventivă, ci l-au pus sub control judiciar. Chiar din momentul plecării din sediul IPJ Bacău,el a încălcat condiţiile, vorbind cu cei acuzaţi şi chiar plecând în aceeaşi maşină. Convorbirile telefonice au fost interceptate şi ca probe au fost aduse şi înregistrările camerelor de supraveghere de la sediul poliţiei şi din alte locuri din oraş.

Prin controlul judiciar era obligat să nu discute nimic şi cu niciunul dintre ceilalţi acuzaţi sau martori din dosar.

A doua zi după arestarea preventivă, Romeo Stavarache a fost suspendat din funcţie.

Deputat condamnat

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei.

Imunitate pentru Titi Holban

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a parlamentarului Titi Holban (UNPR), acuzat de fapte de corupţie.

Din 11 solictări înaintate de parchete, din 2012 şi până în prezent, deputaţii şi senatorii au aporbat una singură.

Miercuri – Parchetul cere documentele Comisiei parlamentare Nana

Miercuri apare informaţia că procurorul şef secţie Camelia Sutiman a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să pună la dispoziţie documentele Comisiei Nana, pentru a fi folosite în ancheta penală.

Dosarul terenurilor restituite ilegal la Nana, judeţul Călăraşi, a fost deschis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în luna aprilie, după ce Guvernul a depus Raportul realizat pe această temă de Corpul de control al premierului.

Raportul a fost finalizat şi dat publicităţii luni şi constata mai multe nereguli în legătură cu retrocedarea celor 290 de hectare de teren agricol cumpărate de Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui.

Terenurile au fost retrocedate ilegal, spune Raportul Corpului de control al premierului, în perioada 2005 – 2009, apoi au fost arendate şi, după 2010, cumpărate de firma Berfige SRL. În 2012, firma şi-a încetat activitatea, iar în septembrie i-a vândut terenurile Ioanei Băsescu.

Joi – Dan Voiculescu, acuzat de şantaj

Joi dimineaţa, avocaţii lui Dan Vociulescu au depus la ICCJ o cerere de strămutare a procesului ICA (Institutul de Cercetări Alimentare Bucureşti).

La ora 15.00, Dan Voiculescu a fost invitat, telefonic, la sediul central al DNA, la ora 16.00. Aici, el a fost pus sub urmărire penală într-un dosar nou, în care mai mulţi oameni de afaceri îl acuză că i-ar fi şantajat direct sau prin intermediari. Pentru a nu fi denigraţi prin trustul de presă pe care-l controlează Dan Voiculescu, denunţătorii ar fi fost obligaţi să semneze contracte de publicitate cu televiziunile din respectivul grup media, contracte despre care DNA spune că erau, în realitate, “taxe de protecţie împotriva denigrării”.

Dan Voiculescu a ieşit de la DNA după patru ore, pus sub urmărire şi sub control judiciar, ceea ce înseamnă că nu are voie să părăsească ţara.

Unul dintre oamenii de afaceri ar fi acordat grupului Intact contracte de aproximativ 900.000 de euro.

Pe surse s-a aflat că ar fi vorba de Nelu Iordache (fost “rege al asfaltului”, trimis în judecată de către DNA în două dosare) şi de Nicolae Palfi şi Octavian Creţu, acţionari la Romaqua.

Octavian Creţu a fost implicat şi în cazul “Zambaccian”, în care fostul premier Adrian Năstase a primit o condamnare la patru ani de închisoare şi, recent, un spor de şase luni.

Prieten al fostului consul român în China Ioan Păun şi al fostului premier, Octavian Creţu l-a înregistrat pe Adrian Năstase, cu aparatura DNA, în timp ce acesta cerea ca martorul principal din dosar, Ioan Păun, să-şi retragă declaraţiile.

Luni, 7 iulie, instanţa ar fi trebuit să-i asculte pe inculpaţii care solicită ultimul cuvânt, şi a programat intervenţia fiicelor lui Dan Voiculescu – Camelia şi Corina Voiculescu, legat de extinderea confiscării asupra unor bunuri ce le-au fost donate de tatăl lor.

Cererea de strămutare nu suspendă procesul, aşa încât instanţa CAB s-ar putea pronunţa înaintea unei decizii la ICCJ.

Riscul este însă ca după sentinţa în dosar, judecătorii Curţii Supreme să accepte strămutarea, ceea ce ar duce la desfiinţarea unei eventuale hotărâri de condamnare.

ICCJ nu a fixat un termen pentru judecarea cererii de strămutare, iar de la 1 iulie s-a intrat în vacanţă judecătorească şi strămutările nu sunt considerate urgenţe.

Aşadar, există posibilitatea ca sentinţa din dosarul ICA să fie amânată pentru la toamnă, în pofida faptului că luni, 7 iulie, instanţa putea rămâne în pronunţare.

Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat

Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava a început analizarea unei eventuale eliberări condiţionate a lui Adrian Năstase după executarea unei treimi din pedeapsă.

Fostul premier execută o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare, după ce a fost condamnat în dosarele “Zambaccian” şi “Trofeul calităţii şi a primit un spor de şase luni la judecarea contopirii.

Conmisia calculează reducerile de care poate beneficia Adrian Năstase – două treimi pentru că are peste 60 de ani, câte 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă etc.

Instanţa este însă cea care va decide atât eliberarea, cât şi intervalul din pedeapsă care i se va scădea.

Sorin Blejnar, trimis în judecată pentru o evaziune de 56 milioane de euro

Fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar şi soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro, cercetările în cazul lui Codruţ Marta fiind continuate într-un alt dosar.

Sorin Blejnar este inculpat pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, iar în dosar mai sunt acuzaţi şi alţi foşti oficiali: Viorel Comăniţă – fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, şi Florin Dan Secăreanu – ofiţer de poliţie în cadrul MAI – Direcţia Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), pentru complicitate la evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Vineri – Constantin Nicolescu, condamnat definitiv la 9,5 ani de închisoare

Fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la nouă ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de fraudarea unor fonduri europene. Prejudiciul din dosar – 1,2 milioane de euro.

Constantin Nicolescu a fost unul dintre oamenii de bază din teritoriu ai PSD. În anul 2011, mai mulţi lideri importanţi ai partidului, printre care actualul premier Victor Ponta şi fostul premier Adrian Năstase, actualul ministru al Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu și cel de Externe – Titus Corlățean, au participat la Piteşti la un miting de solidaritate cu Nicolescu.

Extinderea urmăririi penale în dosarul Nana

Tot vineri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat că, pe data de 26 iunie, a extins urmărirea penală faţă de cele şapte persoane urmărite penal pentru restituirile ilegale de terenuri din comuna Nana, judeţul Călăraşi.

În perioada 2005-2010, în calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, ei au participat la analizarea, verificarea, soluţionarea şi înaintarea în vederea validării cererilor depuse de către ei înşişi, rude ori afini ai lor, având ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafeţe de teren agricol, potrivit procurorilor.

Instanţa menţine sechestrul asupra averii lui Ioan Niculae

Ioan Niculae rămâne cu sechestrul extins pus de procurorii DIICOT, în dosarul Romgaz – Interagro, pe mai multe bunuri mobile şi imobile, conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a judecat contestaţia omului de afaceri.

Procurorii au extins urmărirea penală din acest caz, întrucât Ioan Niculae ar fi sustras sechestrului asigurător mai multe bunuri, “angrenând în această activitate infracţională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se află în relaţii de prietenie, cât şi funcţionari din cadrul Oficiilor de cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI)”.

 

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comentariile sunt închise.