Stiti sediile acelea frumoase ale partidelor, cu porti de fier forjat, curti imense si cladiri cu o arhitectura minunata, multe dintre ele monumente istorice? Ei bine, pentru ca tot ne-am obisnuit sa ascultam, in fiecare zi, declaratii din Kiseleff, Modrogan sau alte strazi si alei exclusiviste din buricul targului, de ce sa nu acceptam si faptul ca sediile cu pricina pot deveni in curand, prin negociere directa, proprietatile partidelor deocamdata chiriase.

In ciuda nenumaratelor avize negative trimise de Guvern la Parlament, deputatii vor sa faca partidelor inca un cadou substantial, de parca din ’90 incoace politicienii n-au tot beneficiat “stimulente” de la stat cu titlu aproape gratuit.

Unde ar fi buba si de ce ne doare? Pentru ca sediile respective sunt in custodia statului, mai precis a RAPPS, dupa ce au fost confiscate de la proprietari in regimul comunist. Deputatii sunt dispusi, pana la votul final, sa ofere partidelor dreptul de a cumpara, la trei luni de la inchiriere, sediile in care functioneaza, dar prin negociere directa cu proprietarul, adica RAPPS, si la pretul din catalogul notarului, nu la pretul pietei.

Sublim este faptul ca statul pierde de doua ori. O data, pentru ca trebuie sa-i despagubeasca in bani pe fostii proprietari ale caror resedinte sunt transformate in ambasade, scoli, gradinite, spitale, sedii de partide sau alte institutii ale statului, adica au destinatie de utilitate publica. A doua oara, pentru ca prin vanzarea prin negociere directa, statul pierde bani buni, pretul de achizitie fiind mult mai mic decat acela de pe piata libera.

Pe scurt, o cladire care ar putea valora cateva milioane de euro  pe piata imobiliara, ar putea fi vanduta  chiriasului cu un milion prin negociere directa cu statul, pentru un presupus drept de preemptiune. Adica, tu stai cu chirie de trei luni, proprietarul se hotaraste sa vanda si, pentru ca inca locuiesti acolo, ai dreptul sa cumperi primul. Vorba lui Caragiale: curat, murdar!

Nu ar fi pentru prima data cand primadonele din politica, indiferent ca sunt partide sau demnitari, ar beneficia de stipendii generoase de la statul roman. Trebuie sa ne amintim doar de faptul ca partidele sunt subventionate de statul roman, Parlamentul Romaniei – unde se chiuleste la greu si care are cheltuieli care mai de care mai aberante, este sustinut evident de la buget. Asta ca sa nu mai vorbim despre fosti demnitari , care si astazi zac in locuintele de protocol “inchiriate” de la RAPPS, institutie pe care au dat-o in judecata pentru ca “le-a crescut chiria”.

Printre celebrele personaje se numara Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru al tineretului si sportului Georgiu Gingaras si, de ce nu, chiar si Mioara Roman, ramasa in casa de protocol, dupa despartirea de vremelnicul premier Petre Roman. Si exemplele ar putea continua in romane fluviu.

Daca politicienii acestei tari ar da dovada de bun simt si ar fi cat de cat responsabili, poate ca am putea trece cu vederea ca partidele sunt platite de stat pentru ca sunt partide, parlamentarii sunt platiti de la buget cu toate ca chiulesc in masa – si nu de azi, de ieri, iar in ceea ce-i priveste pe fostii demnitari macar sa fi facut ceva pentru natia asta.

Asadar, domnilor deputati, nu fortati inca o “subventie”!  Dovediti ca sunteti politicieni adevarati si trantiti legea la votul final. Sunteti Camera decizionala.

8 COMENTARII

  1. Nu cred ca mai merg anul asta pe Moldoveanu, alta data… Anul asta am alte planuri :)Am vazut si eu tbeara cu lasatul rucsacurilor pe Vistea. In principiu nu ti-l ia nimeni, dar te descurci cu el in spate si pana pe moldoveanu, nu e chiar asa de rau cum pare. Acu depinde si ce experienta ai, dar banuiesc ca ai umblat sau vei umbla si prin alte parti inainte de a face aceasta creasta. Unde e mai greu, ti-l dai jos si il dai celui din urma ta, ca banuiesc ca nu te duci singur.. Si pe urma ti-l da sau ti-l arunca cumva.Este izvorul ala din cate stiu si eu dar depinde ce traseu urmezi de acolo, ca daca te intorci la podragu nu are rost sa te duci sa-l cauti…Nu pot sa ma dau de gol pe unde ne-am intors 😛

  2. Pe mine personal Maramuresul m-a dzgimaeat…am gasit acolo cu totul altceva decat m-am asteptat…zeci de vile colorate care mai de care in culori tipatoare trantite alaturi de casutele autentice…manele exact langa gardul bisericii din Ieud…singurele locuri care mi-au placut cu adevarat au fost cascada Cailor, Memorialul de la Sighet si…Ansamblul de valtori de la Sapanta unde niste localnici chiar spalau niste cergi…in rest…nu reusesc sa inteleg extazul in fata Cimitirului Vesel…numai cine nu a pierdut pe cineva drag se poate entuziasma in cimitir…parerea mea!

  3. Buna seara.Am crescut in epoca trecuta,nu stiu cat de obiectiv pot sa fiu,dar,,,,,,,,,,,am dat jos un partid,,,,,,,,,,cu varsare de sange,,,si acum statul da bani pentru sustinerea mai multor partide?de ce?pai daca vrei sa ai partid trebue sa bagi bani in el ,dar nu de pe spinarea celor multi si napastuiti.Eu cred ca multi dintre oamenii acestei tari nu stiu ca partidele politice sunt platite,,,,,,,,,intr-un fel de stat,,,,,,,,,,adica de noi.Cat priveste casele,cred ca ar trebui dade celor care le-au avut ,si daca nu mai sunt in viata sa ramana statului,sa nu mai fie facute cadou nomenclaturii de azi,,,,,,,,,,,pentru ca e tot cea care era si pe timpul comunistilor.Sa fiti iubiti!Si respectati

  4. Casele trebuie sa revina proprietarilor de drept,sau urmasilor lor. De ce sa fie proprietarii despagubiti,cat timp casele exista.

  5. Cred ca aceste case trebuie sa revina proprietarilor de drept,de ce nu s-a definitivat pina acum aceste retrocedari?

  6. Pai ”sublimul” consta ,in primul rand, in faptul ca pana la urma unu e fraierul care plateste si acela este poporu’ roman.

Comentariile sunt închise.