sondajSociologul Vasile Dîncu, directorul IRES, dezvăluie, într-un material postat azi pe blogul propriu, rezultatele cel puțin surprinzătoare ale unor cercetări recente de piață, care arată că vremea cînd românii își dorea băltirea în proiect și se temeau de schimbări majore a trecut, noteaza inpolitics.ro

” Întrebarea care m-a obsedat o vreme era legată de povestea fundamentală a candidaturii la prezidenţiale, storytellingul care să dea axa narativă principală. Mă întreb de ceva vreme dacă această poveste trebuie să fie una a schimbării sau una a stabilității, a liniştii, la care oamenii ar avea dreptul să tânjească după o furtună a crizei. Fusesem mereu nemulţumit, în ultimii ani, de faptul că stânga românească a venit mereu cu povestea nevoii de linişte, de stabilitate, a revenirii la normalitate, a reconstrucţiei unei tihne sociale la care probabil candidaţii la prezidenţiale ai PSD credeau ca oamenii tânjesc. Aveam sentimentul că tema liniştii este un fel de stereotip, iar dorinţa de schimbare nu a fost ucisă chiar de tot, odată cu pierderea speranţei, ci s-a refugiat undeva în subconştientul colectiv şi explodează în duminica turului doi, chiar atunci când candidaţii nu mai pot face nimic” scrie sociologul.

Iată, însă, că, la ”Credeţi că România are mai mult nevoie de stabilitate sau de schimbare?”, pusă de curînd într-un sondaj IRES, doar 1% nu au răspuns şi 3% au răspuns că nu știu. La întrebarea propriu-zisă 57% au ales schimbarea şi doar 39% stabilitatea.

”Mai încolo, tinerii mei colegi au mai plantat o întrebare, cu grija de a nu se contamina de aceasta, dar pentru a verifica soliditatea opţiunii, o întrebare în care vorbeau despre un continuator al actualului mandat prezidenţial, în balanţă cu un ”Preşedinte care să aducă schimbarea profundă a României”. Aici confirmarea a venit la fel de surprinzător, 84% aşteaptă schimbarea profundă” mai spune sociologul pesedist.

Comentariile sunt închise.