Statul român are de recuperat de la companiile CEZ, EON şi ENEL 2 miliarde de euro. Banii reprezintă penalităţi pentru că cele trei companii nu şi-au respectat angajamentele asumate în contractele de privatizare a cinci filiale Electrica. Un raport al Curţii de Conturi arată că cele trei companii au cumpărat filialele Electrica, promiţând că vor investi sute de milioane de euro în retehnologizare. În schimb, ancheta Curţii de Conturi a dezvăluit că de fapt CEZ, EON şi ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produşi de filialele pe care le-au cumpărat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este că preţul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii îşi respectau promisiunile.
Ministerul Energiei anunţa în vara acestui an că Electrica are de recuperat de la E.ON, CEZ şi ENEL 2 miliarde de euro pentru că aceste companii nu şi-au respectat obligaţiile contractuale din procedurile de privatizare a cinci filiale ale Electrica. Gabriel Dumitraşcu, seful Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, condus de ministrul delegat Constantin Niţă a explicat în iulie că împotriva E.ON, CEZ şi ENE au fost deschise proceduri arbitrare de recuperarea a banilor. Pe de altă parte, cele trei companii susţin că, de fapt, „dauna” ar fi doar de jumătate miliard de euro, însă şi pe aceasta o contestă spunând că şi-au respectat contractele de privatizare.
Contactat de gândul directorul general al Eletrica, Ioan Roşca a declarat de fapt miza litigiilor nu ar fi chiar de 2 miliarde de euro, dar nu a dorit să precizeze cât e suma calculată de Electrica. ”2 miliarde e puţin exagerat. Sumele calculate sunt susceptibile de accesorii. Noi avem un calcul al acestei sume. Având în vedere că suntem în procese cu aceste companii nu pot să vă divulg sumele”, a declarat Ioan Roşca pentru gândul
Comentariile sunt închise.