Presedintele Traian Băsescu a explicat, sambata, de ce majorarea salariilor bugetarilor este preferabila reducerii CAS. Seful statului spune ca reducerea contributiilor sociale ar adanci si mai mult deficitul structural al bugetului de pensii, pe cand cresterea salariilor l-ar diminua.

Principalele declaratii ale presedintelui din interviul acordat in exclusivitate Evenimentului Zilei:

”Vreau sa va spun ca majorarea salariilor a fost un punct de vedere exprimat in Parlament. Nu a fost o decizie, ci un punct de vedere adresat de seful statului majoritatii parlamentare, pe care am chemat-o sa analizeze aceasta posibilitate”.

„Inainte de a ma duce in Parlament am avut o analiza foarte temeinica, facuta cu cifrele pe masa,  care ne arata  urmatorul lucru. In primul rand ne arata ca guvernul si-a atins obiectivul, care era fixat pentru 2014, acela de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. In 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a încheiat cu 6,9 % din PIB”.

„In al doilea rand, unde are Romania marele deficit structural? La pensii. Acolo avem un deficit de 3,6 miliarde. De euro. Pe an. O reducere a CAS nu inseamna decat o adancire a acestui deficit structural, pe cand o majorare de salarii inseamna ca o parte din bani se transfera in fondul de pensii si reduc deficitul. Daca am reduce CAS am mari suma de bani pe care trebuie sa o mutam din veniturile bugetului de stat in bugetul de pensii”.

„Ce am mai luat in calcul cand am facut aceasta sugestie majoritatii parlamentare si guvernului. Pentru a doua parte a anului se prefigureaza intrarea in recesiune- nu recesiune tehnica, ci recesiune de productie- a Zonei euro, unde noi exportam. De altfel si cifrele de export pe care le primesc decadal ne arata o tendinta de scadere a exporturilor. Cu ce poti compensa scaderea exporturilor? Cu o usoară stimulare a cresterii consumului intern, ca sa protejezi locurile de munca si sa mentii tinta de crestere economica”.

[jwplayer config=”600×394″ file=”https://www.nasul.tv:1001/wp-content/uploads/2012/03/Basescu_CAS.m4v” image= „https://www.nasul.tv/wp-content/uploads/2012/03/traian_basescu.jpg ” html_5=” https://www.nasul.tv/wp-content/uploads/2012/03/Basescu_CAS.m4v”]

 

28 COMENTARII

  1. Astazi la Protv, domnul Basescu a spus: „Functia de presedinte al Romaniei a fost cea mai mare umilinta a vietii mele” !!!!!!!!!!! Cita amarciune poate avea in suflet acest om daca a ajuns sa spuna astfel de cuvinte. Singur s-a convins cit de ticalosit a fost sistemul caruia a cautat sa-i dea lovitura de gratie. El a reprezentat insa un tsunami prea mic pentru un sistem atit de corupt si de gangrenos. Speram totusi sa lupte in continuare pe timpul mandatului ramas si sa nu fie cel de-al doilea presedinte care sa marturiseasca: „M-a invins sistemul”. Parerea mea este ca sistemul nu a putut si nu poate fi invins cu masuri democratice. In aceasta consta greseala. Trebuia ca mai intii de toate sa cada multe capete si sa fie confiscate multe averi obtinute in mod fraudulos. Neghina o sa trebuiasca intotdeauna separata de griul bun. Si arsa in foc. Este singura solutie viabila.

    • foarte bune observatiile tale; depinde doar, pe primul, ce sistem la invins!
      si, fara a fi catalogati nostalgici, sunt de acord cu tine privind masurile nedemocratice ce ar trebui aplicate contra averilor frauduloase; dar, deocoamdata, nu am vazut nici o confiscare a unor astfel de averi, portitele lasate i legi de faptuitorii lor le permite inca „maharilor” sa se sustraga si sa ramana cu ce au obtinut fraudulos! cei ce ar trebui sa puna in practica o astfel de masura, sunt fie ei insusi corupti, fie incapabili sa dovedeasca si sa aplice astfel de masuri;
      vezi si cazul celebru AN care a scapat, cel putin deocamdata, de confiscarea unor astfel de venituri pentru ca procurorii nu au fost in stare sa intocmeasca un dosar beton!

  2. Eu agreez genul de om activ, care se implica in rezolvarea problemelor. „Jocul” pe care-l face Presedintele face bine Romaniei amortite. Informatiile care-i parvin pe canale specifice trebuiesc valorificate, de aceea un presedinte trebuie sa fie vocal, pentru ca lucrurile sa mearga inainte.
    Acum pe PRO Tv este interviul cu Basescu. Intrebarile ziaristilor nu sunt bine pregatite, sunt de un nivel scazut si uneori sunt puse tendentios. Presedintele Basescu este un om deosebit de puternic, un tip pragmatic, sincer, hatarat, cred ca este cea mai importanta personalitate politica a tarii dupa ’89.

  3. inchipuiti-va o piramida: varful ei, sectorul bugetar (de la presedintele tarii pana la ultima femeie de serviciu din toate institutiile statului); urmatoarea treapta, sectorul privat (de la director general pana la femeia de serviciu din toate firmele private, mici, mijlocii si mari); baza, pensionarii; primele doua categarii reprezentand salariatii, ultima reprezentand persoanele iesite din schema productivitatii; excludem din ecuatie copii, persoanele inactive pe criterii de boala, handicap (cei reali) si restul asistatilor sociali (reali);
    fara baza, pensionarii, celelalte doua etaje, formate din populatia activa, nu ar exista; baza acestei societati o reprezinta bunicii si parintii nostri; fara ei noi nu am exista, ei ne-au facut, ne-au crescut, ne-au dat si ne-au intretinut la scoli pana ne-au vazut, asa cum zic ei, cu „painea si cutitul in mana”; nu e vina lor ca acum sunt pesionari; pentru acea pensie au muncit si cotizat o viata, la stat pentru ca nu aveau alternativa privata; nu s-au intrebat niciodata ce s-a intamplat cu cotizatiile lor, unde s-au topit; deci, putin respect!
    treapta a doua, sustine varful piramidei, care ar trebui sa fie cat mai suplu, altfel s-ar prabusi; si mai suplu nu numai ca dimensiune ci si ca venituri; este inadmisibil ca un bugetar sa castige mai mult decat un privat, iar sectorul bugetar sa fie mai stufos decat sectorul privat; privatul produce, bucetarul consuma, el e pus acolo doar sa stranga roadele muncii privatului si sa le redistribuie echitabil in societate
    se intampla asa?
    se vede ca nu!
    cand se micsoreaza veniturile aparatului de stat, se micsoreaza tot, de la primul functionar pana la ultimul pensionar; cand se mareste, principial ar trebui sa fie aplicat acelasi principiu; dar nu, doar pe jumatate, ca destabilizam bugetul!
    in sectorul privat insa, taierile salariale s-au produs cu vreo 2-3 ani inainte de reducerea salariala din sistemul bugetar; si s-a tot produs pana a ajuns la avarie; cu toate astea, sectorul privat incearca sa se mentina pe linia de plutire, cu mari eforturi, sabotate permanent de masuri haotice si populiste si tine in carca acest varf al piramidei din ce in ce mai gras si la propriu si la figurat;
    discrepantele acumulate nu fac decat sa mareasca distanta intre intre cele doua sectoare
    un salaria la privat ce ar fi trebuit sa faca atunci cand i s-a taiat din salariu? sa dea firma in judecata? si ce castiga? patronul ar fi demonstrat in instanta ca nu are de unde sa-i dea mai mult; si cu asta basta, iei atat s-au te duci in alta parte daca crezi ca-ti poate da mai mult, asta in afara faptului ca te putea foarte bine da afara pentru neobrazare! Dictonul preferat la privat: „zece stau la usa”
    statul de ce nu poate face la fel?
    vorba lui Moromete: „De unde sa va dau eu mai mult daca atata e?”

    • explicatia data de tine este la obiect,sunt de acord cu tine,din pacate noi,cei din privat nu suntem uniti,inghitim tot felul de promisiuni desarte,dupa campaniile electorale se fac ca ploua,cei defavorizati fiind tot bugetarii si pensionarii,pentru noi doar vorbe goale!!!

  4. Duminica dimineata la 10 va fi la ProTV o emisiune cu invitatul Traian Basescu.

    • ARE DREPTATE, sigur dar cum IL AJUTAM !?!?!

      BANDITII S-AU ORGANIZAT IN MANIFESTATII.

      CE FAC CEI CARE INTELEG SITUATIA ?!?!?!

      • Putem manifesta si noi la marii datornici la poarta…cat s ar strange daca ar plati toti datoriile la bugetul de stat….oare ar fi cam un sfert din PIB…

  5. Daca imi permiteti, va sugerez sa va luati o bucata de pamant si sa incepeti sa o cultivati si ca cresteti animale. Fiecare cum poate.
    Poate parea SF, dar anticipez ca aici se va ajunge.

  6. Pe scurt, sunt 2 probleme insurmontabile:
    1) sa produci;
    2) sa consumi (vinzi) ceea ce produci.
    In situatia actuala a Romaniei, la orice scamatorie s-ar preta autoritatile, finalul este acelasi: un fiasco.
    Ciuma rosie (Secu’ + activistii de marca PCR) a distrus, a furat, a devalizat aproape tot ce era mai important.
    Cei care au condus tara din 1990 pina astazi, pe motiv ca economia (industria + agricultura) nu este performanta, au falimentat premeditat tot. Singurul scop a fost de imbogatire , pe principiul: „Dupa mine potopul”. Cel putin agricultura, daca exista dorinta de a o pune pe picioare, se putea rezolva relativ usor, cu toate consecintele pozitive pentru tarani si pentru tara. In schimb astazi, suntem legati de maine si picioare si dansam cum ne canta altii.
    Viitorul suna sumbru si sinistru. Nu numai pentru noi. S-a intrat intr-un cerc vicios care, cu trecerea timpului antreneaza cresterea vitezei de rotatie, tranformand furtuna de acum intr-o tornada din ce in ce mai puternica.

    • CAS – contributii la asigurarile sociale (contributii la pensia de stat)
      CASS – contributii la asigurarile sociale de sanatate
      Valorile (ca procente) nu le stiu.

      • Merci Laura,

        Am impresia ca va ruleaza cineva, nu stiu cine dar sigur este o …. !!!

        Interesant este de vazut pe o foie de plata, Romanii spun fluturele de salar.

        Merci si va spun exact ce gandesc !!!

        Amicalement

      • CASS trebuie scos din sarcina angajatorului sia angajatului.

        CASS trebuie transformat in prima de asigurare sanatate si este in sarcina fiecarui cetatean care locuieste i ROMANIA.

        Astfel se realizeaza si etapa implementarii Legii Sanatatii si intrarea ROMANIEI in lumea UE.

        Scalavagismul si FEUDALISMUL instalat in ROMANIA de catre guvernarile iliescu si tariceanu au trimis ROMANIA cu inca 50 ani in urma.

        PROSPERITATEA se castiga prin MUNCA, REFORMA si MODERNIZAREA !!!

        • d-le rahoveanu!d-ta esti o comoara.spune-ne si noua cat iei (incasezi),ca ambasador al reformelor in romania in special cea din sanatate?am vazut ca tii mortis sa ne organizezi reformator,in scaune,cantoane,raiele,regiunea orasul stalin,etc…

  7. Cotizatiile de pensii trebuie diferentiate de cotizatiile de sanatate incasate de CNAS.

    La aceste cotizatii trenbuie sa se renunte, fiecare cetatean sa-si decida soarta alegerii casei de asigurare de sanatate.

    De aceea este nevoie de legea sanatati, fara ea nu se pot mari salariile si accepta un CAS redus.

    Iata cum franeaza Reforma si MODERNIZAREA ROMANIEI anumite clanuri politice.

    Trebuie ales se doreste PROSPERITATE trebuie accelerata MODERNIZAREA !!!

    Bun CURAGE !!!

  8. parerea mea este ca,presedintele a vrut sa faca o impresie buna celor care il tot injurau de 2 ani,ce a uitat este faptul ca,cei din domeniul privat sant scosi din nou din schema,nimic nou,probabil ca vor urma alte majorari de taxe sau impozite,mai mult ca sigur se vor inmulti controalele celor de la ANAF,Garda Financiara,ITM,DSV,Protectia Consumatorului si cate or mai fi,nu am nimic cu cei care beneficiaza de aceste majorari,este dreptul lor dar ,ar trebui sa se gandeasca si la cei din mediul privat,daca nu se vor lua niste masuri si pentru noi,inseamna ca se doreste distrugerea acestora,iar in ritmul acesta sa vedem de unde vor mai majora si pensiile sau salariile de care toata clasa politica le manevreaza dupa bunul lor plac!!!
    PS nici eu nu am votat niciodata culare rosie,sa nu fiu considerat instigator!

  9. @sandukan
    Cam neavenit raspunsul stimate domn! Spre linistea dv. niciodata in viata nu am pus stampila pe culoarea rosie si raman la parerea ca reducerea CAS. ar fi fost echitabila!

    • Scuzele mele Dede, sunt nou pe aicea si nu cunosc inca bine lumea … judec numai dupa postarea careia ii raspund … atuncea raspunsul meu sa ramana pentru cei care sunt vizati de postarea mea (de fapt este doar o mica ironie la adresa celor care cred in promisiunile USL) … Sa ai o zi buna … sa fii iubit!

    • Reducerea CAS la angajat ar fi fost intr-adevar echitabila pentru angajati … desi ca valoare este mult prea mica fata de o eventuala marire de salariu …

      Iar presedintele are dreptate cand spune ca:
      „reducerea contributiilor sociale ar adanci si mai mult deficitul structural al bugetului de pensii, pe cand cresterea salariilor l-ar diminua”

      Nu mai spun ca daca s-ar reduce CAS doar la angajatori, nu e nici o garantie ca acestia vor lasa si angajatul sa se bucure de vreun beneficiu … 🙁

  10. Din pacate nu este o sugestie binevenita! Suntem efectiv presati de atatea dari impovaratoare catre stat! Ca particular, imi ramane doar posibilitatea de a jongla impotriva celui care ma subjuga, fara sa-mi creeze nici o facilitate cat de mica! Reducerea CAS era echitabila pentru toata forta de munca, privata sau bugetara…de pensionari nu mai amintesc nimic! Jucati mai putin Dle. Presedinte si lasati Guvernul sa ia decizii! 🙁

    • Pai daca ce spune presedintele Basescu nu va convine, poate va plac „valorile neintinate ale comunismului” pe care le regreta presedintele de onoare PSD Iliescu … uite ce recompense „super” va ofera „valorile lui neintinate”:

      „Pentru stimularea morală și materială a fruntașilor în producție, a echipelor, brigăzilor sau turelor de serviciu, a secțiilor, șantierelor, întreprinderilor fruntașe și a stahanoviștilor se vor acorda următoarele distincții:

      — „STEAUA FRUNTAȘULUI ÎN PRODUCȚIE”;
      — „FANIONUL echipei sau brigăzii fruntașe în producție”;
      — „STEAGUL ROȘU de producție al conducerii întreprinderii și comitetului de întreprindere”;
      — „STEAGUL ROȘU al ministerului și uniunii sindicale respective”;
      — „DRAPELUL DE PRODUCȚIE al Consiliului de Miniștri și STEAGUL ROȘU de producție pe țară al Confederației Generale a Muncii”;
      — „FLAMURA STAHANOVISTULUI”;
      — „DIPLOMA DE ONOARE A ÎNTREPRINDERII”;
      — „ÎNSCRIEREA ÎN CARTEA DE ONOARE A ÎNTREPRINDERII”;
      — „DIPLOMA DE ONOARE A MINISTERULUI”;
      — „ÎNSCRIEREA ÎN CARTEA DE ONOARE A MINISTERULUI”;
      — „INSIGNA MINISTERULUI: EVIDENȚIAT ÎN ÎNTRECEREA SOCIALISTĂ PE RAMURĂ”.”

      Votati „soarele” (Iliescu apare, soarele rasare) … caci „decat putin si bun, mai bine mult si prost”, nu-i asa ? … 😀 😀 😀

      • ai uitat gazeta de perete(de strada) cu rubricile,-cu voi ne mandrim-,-cu voi nu ne mandrim-.unde ti-e mintea?la vreo tovarasa?

    • Sa lasam timpul si ministerul finantelor sa lucreze. 🙂
      Eu sper o combinatie de reducere CAS + marire salarii.
      Nu pot fi atat de inconsecventi incat unul sa spuna una luni iar altul joi sa vina cu o alta varianta.
      Poate, si sper, lucreaza in paralel spre binele comun. 🙂

Comentariile sunt închise.