Consiliul Național al Audiovizualului se află sub conducerea Laurei Georgescu, absolventă de matematică trecută la producția de televiziune și reorientată apoi către administrație în guvernul Adrian Năstase, ca subalternă a actualului prim-ministru. A fost numită în CNA la propunerea guvernului Victor Ponta, în decembrie 2012.
Nostalgia după prima meserie, de profesor în școala comunistă, a mânat-o probabil pe Laura Georgescu să se implice peste măsura admisibilă în dialoguri cu elevi de școală primară și de gimnaziu. Strigăte, onomatopee, argou, bătăi din picior în podea, jigniri, sfaturi de comportament date unor copii cu care se întâlnea pentru prima oară și doar pentru o oră sunt manifestări ale președintelui CNA surprinse în cadrul programului ”Școala altfel”. A cerut să fie lăsată singură cu elevii, fără supravegherea vreunui profesor, motivând că așa ar fi copiii mai sinceri.
Ascultând modul în care se adresează elevilor, e imposibil să nu ai un șoc. Întâi, pentru că discuțiile nu au aproape nicio legătură cu explicarea normelor din audiovizual, așa cum prevedea programul CNA pentru ”Școala altfel”. Laura Georgescu se transpune în rolul psihologului pentru copii, pune întrebări despre familiile copiilor, despre cum reacționează acasă în anumite circumstanțe și nu se referă mai deloc la audiovizual. Apoi, tonul pe care-l folosește și ofensele pe care le aduce copiilor ar trimite afară din învățământ orice dascăl. Laura Georgescu este încă președintele CNA.
Președintele CNA a avut numeroase ieșiri necontroloate în cadrul CNA, fie în ședințe publice, fie în afara lor. Ca să mă refer doar la cele din spațiul public, Laura Georgescu s-a autoproclamat ”sclav”, s-a eschivat unor întrebări concrete legate de activitatea CNA spunând că ”nu și-a luat pastila” ori a afirmat că i-a fost distrasă atenția de la reprezentantul unui radiodifuzor cu care dialoga de ”intrarea în sala de ședință a unui bărbat sexi”. Acest comportament nepotrivit nu a rămas doar între pereții CNA, s-a mutat în școală, în mijlocul unor copii care au rămas marcați, cu siguranță, de modul în care li s-a vorbit.
Anul trecut, în timpul programului ”Școlii altfel”, președintele CNA a șocat, prin atitudinea sa, părinții și elevii dintr-o clasă a treia a unei școli renumite din Capitală. Aceștia au adresat tuturor membrilor CNA o scrisoare deschisă. A fost transmisă și Ministerului Educației, și presei. N-a preluat-o nimeni pentru că nu era semnată de o persoană identificabilă, iar adresa de e-mail era una nepersonalizată. Nu existau dovezi care să susțină acuzațiile. Întâmplarea a făcut ca să găsesc, de curând, și dovezi. Reproduc mai întâi scrisoarea deschisă a părinților, pe care am primit-o toți membrii CNA pe adresele oficiale:
Stimată Doamnă Președinte,
Vă scriu în numele elevilor și părinților clasei a 3-a de la Școala Ion Heliade Rădulescu din București. Așa cum ați anunțat în toate mediile de informare … 100 de experți ai Consiliului Național al Audiovizualului vor merge în perioada 1 – 5 aprilie în școli din București și din țară, pentru a-i învăța pe copii care sunt drepturile și libertățile lor în audiovizual. “Campania Consiliului Național al Audiovizualului «Violența în școli iese de pe TV» se va concretiza, în perioada 1 – 5 aprilie 2013, în cadrul programului «Școala Altfel», prin prezența în școlile bucureștene și în alte 30 de județe din țară a unui număr de 100 de experți ai CNA care vor prezenta un «demo» despre drepturile și libertățile copilului în audiovizual”, spune Laura Georgescu.
Astăzi , copiii din clasa a 3-a de la Școala Ion Heliade Rădulescu din sectorul 1 București, au avut “plăcerea” să vă întâlnească, pentru a le expune tema – Comunicarea non-violentă. După această întâlnire cu copiii, au început schimburile de mailuri între părinții șocați de atitudinea Dvs vis-a-vis de copii. Vă expun mai jos câteva vorbe de duh ale Dvs din aceasă întâlnire cu niște COPII de 9 ani:
– ” vorbește, mă, cu toata gura! ”
– ” n-ai creier, bă, băiatule !”
– ” lipsa de educație ” (a mișcat scaunul pe care stătea)
– ” de ce nu știi raspunsul, fetițo? “
Toată atmosfera a fost una, efectiv, de teroare, fetele vorbind între ele că”dacă era asta mama mea, fugeam de acasă”….
Stimată Doamnă Președinte, ca părinte, cu respect vă rog, ca dacă acesta este modul în care Dvs înțelegeți să le explicați copiilor ce înseamnă “Comunicarea non-violentă” să renunțați la a mai face vizite în școli, pentru că mai rău le faceți copiilor printr-un astfel de comportament și exprimare verbală și pe această cale vă invit să le cereți scuze public copiilor din școala mai sus menționată. Mă puteți contacta pe această adresa de mail pentru a stabili ziua în care toți părinții, împreună cu copiii vă așteptăm pentru scuzele cuvenite.
Un părinte revoltat.
Părea greu de crezut că așa ceva este posibil. Am explicat mai sus și de ce nu i-am dat atenția cuvenită, deși recunosc că am avut discuții cu câțiva dintre colegi pe marginea verdicității celor relatate. Abia cu puțin timp în urmă am intrat în posesia unor dovezi care demonstrează că acel e-mail nu era o fabulație și că atitudinea președintelui CNA, așa cum fusese descrisă de părintele respectiv, nu era una singulară. Consider de datoria mea să fac publice înregistrările audio care redau comportamentul inadmisibil al președintelui CNA în fața unor copii strânși de Ministerul Educației în cadrul programului ”Școala Altfel” pentru a primi altfel de informații decât cele oferite de programă și care sunt utile formării lor.
Pentru a proteja drepturile minorilor, nu voi da detalii legate de școala unde au fost realizate aceste înregistrări și sper ca părinții copiilor ale căror nume se aud apelate de către președintele CNA să înțeleagă că acest demers este făcut în interes public, spre exemplificarea unui comportament inadmisibil al unui demnitar al statului român. Președintele CNA este demnitar cu rang de ministru, conform Legii audiovizualului. Atitudinea sa este inadmisibilă. Voi face publice în fiecare zi câteva fragmente audio, până când cineva din statul român va lua o poziție demnă unui stat de drept și în deplin respect față de instituția Consiliului Național al Audiovizualului și față de instituția Școlii. Sper să reacționeze și părinții, și dascălii, întrucât am convingerea că și lor le-a venit greu să creadă povestirile copiilor. Acum au dovezi.
Președintele CNA în ”Școala Altfel” (episodul 1)
„Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți?!”
Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți?! Te-ntreb: crezi că asta-i soluția? Deci, unu’ dă-n tine, începi și tu să dai în el? Ăia fiind vreo 4 sau 5.
„Numai o secundă! Numai o secundăăă! Ajungem și la sex!”
Numai o secundă! Nuuumai o secundăăă! Numai o secundăăă! Ajungem și la sex! Creierul tău este ușor, ușor de manevrat. Stai un picuț, iubitule! Scuză-mă că-ți spun! Poți să-mi dai niște idei să mă ajuți, da? Încearcă cu asta să nu devii vedetă!
„Nu, serios! De ce nu-ți găsești o prietenă?”
Nu, serios! De ce nu-ți găsești o prietenă? Păi și-atunci ce problemă ai? Ție ți se pare cam devreme. Zici tu! Sau zice cine? Familia ta, anturaju’, educația, cutuma în țară? Stați puțin, că nu vă-nțeleg. Bun! Deci, e o falsă problemă! E-n regulă! Deci, dacă e o falsă problemă, revin peste o lună să-mi spuneți dacă e tot prea devreme.
„Cătălinaaa! Calm! Da’ tu de ce ești supraponderal? Nu vrei să nu mai mănânci în halu’ ăsta?”
„Când vorbesc, nu mă întrerupi. Dacă ți-a murit cineva lângă tine, nu e o problemă!”
„Taci din gură că nu te poți controla! Încearcă să te controlezi!”
A începe să râzi de altul nu e o chestie punky, la modă, e chestia că-l crezi mai prost decât tine și încerci să-l poziționezi inferior ție. E clar ce vorbim sau nu? Lasă mâna jos! Lasă mâna jos! Diana, scurt, fără bombastic! Scurt! Care a fost soluția. …Nu-i adevărat! Dominic…Nu-i adevărat! Mădălina. Să dea mâna? Braavooo! Soluția e simplăă! Nu trebuie să vorbiți bombastic! Ce-a urmărit dându-și mâna? Taci din gură că nu te poți controla! Încearcă să te controlezi! Nicolae…Nu există înșelegere la vârsta aia. Matei….Nu-i adevărat!…Nu-i adevărat! Să încheie conflictul. Te apropii, dar nu-i asta! Niciun copil nu vrea să încheie conflictul. Nici oamenii maturi nu sunt în stare să pună capăt unui conflict. Ce câștigă psihologul când îi pune să-și dea mâna? Nicolae. Să vadă că și el e egal cu bătăușul ăla. Nicolae, vino și dă mâna cu Matei. Atâta vreme cât sunteți în stare să vă controlați, să fiți egali, valoarea voastră să fie egală cu a oricăruia dintre ceilalți colegi, sunteți oameni normali. În momentul în care acest lucru nu mai este posibil, puneți-vă primele probleme. D-aia adulții ajung cum ajung în fața voastră. Fiindcă în secunda când au fost în carcasele voastre mici, cineva nu le-a explicat lucrul ăsta: heei !(bătând în bancă). Primul ingredient (!) că ai luat-o razna e când ai impresia că ești mai bun, mai tare, mai deștept, mai cum vreți voi, mai cult decât toți ăilalți. Prima problemă că derapezi!
Fragmentele audio si sursa: cutiapandorei.net
Comentariile sunt închise.