Camera Deputatilor a adoptat, marti, ca for decizional, o lege care castreaza Agentia Nationala de Integritate, prin votul partidelor de la Putere, insa si cu spijinul tacit al PNL, care s-a abtinut. Legea scoate din starea de incompatibilitate primarii si presedintii consiliilor judetene care sunt si membri ai adunarilor generale ale companiilor de utilitati de la nivel local, o serie intreaga de alesi locali primind pana acum decizii de incompatibilitate de la ANI, anunta HotNews.ro.
- Vezi in text punctul de vedere negativ al ANI si mizele financiare si politice ale acestei legi.
Camera Deputatilora votat marti, cu 215 voturi pentru, 36 impotriva si 62 de abtiner i, un proiect de lege care le da dreptul primarilor si sefilor de Consilii Judetene sa faca parte din Consiliile de Administratie al companiilor de utilitati publice. Practic, odata intrata in vigoare, legea i-ar scapa pe multi dintre alesii locali de acuzatiile de incompatibilitate. (Vezi atasat proiectul de lege si amendamentele).
PSD, PPDD, UDMR, PC si minoritatile nationale aletele decat cea maghiara au votat masiv pentru acest proiect de lege.
PDL si neafiliatii au votat impotriva (in cea mai mare parte), insa colegii democrat-liberalilor din opozitie, PNL, s-au abtinut de la vot, in cea mai mare parte (60 de deputati). 13 liberali au votat insa pentru proiectul de lege sustinut de PSD si aliatii lor de la Putere.
Unul dintre marii beneficiari ai acestei legi este presedintele PNL, Klaus Iohannis , care este primar al Sibiului si se judeca cu ANI intr-un caz de incompatibilitate. El a declarat recent ca va renunta la candidatura la presedintia Romaniei, daca instanta de judecata va confirma decizia ANI de incompatibilitate in cazul lui.
Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.
Proiectul a fost initiat in 2013 de sase deputati PSD – Axente Ioan (Sibiu), Gheorghe Fraticiu (Sibiu), Roman Gheorghe (Sibiu), Marian Neacsu (Ialomita), Florin Iordache (Olt) si Covaci Dorel (Timisoara). Ei au depus in data de 8 aprilie 2013 la Camera Deputatilor o initiativa legislativa privind completarea si modificarea legii administratiei publice (215/2001).
Ce prevede initiativa celor 6 PSD-isti:
Astfel, in proiectul de lege se arata ca la articolul 13 se introduc urmatoarele alineate:
- „Primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ – teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga „
- „Consiliul de administratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor”.
Ce inseamna aceste noi prevedere? In primul rand, se consfinteste in clar faptul ca primarii si presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in conducerea asa numitelor asociatii de dezvoltare intercomunitara. Ce reprezinta aceste asociatii?
- Potrivit legii 215, asociatiile de dezvoltare intracomunitara sunt „structurile de cooperare cu personalitate juridica, de drept privat, infiintate, in conditiile legii, de unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea in comun a unor servicii publice”.
Problema era ca, potrivit legii 161 din 2003 care introducea o serie de incompatibilitati, la capitolul alesi locali se arata ca acestia sunt, intre altele, incompatibili cu urmatoarele functii:
- d) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national sau local, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice.
Prin noua lege, incompatibilitatea prevazuta de legea 161 este eliminata deoarece, pe langa consfintirea in clar a dreptului primarilor si presedintilor de Consilii Judetene de a face parte din conducerea serviciilor de utilitati publice, se arata ca „orice dispozitie contrara se abroga”.
Care este miza acestei modificari? Intr-un articol publicat in 2013, Dan Tapalaga explica faptul ca exista o miza financiara uriasa : Regiile de apa si canal, transport, termoficare, societatile publice care gestioneaza serviciile de salubrizare, asfaltare strazi si intertinere spatii verzi gestioneaza bugete si fonduri europene in valoare de zeci/sute de milioane de euro , iar din cauza acestei legi primarii, presedintii de CJ si alesii locali nu au acces in mod direct la gestionarea banilor. RAJA Constanta a angajat in 2011 fonduri europene in valoare de 250 de milioane de euro (douasutecincizeci). Regia Autonoma de Transport Bucuresti a avut in 2012 un buget de circa 600 milioane lei.
Potrivit ANI, prezenta primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene in Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, genereaza o stare de incompatibilitate in situatia in care, la nivelul judetului respectiv, Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara constituie un operator regional. In majoritatea acestor Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara sunt membrii primarii comunelor/oraselor din care este alcatuita asociatia. Aceste asociatii au fost infiintate pentru a putea derula proiecte pe fonduri europene la nivel regional.
Reamintim ca Romania s-a angajat intre altele, prin Mecansimul de Cooperare si Verificare pe justitie, sa nu modifice legile anticoruptie, iar aceasta initiativa legislativa face acest lucru.
- Cum explica ANI nocivitatea acestei legi votate in liniste de parlamentari
Intr-un punct de vedere transmis de Agentia Nationala de Integritate la Parlament, ANI explica de ce este nociva legea care le da voie primarilor si sefilor de consilii judetene sa faca parte din adunarile generale ale actionarilor (AGA) companiilor de utilitati:
Agentia Nationala de Integritate nu sustine adoptarea propunerii de modificare a Legii 51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice (Plx. 463/2013).
Articol integral pe HotNews.ro
Comentariile sunt închise.