Astazi (p)arlamentul Romaniei legifereaza subjugarea politicii monetare intereselor politice. BNR nu a fost nicioadata independenta politic dar acest lucru era mai greu de dovedit. Numirea celui mai politic consiliu de administratie cu persoane care nu au nicio legatura cu politica monetara si singurul merit este apartenta politica arata ca Romania urmeaza drumul deschis de Ungaria anul trecut: politica monetara devine un instrument al statului “pe fata”. Atunci si CE si FMI si pietele financiare au penalizat decizia guvernului ungar de a schimaba conducerea BNH cu una politica. Din pacate, desi nu ar avea niciun efect, in cazul Romaniei aceleasi institutii tac.
Mult mai rau este ca nici partidele politice din opozitie nu au incercat sa-si impuna candidati care sa merite un loc in board-ul BNR. Au intrat in jocul politic si cu siguranta intrebarile din comisiile parlamentare de astazi nu o sa fie intrebari care sa testeze aptitudinile de “monetaristi” ale celor propusi si sustinuti de clasa politica.
Din pacate acest lucru se intampla cu acordul domnului Guvernator MI care a condus aceasta institutie in ultimii 24 de ani si care va conduce acest consiliu. Chiar daca nimeni nu o sa intrebe este bine sa stim exact care este rolul politicii monetere. Politica monetera are un rol simplu in economie: sa nu destabilizeze situatia economica. Pentru a nu destabiliza economia in Romania, dar si in tarile din jur, banca centrala trebuie doar sa mentina preturile cat mai stabile.
Dupa 24 de ani preturile au crescut cel mai mult in Bulgaria urmate de Romania. Dar, preturile din Bulgaria sunt stabile din 2000. Polonia a avut preturi oarecum stabile din anii 90 dupa un soc initial al liberalizarii preturilor in 1990 iar Ungaria a reusit sa mentina cele mai stabile preturi pe toata perioada 1990-2013.
Independenta bancii centrale este de o importanta vitala pentru economie. Acest indicator ne arata ca in trecut politica monetara din Romania nu a fost independenta iar deciziile de azi din parlament ne asigura ca nu va fi independenta nici in urmatorii 5 ani.
Sursa: florincitu.wordpress.com
Comentariile sunt închise.