Ministrul Transporturilor, Dan Şova, nu poate reprezenta legal Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Potrivit OUG nr. 11/2014, CNADNR a rămas sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), aflat la rându-i în subordinea Secretariatului General al Guvernului. În 2012, CNADNR a trecut la DPIIS, în momentul în care Dan Şova a primit acest portofoliu. Ministerul Transporturilor a rămas atunci aproape gol de conţinut în lipsa CNADNR, doar cu AM-POST, structură care se ocupă de proiectele cu finanţare europeană.
Astfel, în acest moment, între CNADNR şi Ministerul Transporturilor există doar un raport de colaborare pentru proiecte comune. Mai mult, Ministerul Transporturilor este responsabil doar cu strategia, respectiv Master Planul, proiect care nu este nici în acest moment finalizat. Cu toate acestea, Dan Şova, în calitate de ministru al unei instituţii lipsite de reprezentare legală cu CNADNR, este cel care vorbeşte despre lucrări, stadii de execuţie, rezilieri, avansează date de recepţie ale lucrărilor.
Astfel, potrivit legii, reprezentantul DPIIS este responsabil cu lucrările de infrastructură şi cu urmărirea stadiului acestora, iar Ministerul Transporturilor, respectiv ministrul, răspunde doar de strategie. Strategia ar trebui să fie Master Planuul pe Transporturi, care nu este finalizat nici în acest moment. Aşadar, Dan Şova poate vorbi de strategii, dar nu şi de stadiul lucrărilor. Ne putem întreba de ce Dan Şova reprezintă, cel puţin formal, la nivel de mass media, CNADNR? Desigur, acest lucru nu s-ar întâmpla fără susţinerea necesară.
Până una alta, lucrurile arată cam aşa: deşi Ministerul Transporturilor este cel care ar trebui să realizeze Master Planul şi strategia privind investiţiile în infrastructură, în 2013, lista investiţiilor a fost aprobată de Guvernul României. Lista o găsim pe site-ul Ministerului Finanţelor, la secţiunea Domenii de Activitate. Şi ne mai mirăm că domnul Liviu Dragnea va avea o autostradă până în Alexandria?
Desigur, în lipsa unui Master Plan şi în acest hăţiş de instituţii cu 100 de atribuţii, ne putem întreba cine este de fapt responsabil cu modul haotic în care „funcţionează” investiţiile în infrastructură. Surse din CNADNR susţin că, de fapt, Compania este condusă de Liviu Dragnea şi că apariţiile lui Dan Şova, care nu are din punct de vedere legal nici o treabă cu CNADNR, nu este decât o luptă de influenţă între vicepremierul României şi Ministrul Transporturilor.
Sursa: www.stiriflux.ro
Comentariile sunt închise.