Ce-ar fi daca ati afla ca toata isteria declansata in Romania de Voiculescu si Antena 3 in ultimii ani are radacini adinci intr-un teren de 2600 de hectare? E adevarat, nu vorbim de orice fel de teren, ci de una dintre cele mai roditoare suprafete de pamint de pe cuprinsul tarii. Atit de fertil este acest pamint incit pe el se pot obtine recolte de 5000-6000 de kg de griu la hectar!
Explicatia e simpla: terenul se afla in Giurgiu si inca de pe vremea lui Ceausescu a beneficiat de un sistem sofisticat si performant de irigatii cu apa din Dunare. Inainte de ’89, dar si dupa, pe acest teren functiona si experimenta Institutul de Cercetări și Inginerie Tehnologică pentru Irigații și Drenaje (ICITID- Baneasa). Ca sa intelegeti miza, sa spunem ca, in mod obisnuit, media de productie pentru o suprafata similara oriunde pe cuprinsul tarii este cuprinsa intre 300 si 1000 de kilograme. De treisprezece ani, prin firmele pe care le controleaza, prin inginerii contractuale si citeva procese, dintre care unele se afla inca in derulare, Voiculescu exploateaza acest teren, incaseaza profituri si subventii la hectar. Si, desigur, pindeste momentul in care ICITID-Baneasa va fi privatizat pentru a pune mina pe cela 2600 de hectare de pamint, prin exercitarea dreptului de preemptiune, ca arendas si/sau concesionar. Firmele lui Voiculescu au arendat acest teren inca din 2001 si, asa cum voi demonstra mai jos, il detin si astazi in arenda/concesiune, desi Agentia Domeniilor Statului (ADS) are un proces deschis impotriva Grivco inca din 2010, proces prin care statul roman cere acestei firme sa plateasca 1.229.282 de lei, adica aproximativ 250.000 de euro, pentru ca a folosit fără titlu valabil, în perioada mai 2008-mai 2009, suprafața de 2.600 de hectare teren agricol administrat de ICITID. „Pârâta a exploatat terenul, proprietatea ADS, fără a efectua nicio plată. Rezultă o diminuare a veniturilor ce trebuiau încasate de ADS şi o mărire injustă a patrimoniului societăţii menţionate”, scriau juriştii ADS in plingerea facuta acum patru ani.
Ce s-a intimplat intre timp? E uluitor, dar adevarat: desi se afla in mai multe procese cu ADS, desi a ramas inca din 2011 fara contract de arenda pe acest teren, Voiculescu a reusit in 2013 sa arendeze din nou cele 2600 de hectare din Giurgiu, contractul de arenda fiind semnat tot de ADS! Cum a fost posibil? Poate luati in calcul faptul ca ADS este in subordinea Ministerului Agriculturii si ca ministru este Daniel Constantin, presedinte PC si dator cu 295.000 de euro, potrivit declaratiei de avere, lui Dan Voiculescu. Toate documentele le gasiti in ancheta de mai jos, dar dupa ce veti citi acest prim episod va recomand sa le vedeti si pe cele care vor urma pentru a intelege de ce-l uraste de moarte Dan Voiculescu pe Traian Basescu.
EPISODUL I
N-am sa va plictisesc cu istoria lunga, intinsa pe mai bine de zece ani, a manevrelor prin care firmele lui Voiculescu au arendat cele 2600 de hectare din Giurgiu inca din anul 2001. S-au scris sute de articole pe tema. Vom sari direct la anul 2010.
In luna februarie a acelui an, noul ministru al Agriculturii in Guvernul Boc II,independentul Mihail Dumitru, acorda un interviu ziarului Bursa in care, printre altele, declara “suntem într-un proces de analiză a activităţii ADS. Noi analizăm portofoliul agenţiei atât din punctul de vedere al terenurilor pe care le gestionează, cât şi al participaţiilor statului în diferite sectoare agricole. Vom vedea şi care este situaţia terenurilor concesionate”. Inca din 2009, ADS avea un proces cu Grivco S.A. acuzata ca “a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009, suprafaţa de 2.499,03 ha teren arabil ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, fapt pentru care datorează suma de 1.229.282,31 lei, reprezentând preţul exploatării fără a deţine titlu valabil. Acest calcul este făcut plecând de la o redevenţă minimă/ha de 998 kg grâu“. Sa retinem, deci: statul roman prin ADS vs. Voiculescu prin SC Grivco S.A., proces aflat pe rol inca din 2009!
Sub ministeriatul la Agricultura al lui Mihail Dumitru incep controalele privind contractele de arenda incheiate de ADS. Inclusiv cel cu Grivco S.A. pentru terenul din Giurgiu. In 2011, vine la Agricultura Valeriu Tabara, corpul de control al ministerului face un raport, seful ADS de la acea vreme, Radu Cristescu, un apropiat al lui Voiculescu, este demis si Grivco ramine fara terenul din Giurgiu. Se intimpla in vara lui 2011. Apar evenimentele din ianuarie 2012, cade guvernul Boc II, vine guvernul Ungureanu, pica si acesta si se formeaza guvernul Ponta I. Partidul Conservator se arata interesat de un singur minister, cel al Agriculturii. Il primeste, iar Daniel Constantin preia portofoliul pe care il detine si astazi. Daca v-ati intrebat atunci de unde si pina unde interesul lui Voiculescu pentru acest minister aflati astazi, cind va demonstram cu acte ca fosta firma S.C. Grivco Agro S.R.L. a reusit sa puna mina, si asta de mai bine de un an de zile, pe terenurile din Giurgiu!
Teoretic, incepind din 2011, firma lui Voiculescu nu mai putea lucra terenurile de la Giurgiu. Nu mai avea contract de arenda. Surse din Ministerul Agriculturii spun ca, de fapt, firma lui Voiculescu a continuat sa lucreze cele 2600 de hectare, dar n-a mai putut incasa subventiile la hectar. Jale mare! Asa ca in 2012 Voiculescu a facut pe dracu’n patru si din Daniel Constantin ministru al Agriculturii, cu ordin sa rezolve problema intrarii in legalitate. Era simplu: ADS trebuia doar sa incheie un nou contract de arenda cu o firma a mogulului. Ei bine, pe 29 mai 2013 s-a rezolvat: S.C. Agro Seed Muntenia S.R.L, fosta SC Agro Grivco S.R.L, a semnat contractul de arenda nr 2/29.05.2013 cu ADS pentru “2497,53 de hectare de teren agricol si 160,35 de hectare de teren neagricol, aflat in administrarea ICITID- Baneasa, judetul Giurgiu”.
Ceva zvonuri despre incheierea acestui contract au existat anul trecut. Ministrul Constantin a fost intrebat daca stie ceva despre aceasta afacere, dar s-a declarat habarnist. Si, probabil, lucrurile ar fi ramas neclare, dar intre timp au aparut documentele pe care le veti vedea publicate astazi, in exclusivitate pe acest blog.
Primul dintre ele este datat 01.07.2013 si este un raspuns dat de seful ADS de la acea vreme, Dan Lucian Stefan Mogos, unui grup de fermieri din Giurgiu care solicitasera sa incheie un contract de arenda pentru cele 2600 de hectare ale ICITID si care ramasesera, teoretic, neexploatate si nearendate dupa intreruperea contractului dintre ADS si Voiculescu. In acest raspuns, Mogos le spune fermierilor ca pot sa se linga pe bot, intrucit cele 2600 de hectare au fost date spre arendare prin metoda “concurs restrins de oferte, incheiat cu contract de arenda”. Nu se spune inca nimic despre fericitul arendas!
Fermierii ridica din sprincene si se pun pe aflat cine e fericitul arendas. Sint informati ca e vorba de o anume SC Agro Seed Muntenia SRL asa ca pe 20.08.2013 ii cer lui Daniel Constantin, in calitate de ministru al Agriculturii, sa dispuna anularea acestui contract de arenda incheiat de ADS in conditii dubioase, prin metoda “concurs restrins de oferte”, cu firma amintita.
Cam fraieri fermierii, pentru ca n-au stiut cu cine s-au pus, ori n-au verificat suficient:arendasul celor 2600 de hectare “de aur” din Giurgiu, “necunoscuta” firma SC Agro Seed Muntenia SRL, este, potrivit datelor de la Registrul Comertului, aceeasi cu firma SC Grivco Agro SRL! Cum e posibil? Simplu, ambele societati au acelasi numar de inregistrare, J40/7685/2008, iar rebotezarea din “Grivco Agro” in “Agro Seed Muntenia” s-a facut prin preschimbarea certificatului de inmatriculare. (Puteti verifica acest lucru introducind intr-un motor de cautare numarul de inregistrare publicat mai sus!).
Poate fermierii n-au stiut la acea vreme ca incercau sa intre pe terenul lui Voiculescu. Asa ca oamenii asteptau o rezolvare de la ministrul de resort, Daniel Constantin. In cele din urma au primit un raspuns, pe 4 octombrie 2013, adica dupa vreo doua luni. Era semnat de insusi directorul general al Directiei Generale de Control si Antifrauda din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Mihai Huzuneanu. Dupa asa o titulatura, merita sa te astepti la ceva explicatii consistente. Dar… n-a fost sa fie! Cititi documentul de mai jos in care Huzuneanu de la Antifrauda zice ca arendasul Voiculescu si ADS au facut totul cit se poate de legal!
Ca sa intelegeti pe deplin raspunsul lui Huzuneanu, va rog sa notati ca fermierii din Giurgiu depusesera solicitarea de arendare a celor 2600 de hectare cu mult inaintea ofertei pe care a facut-o Voiculescu celor de la ADS in 2013. Luat prin surprindere, Voiculescu i-a pus pe aia de la ADS sa bage o procedura ilegala de contractare a terenului pentru arendare prin metoda “concurs restrins de oferte”! Si a semnat un contract cit se poate de legal, nu? Cel putin asa scria Huzuneanu de la Antifrauda.Sa va mai spun ca fermierii aia, ai dracului, n-au incetat? Ei bine, va spun! S-au apucat, auzi obraznicie, sa-i scrie lui Huzuneanu si sa-i explice tot ce nu e in regula cu eliminarea lor din procesul de arendare a respectivului teren. Iata mai jos scrisoarea pe care au trimis-o la Ministerul Agriculturii pe 1 noiembrie 2013. Atentie, dupa ce cititi aduceti-va aminte de aceasta data, 1.11.2013, pentru ca urmeaza, desigur, o legatura cu DNA!
Ziceam de 1 noiembrie 2013. Ei bine, este ziua in care la Ministerul Agriculturii au descins ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, în baza unui „mandat de percheziţie de la Curtea de Apel cu privire la o cauză a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”. „Epicentrul acestui dosar este la Agenţia Domeniilor Statului”, declara la acea vreme Daniel Constantin si parea ca vom afla tot, dar ministrul a dat-o in balarii adaugind că, din câte ştie, cauza are legătură cu sesizarea unei angajate a ADS, care a reclamat o serie de abuzuri despre „servicii de mentenanţă pentru Xerox”, „folosirea a două cartele de motorină de la două maşini care nu mai sunt în uz”, „servicii de telefonie” şi „achiziţionarea unor servicii de pază” la ADS.
Azi intelegem ca Daniel Constantin a avut dreptate, chiar daca doar pe jumatate. Da, epicentrul era si este la ADS, dar cauza pare sa duca fix spre Dan Voiculescu si firma lui de arendas. Sa mai adaugam ca pe 1 noiembrie 2013, percheziţiile facute de DNA au vizat birouri din Ministerul Agriculturii, din ADS, dar şi de la Federaţia Sindicală Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, despre care surse judiciare spuneau la acea vreme ca urmau sa fie analizate în cadrul unui dosar penal deschis recent, vizând fapte de corupţie.
Mai sint multe de adaugat. Cum ar fi faptul ca deja doua instante au decis- atit in 2012 Judecatoria Sectorului 1, cit si in 2014, pe 16 aprilie, Tribunalul Bucuresti- ca trebuie anulat contractul de arendă semnat de GRIVCO cu ADS şi Institutul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID) Băneasa privind folosirea a 2.600 de hectare de teren. Era vorba de contractul de arenda care l-a precedat pe cel incheiat anul trecut. Aici, de fapt, apareschizofrenia: cum e posibil ca statul roman, prin ADS, sa incheie in mai 2013 un nou contract de arenda cu firma lui Voiculescu, cita vreme acelasi ADS al statului roman era si este in continuare in proces cu firma lui Felix? Sigur, e o intrebare retorica; se poate daca te cheama Voiculescu si-l pui ministru al Agriculturii pe unul, Constantin, care ti-e dator vreo 300.000 de euro…
Din moment ce are acum are contract de arenda pentru cele 2600 de hectare, firma lui Voiculescu, SC Agro Seed Muntenia SRL, a depus pe 19 aprilie 2014 si cererea pentru acordarea subventiei pe suprafata arendata. Cu alte cuvinte, Voiculescu ne vrea si fraieriti, si cu banii luati!
Poate analizati si voi, pina la episodul urmator- in care voi dezvalui cine sint personajele care s-au implicat in batalia lui Voiculescu pentru “pamintul de aur” din Giurgiu- macar perioada 2010-2013 in care s-a acutizat acest conflict. Si veti descoperi, cred, si o alta dimensiune a razboiului dintre Voiculescu si Basescu. Mai ales ca in aceasta perioada am avut o suspendare, o comisie Nana, un dosar deschis la DNA in 2011…
Da, stiu, e comod sa spui ca Voiculescu baga carbuni anti-Basescu in gura lui Gadea pentru ca se teme de finalul dosarului ICA. Dar eu constat si cred ca veti constata si voi, ca dosarul ICITID-ADS-Voiculescu e unul cel putin la fel de fierbinte. Si mult mai recent. De aici, probabil, turbarea care a intrat in studiourile Antena 3. In plus, lui Voiculescu, asemeni multora ca el, ii e mai teama de saracie, decit de puscarie! Prin urmare, Gadea- tata, pina nu se vede Voiculescu stapin pe vecie (si) pe cele 2600 de hectare la ICITID-Baneasa, nu scapi din lant si trebuie sa latri seara de seara. Pe urma, mai vezi tu…
P.S. In curind, Episodul II, despre increngaturile politice ale cazului: de la Ilie Sirbu, la Daniel Constantin! Plus multi altii…
Sursa: turcescu.ro / Vezi documentele AICI
aici la acesti nenorociti de hoti care conduc tara sunt banii nostrii de pensii si salarii …..
ROMANII, chiar si antenisti, TREBUIE sa inteleaga ca salariul minim pe economie este cat este, din cauza JAFULUI BAIETILOR DESTEPTI, care mulg neincetat STATUL ROMAN !!!! APARATI-VA DREPTURILE, dragi ROMANI !!! UE, NATO NU POATE facae asta in locul vostru!!! DOAR GARANTAREA STATULUI DE DREPT poate fi asigurata prin orientarea EUO-ATLANTICA a Romaniei !!! Dar, pun pariu, daca iese PSD si CAMARILA la prezidentiale, NU VOR FI CURIOSI de asemenea prostii, ptr ei… PREFERA MODELUL PUTIN, unde LEGEA si DREPTATEA e NUMAI PTR ALESI, PROSTIMEA sa priveasca VUVUZELE, sa manance mici si bere inaninte de alegeri… aaa, sa nu uitam ce jale de spectacole inedite avem la Constanta unde maria sa inca in cautare de identitate binevoieste sa le ofere turistilor…
Da domnule @Pietrone aveți dreptate . O fi o greșeală,doar că ideea si subiectului este altul . In ansamblu articolul este bun – bine realizat – ce demonstrează tttraficul de influență si sistemul mafiot, de corupție – al securistului Varanul cu un ochi – Felix. Întrebarea e când intră in pușcărie acest securist ce a furat banii poporului roman , prin firmele de comerț exterior : Crescent si Dunărea ?
Presa romana contemporana considera ca avem intelectul unui copil de grupa mica la gradinita iar din aceasta cauza avem o dezinformare crasa.
Se merge pe principiul este ceea ce iti spun eu ca este.
Sunt foarte putini jurnalisti care fac eforturi sisifice sa readuca jurnalismul pe calea lui fireasca. Radu Morar e unul dintre ei. Din cand in cand si Turcescu.
Prin acesta articol Turcescu incearca sa ne spuna ca Voiculescu detine 2600 de ha din cel mai fertil teren al tarii unde se obtin productii faraonice.
Ei bine nu e asa, daca o parte din informatii nu sunt corecte la o simpla cautare pe net, ce garantie mai am ca restul articolului contine datele reale?
Este jignitor ca prin mocirla in care ne scalda multi multi muncitori de la diverse ziare si televiziuni mai vine si Turcescu cu informatii incorecte.
Ok am inteles Voiculescu vrea cu orice pret 2600 de hectare cu toate ca ar fi putut sa achizitioneze cu foarte mare usurinta cateva zeci de mii in zone defavorizate ale tarii, de ex Teleorman, Giurgiu, Ialomita.
Terenul de la Fundulea are alta importanta si aceea nu este ca productia de grau este astronomica.
Dezinformarea prin omisiune si prin prezentarea in mod voit eronat a datelor este modul de a face presa in Romania.
Daca spun ca in Paris si in Atena cetatenii vorbesc limba engleza in mod oficial nimeni nu poate sa ma corecteze spunand ca gresc pentru ca eu am dreptate doar ca am omis sa precizez ca vorbesc despre orase de pe teritoriul Statelor Unite.
In spiritul informarii corecte, nu te-ar fi durut capul sa faci niste verificari inainte de a face niste afirmatii aiurea in tramvai.
Nu mai pot lua in considerare articolul incepand de la afirmatia „ca sa intelegeti miza, sa spunem ca, in mod obisnuit, media de productie pentru o suprafata similara oriunde pe cuprinsul tarii este cuprinsa intre 300 si 1000 de kilograme. ”
Tu intelegi ce scrii? Cine in lumea asta in toate facultatile mintale pune 300 kg de grau, executa toate lucrarile si se asteapta sa recolteze tot atat?
Macar ai fi putut sa interpretezi datele oferite de INS prin ministerul agriculturii si parea un articol mai serios http://www.madr.ro/ro/culturi-de-camp/cereale/grau.html
Iata un alt articol care demonstreaza ca 300 – 1000 kg nu este productia unui fermier ci poate ce obtii daca au fost pierderi la recoltare pe hectarul ala.
Care ar fi producţia normală de grâu pentru un fermier român care respectă tehnologia?
Se pot obţine şapte tone, chiar şi peste şapte tone, cu condiţia să-i dai plantei tot ce trebuie. Trebuie însă să semeni la timp, să faci fertilizarea, dar şi combaterea bolilor .
http://agrointel.ro/5399/romania-nu-o-sa-aiba-niciodata-productii-de-grau-ca-in-vest-am-putea-avea-insa-succes-cu-sorg-si-mei/
Comentariile sunt închise.