Analistul Dragoş Paul Aligică îl face praf pe Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o nouă postare pe Facebook.

Aligică îi reproşează lui Isărescu că a ales să „gireze” noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale, votat luni în Parlament, pentru a rămâne la conducerea instituţiei, în timp ce adevăraţii profesionişti au fost înlăturaţi în favoarea politrucilor.

Mugur Isarescu

„Şi pentru că nu-mi făcusem destui duşmani în ţară deja, să mai fac un pas înainte. Aşadar d-l. Academician Mugur Isărescu a ales să gireze chestia asta:

Prim-viceguvernator – Prof. univ. dr. Florin Georgescu
Viceguvernator – Dr. Bogdan Olteanu
Viceguvernator – Liviu Voinea. Fost ministru al Bugetului etc.
Membru – Daniel Dăianu
Membru: Gheorghe Gherghina
Membru – Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu – poet şi mason
Membru – Conf. univ. dr. Agnes Nagy – susţinută de UDMR
Membru – Prof. univ. dr. Marin Dinu

Dar ce spunem noi “să gireze”?! Corect este: Să se umilească, să se tăvălească, să se târască în genunchi ca să fie menţinut în capul trebii de mai sus. Nici un compromis de la profesionism (vezi cazul C. Popa), nici un compromis de la buna conduită de politici publice (vezi „electorata”) nu a fost prea mare. Acceptate toate cu voluptatea rapacităţii oportuniste şi lipsei demnităţii profesionale.

E prea dur!? Spuneţi dvs. cum am putea numi atunci faptul că – aşa cum notează Dan Popa, Florin Cîţu şi alţii – nici unul dintre cei de mai sus nu are specializare profesională în domeniul teoriei monetare sau analizei teoretice sau econometrice a sistemelor monetare şi de credit. Nu mai vorbim de misterul specializării majorităţii lor în ceva, în orice. Orice care să aducă cu teoria şi gândirea economică modernă.

Ai filarmonica naţională şi aduci în fruntea ei următorul grup de maeştri: un acordeonist, un ţambalagiu, un mijlocaş, un prezentator de bingo la TV etc. Toţi foarte buni în ceea ce fac, acolo la acordeonul şi ţambalul lor. Nici nu mai e vorba aici de „stânga” sau „dreapta”. E vorba de cel mai elementar bun simt profesional, cea mai elementară responsabilitate publică.

D-l Isărescu putea fi multe: preşedintele acestei ţări, reperul politic al reconstrucţiei dreptei româneşti, reper şi constructor de instituţii publice, apărător şi recuperator al standardelor profesionale în viaţa publică. Putea să fie o forţă în bine a acestor momente confuze ale istoriei noastre. Norocul şi destinul l-au pus într-o poziţie ideală de a da înapoi societăţii leadership, curaj, viziune.

A ales calea confortului personal. A micii-mari ciupeli. A ales calea mediocrităţii. Mai grav, a ales calea compromisului personal şi profesional. Asta e: Uneori viaţa îţi dă să duci o mantie mai grea decât pot duce slabii tăi umeri şi rahiticul tău caracter. Am aşteptat prea mult de la o entitate atât de lamentabil măruntă.

Rămâne o singură întrebare: Cum a putut o mediocritate atât de evidentă să ne păcălească atât de mult timp?”, scrie Dragoş Paul Aligică pe Facebook.

2 COMENTARII

  1. Ca pregatire,si practica profesionala,sunt economist de peste 42 de ani si jurist de peste 32 de ani.Din anul 1995,pana acum vreo 4 ani,cand am iesit la pensie,le-am practicat,concomitent,pe amandoua.De la acesti doi Domni-Daianu Daniel si Isarescu Mugur-,cand se intampla sa apara pe ecran,eu nu inteleg nimic,e ca si cand ar vorbi alta limba.Va rog sa comparati balmajeala acestora cu Discursul D-lui Cosea,de exemplu,dar nu numai.Zicea,odata,d-l Daianu ca „financialitatea”(i-auzi?!)nu stiu ce…,dar nu-i pe roze.Iar BNR se lauda,de vreo 20 de ani incoace,cu stabilitate monetara,rezerve mari,etc,si toate acestea,in primul rand datorita(din cauza,zic eu)maximei prudentze-crezul lor suprem- aplicate,mai ales,in procesul creditarii.Da,de aceea un om de rand abia(daca)primeste un credit pentru investitii,in schimb primesc altii potentati.Ei cer o groaza de garantii,dar lor sa nu li miste nici,macar ,un fir de par.Nu,cumva,sa le lipseasca vreu leu din salariile lor,din care ar putea trai,probabil,locuitorii vreunui orasel,cei care muncesc,nu gluma,si pentru 600-700 lei-neto-pe luna.

  2. Mare adevar ai grait D.P.A.!…
    …aceasta „entitate atat de lamentabil marunta” a facut parte intotdeauna din mafia CRIMINALA iliescu,voiculescu s.a.care au ingropat valoarea ROMANILOR si ROMANIEI!…incepand cu 1990…
    …nu fac afirmatii gratuite!…
    DOAMNE AJUTA-NE!…
    Sa fiti iubiti!

Comentariile sunt închise.